Det er fortsatt farlig å være barn i Syria. I 2018 døde flere syriske barn i krigssoner enn noen år tidligere. Bildet er fra januar 2018 i småbyen Taibet el Imam, som ble gjenerobret av den syriske hæren i 2017. Folk har begynt å flytte tilbake til byen, men byen er i ruiner og befolkningen mangler fortsatt det meste. Foto: HARALD HENDEN, VG

Unicef om Syria: 2018 var det dødeligste året for barn siden krigen startet

Snart åtte år etter at krigen i Syria startet er dødstallene for barn høyere enn noensinne, melder FNs barnefond. Mer enn 1100 barn ble drept i kamphandlinger i 2018, viser nye tall.

Av Nina Bull Jørgensen Sist oppdatert: 11.03.2019 12.35.17

"Det er en alvorlig misforståelse at konflikten i Syria går mot en snarlig slutt. Det er ikke tilfellet", skriver FNs barnefond (Unicef) i en pressemelding.

Samtidig som det kommer ulike nyhetsmeldinger som tyder på at terrororganisasjonen IS er i ferd med å bli nedkjempet i Syria, fastslår Unicef at barn i flere områder av landet er i like stor fare som tidligere i den snart åtte år lange konflikten.

2018 var det hittil dødeligste året for barna i Syria siden konflikten startet i mars 2011, viser nye tall fra FN-organisasjonen. 1106 barn er bekreftet døde som følge av kamphandlingene i landet. Men de reelle tallene er sannsynligvis enda mye høyere, ifølge Unicef. 

– Disse tallene er historisk høye og viser med all tydelighet hvor alvorlig situasjonen fortsatt er. De viser at det fortsatt er mye å gjøre på bakken i Syria, sier Kim N. Gabrielli, assisterende generalsekretær i FNs barnefond, Unicef Norge.

Miner tar flest barneliv

Den største barnedreperen i Syria er landminer, viser FNs siste tall: 434 syriske barn ble skadet eller drept av miner i 2018. Og det ble utført 262 angrep på skoler og helseinstitusjoner. 

Derfor intensiverer Unicef innsatsen for å spre informasjon og kunnskap om miner og beskyttelse av barn, forteller Gabrielli.

– I 2019 er målet vårt å nå over 2 millioner foreldre og barn med kunnskap om miner og hvordan barna kan unngå å bli skadet, sier han.

Over 5 mill. barn trenger nødhjelp

Unicef anslår at 5,6 millioner av 8,35 millioner barn som bor i Syria vil trenge nødhjelp i 2019. 493 000 syriske barn bor i områder hvor det i dag ikke finnes tilgjengelige helse- og beskyttelsesprogrammer.

– Det er vanskelig å nå barna med helt avgjørende hjelp som helsetjenester, ernærings- og beskyttelsesprogrammer. Men Unicef jobber døgnet rundt for å nå hvert eneste barn i Syria med det de trenger: Rent vann, ernæring, vaksiner og skolegang, sier Gabrielli.

Unicef er særlig bekymret for situasjonen i nordvestre Syria, i Idlib, hvor en intensivering av konflikten har ført til nye lidelser for sivilbefolkningen. 59 barn er drept bare de siste ukene.

– Et annet område som er uoversiktlig og prekært er Al Hol-leiren i nordøst, hvor det nå bor 65 000 mennesker. Siden januar rapporteres det om at 60 barn er blitt drept på veien fra Baghouz til leiren, forteller Kim N. Gabrielli.

© Notice: UNICEF photographs are copyrighted and may not be reproduced in any medium without written permission from authorized

Syria, 26. januar 2019: Familer som er tvunget til å flykte fra sine hjem i Hajin-distriktet i østlige Deir-Ez-Zor.

Foto: © UNICEF/UN0277715/Souleiman

Bekymret for barn av fremmedkrigere

FNs barnefond er også svært bekymret for barn av nåværende og tidligere fremmedkrigere i Syria. Skjebnen deres er fortsatt uviss.

"Unicef oppfordrer medlemslandene til å ta ansvar for barn som er deres egne statsborgere eller født av deres statsborgere, for å unngå  at disse barna blir statsløse", skriver Unicef i pressemeldingen. 

 

Publisert: 11.03.2019 12.35.17 Sist oppdatert: 11.03.2019 12.35.17