Represented by ZUMA Press, Inc.  zselect, zwire, zlast24, ZUMA, zworld, CnyztpE007012_20190818_PEPFN0A001.JPG, 20190817_zaf_x99_236.jpg, zwireservice, zumapress.com, Press

Tanzanias president John Magufuli oppfordret til mer økonomisk samarbeid under en konferanse med de andre lederne fra det sørlige Afrika tidligere denne måneden. Men det er spenninger mellom Sør-Afrika og Tanzanai. Foto: Xinhua / NTB scanpix

Tanzania og Sør-Afrika «kjemper» om beslaglagt fly

Sørafrikanske myndigheter har beslaglagt et Air Tanzania-fly for å tvinge Tanzania til å utbetale kompensasjon til en sørafrikaner som ble fratatt jordområder av den tanzanianske staten på 1980-tallet. Dette skaper diplomatisk spenninger. Lagmannsretten i Sør-Afrika mener at mannen har krav på 33 millioner dollar fra Tanzania.

Av Kizito Makoye, i Dar es Salaam, og nyhetsbyråer Sist oppdatert: 29.08.2019 08.33.10

Sør-Afrika, en av Afrikas største økonomier, er økonomisk viktig for Tanzania. Politikere har forsøkt å styrke de strategiske båndene mellom de to landene. Da Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa var på statsbesøk i Tanzania nylig, ønsket han å styrke politiske, sosioøkonomiske og diplomatiske bånd til Tanzania.

Flyet fra Air Tanzania var klart til avgang ved den internasjonale flyplassen i Johannesburg da den ble tatt i arrest. Dusinvis av passasjerer var om bord på flyet.

 

Kompensasjon ikke utbetalt

Ifølge advokat Roger Wakefield i Werksmans Attorneys, som representerer gårdeieren, Hermanus Stern, ble flyet beslaglagt etter en ordre fra lagmannsretten i Gauteng-provinsen i forrige uke. Det var på 1980-tallet at Tanzanias regjering konfiskerte store privateide landområder inkludert dyr, utstyr, 250 biler og tolv små fly som tilhørte Stern.

Hermanus Stern skulle få 33 millioner  dollar i kompensasjon i 1990-årene, men regjeringen betalte bare 20 millioner dollar, ifølge Sterns advokat. Restbeløpet har i løpet av disse årene vokst på grunn av betydelige renteinntekter og skal nå beløpe seg til 33 millioner dollar, hevder advokaten.

Gårdeieren, som har strevd med å få utbetalt det gjenstående beløpet, ble erklært som en ulovlig immigrant i Tanzania på bakgrunn av det advokaten mener er «grunnløse årsaker».

Gårdeieren kontaktet advokater i et forsøk på å sikre det gjenstående beløpet.

– Etter bokstavelig talt flere tiår med brutte løfter om å betale gjelden hadde ikke saksøkeren annet valg enn å komme til meg, sier Wakefield.

 

Ønsker flyet frigitt

Han sier at flyet ble beslaglagt «for å bekrefte en langvarig utestående gjeld til saksøkeren som regjeringen i Tanzania alltid har erkjent, men de har brutt forpliktelsen».

Like etter at flyet ble beslaglagt, uttalte Air Tanzania at de beklaget «den uforutsigbare hendelsen» overfor sine passasjerer.

Tanzanias transportminister Isaac Kamwelwe uttalte sist mandag at regjeringen har sendt flere advokater til Sør-Afrika for å få flyet frigitt.

– Våre advokater jobber med å løse saken, og flyet vil snart være tilbake til sin normale drift igjen, sa Kamwelwe.

Mens Tanzanias regjering hevder at den gamle gjelden til den sørafrikanske gårdeieren er årsaken til at flyet ble beslaglagt, hevder andre kilder at årsaken er at flyselskapet ikke har tilbakebetalt et lån på 4,1 millioner dollar til South African Airways etter et mislykket samarbeid.

En talsperson for Tanzanias regjering avviser påstandene og sier at det beslaglagte flyet ikke har noe å gjøre med flyselskapets tidligere samarbeid med South African Airways.

– Dette skyldes et langvarig forhold mellom Hermanus Stern og regjeringen i Tanzania. Det har ikke noe å gjøre med våre nasjonale flyselskaper, sier talsperson Hassan Abbas.

Ifølge Wakefield har flyet en verdi på 90 millioner dollar og kan bare frigis når gjelden til Stern er betalt.

 

Presidenten styrer flyselskapet

Tanzanias president John Magufuli har ifølge rapporter overtatt kontrollen over det nær konkursrammede flyselskapet og brukt millioner av dollar på innkjøp av nye fly.

Dette er ikke første gang Air Tanzania har opplevd at et fly blir beslaglagt. I 2017 tok det kanadiske bygningsfirmaet Stirling Civil Engineering kontroll over flyselskapets nye Bombardier Q400-fly i Canada med bakgrunn i et søksmål på 38 millioner dollar.

 

Publisert: 29.08.2019 08.33.10 Sist oppdatert: 29.08.2019 08.33.10