Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.
Protester i Peshawar i Pakistan mot India mandag. Pakistans utenriksminister har bedt FNs sikkerhetsråd om å se på sikkerhetstrusselen India utgjør i kjølvannet av selvmordsbombingen der en pakistansk opprørsgruppe tok livet av 40 indiske soldater. Foto: Muhammad Sajjad / AP / NTB scanpix

Spent mellom India og Pakistan etter indisk bombing i Kashmir

Spenningen er stor etter at India hevder å ha drept et «svært stort antall» i et angrep mot en opprørsleir i den pakistansk-kontrollerte delen av Kashmir. Vi frykter det verste, sier lokale innbyggere til Bistandsaktuelts reporter.

Den indiske angrepet har ført til frykt og panikk i hele Kashmir-dalen. Det er ennå for tidlig å si om dette vil føre til krig mellom mellom de to atommaktene eller ikke. Det ville i så fall vært den reneste galskap, sier Maqbool Ahmad, en lokal innbygger til Bistandsaktuelts reporter.   

Han mener de to landene heller burde bruke tid på å løfte sine befolkninger ut av fattigdom framfor å krige. 

Den lokale forretningsmannen Hakeem Shafiq Ahmad mener angrepet har med valgkampen i India å gjøre. - Det er valg på gang i India, og BJP er kjent for å spille Pakistan- og Kashmir-kortene sine ved slike anledninger. Det indiske regjeringspartiet prøver å piske opp en nasjonalistisk stemning, sier han. 

Ahmad mener uansett at kashmirerne må være forberedt på alle eventualiteter.

 

"Terrorister ble eliminert"

Det var den indiske regjeringen som først meldte om angrepet. 

– Luftforsvaret utførte flere angrep tidlig i dag morges mot en terrorleir over kontroll-linjen og ødela leiren fullstendig, skriver Indias landbruksminister Gajendra Singh Shekhawat på Twitter, med henvisning til kontroll-linjen som deler Kashmir i en indiskkontrollert del og en pakistanskkontrollert del.

– Et svært stort antall Jaish-e-Mohammad-terrorister, ledere og jihadister som trente på selvmordsangrep, ble eliminert, hevder minister Vijay Gokhale i Indias utenriksdepartement - etter at Pakistan anklaget naboene for å ha krenket pakistansk luftrom.

Pakistan bekrefter at indiske fly tok seg inn i den pakistansk-kontrollerte delen av Kashmir, nær Balakot som ligger i Pakistan, men hevder ingen er drept.

– De indiske flyene tok seg 5–6 kilometer over kontroll-linjen og inn i Muzaffarabad-sektoren. I en hurtig tilbaketrekking slapp de ut lasten som falt ned over åpent område. Ingen infrastruktur ble rammet, og ingen ble drept, skriver talsmann for den pakistanske hæren, generalmajor Asif Ghafoor, på Twitter.

Han opplyser at pakistanske fly la seg på vingene og fulgte etter de indiske flyene. Ghafoor har publisert bilder som skal vise nedslag etter bombene i åpent terreng.

 

Vurderer svar

Pakistans statsminister Imran Khan kalte inn til hastemøte i regjeringen etter angrepet for å diskutere veien videre.

– Pakistan forbeholder seg retten til selvforsvar og til et berettiget svar, sier utenriksminister Shah Mehmood Qureshi.

Han påpeker at India har innrømmet å ha tatt seg inn i pakistansk-kontrollert område.

– India har brutt kontroll-linjen, sier Qureshi om skillelinjen som fungerer som en grense som splitter Kashmir i to mellom de to landene.

Også den indiske statsministeren Narendra Modi har innkalt til hastemøte. Etter møtet i New Delhi ble det ikke kunngjort noen uttalelser, men en statsråd uttaler følgende:

– Dette var et nødvendig grep. Hele landet stiller seg bak de væpnede styrkene, sier utdanningsminister Prakash Javadekar.

 

Økt spenning

Spenningen har økt betraktelig mellom de to atommaktene etter at minst 40 indiske soldater ble drept i et angrep i den indisk-kontrollerte delen av Kashmir 14. februar. Opprørsgruppen Jaish e-Mohammed tok på seg skylden for angrepet. India hevder Pakistan støtter gruppen. Pakistan avviser anklagene.

Indiske News 18 viser til kilder i det indiske luftforsvaret som uttaler at det ble brukt droner og ett tonn tunge, styrte bomber i angrepet.

– 200–300 drept eller såret, ifølge pakistanske regjeringskilder, melder kanalen og legger til at det var den største leiren til gruppen Jaish e-Mohammed som ble ødelagt.

Selvmordsangrepet mot de indiske soldatene tidligere denne måneden var det verste i den omstridte regionen på flere tiår, og India varslet at landet vil hevne de drepte soldatene.

 

Langvarig konflikt

Det er første gang siden 1971 at Indias luftforsvar har krysset inn i pakistansk område. India gikk den gangen inn på daværende Øst-Pakistans side – dagens Bangladesh – i borgerkrigen som førte til at Bangladesh ble selvstendig.

Konflikten om Kashmir går tilbake til 1947 da India og Pakistan fikk sin selvstendighet fra britene. De to landene har utkjempet flere kriger om området, som i praksis er delt mellom en indiskstyrt og en pakistanskkontrollert del. En folkeavstemning som ble vedtatt av FN i 1948 om Kashmirs fremtid, er aldri blitt gjennomført.

India og Pakistan gjør begge krav på hele området, i tillegg til at mange ønsker at Kashmir skal være selvstendig. Under kolonitiden var Kashmir et delvis selvstyrt fyrstedømme under britiske overhøyhet.

Tensions have soared between the two nuclear-armed rivals since the Feb. 14 attack on Indian troops, which was claimed by the Jaish-e-Mohammad militant group. It was the deadliest such attack since the Kashmir insurgency began in 1989. Both countries claim Kashmir in its entirety and have gone to war twice over it.

Om Kashmir

 
  • India og Pakistan har siden selvstendigheten i 1947 vært i konflikt om regionen Kashmir. Striden utløste kriger i 1947, 1965 og 1999.
  • India kontrollerer to tredeler av det omstridte området. Både i den indiske og den pakistanske delen er et stort flertall av innbyggerne muslimer. Til sammen skal det bo vel 11 millioner mennesker i regionen.
  • Siden 1989 har det pågått et opprør i den indiskstyrte delen av Kashmir som har kostet mer enn 47.000 mennesker livet, mens nærmere 10.000 er bortført. India har anklaget Pakistan for å støtte opprøret og drive egne leirer der opprørerne trenes opp.
  • India og Pakistan ble i 2003 enige om en våpenhvile, men fredsprosessen har stått i stampe, særlig etter terrorangrepet i Mumbai i 2008, som pakistanske ekstremister har fått skylden for.
  • De to atommaktene står mot hverandre på hver sin side av en militært kontrollert delelinje «Line of Control» (LOC).

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 26.02.2019 08.51.15 Sist oppdatert: 26.02.2019 08.51.15