Azory Gwanda

Tanzania: Bortført journalist trolig drept

Den savnede journalisten Azory Gwanda er etter alt å dømme bortført og drept, ifølge Tanzanias utenriksminister. Samtidig får regjeringen kraftig kritikk for manglende etterforskning av Gwandas skjebne.

Av Kizito Makoye, i Dar es Salaam Sist oppdatert: 22.07.2019 11.04.49

Azory Gwanda arbeidet som gravejournalist i avisen Swahili Mwananchi og dens engelskspråklige utgave The Citizen. Gwanda forsvant for 19 måneder siden, 11. november 2017, etter å ha skrevet en rekke artikler om kaldblodige drap i det østlige Rufiji-området.

Ifølge lokale medier var bortføringen av Gwanda trolig knyttet til arbeidet hans, siden han flere ganger hadde mottatt anonyme advarsler mot å skrive historier om væpnet ekstremisme. Gwanda hadde ignorert advarslene.

I et intervju med BBC nylig sa utenriksminister Palamagamba Kabudi at Gwanda hadde «forsvunnet og dødd».

«La meg fortelle deg. Når du henviser til den saken, det var noe av de mest smertelige Tanzania gjennomgikk…ikke bare for Azory, som har forsvunnet og dødd», sa Kabudi til BBC-programmet Focus on Africa.

Dette var første gangen regjeringen offentlig erklærte den savnede journalisten som død, uten å gi ytterligere detaljer.

Seinere gikk utenriksministeren ut og hevdet at hans utsagn var tatt ut av kontekst, at det han hadde sagt ikke betydde at Azory Gwanda var bekreftet død. «Regjeringen i Tanzania har til nå ikke mottatt noen bekreftelse på om Azory er død eller levende», sa Kabudi i en kort video.

Død eller levende – Gwandas uvisse skjebne understreker nok en gang den stadig vanskeligere situasjonen for journalister i Tanzania. Observatører mener det østafrikanske landet utvikler seg raskt i retning et autoritært styre, som slår ned på journalister de anser som kritiske.

Siden han kom til makten i 2015, har president John Magufuli i stigende grad tydd til det hans kritikere beskriver som en brutal politikk, som ifølge dem har ført til drap, lemlestelse og bortføring av flere titalls mennesker. Regjeringens talsmann Hassan Abbas avviser disse beskyldningene.

 

Sjokkerende

Den New York- baserte Komiteen for beskyttelse av journalister (CPJ), som tidligere i år lanserte kampanjen #Where Is Azory for å gi saken internasjonal oppmerksomhet, mottok den overraskende kunngjøringen om Azorys død med sjokk.

– Plutselig opplyser utenriksministeren, nærmest i forbifarten, at journalisten tilsynelatende er død. Det er fullstendig uakseptabelt og opprørende, sier Robert Mahoney, viseadministrerende direktør i CPJ.

Utenriksminister Kabudis bemerkning om Gwandas død utløste en strøm av kritikk og krav til regjeringen om å legge fram detaljer om omstendighetene som kan ha ledet til Gwandas angivelige død.

Reportere uten grenser (RSF) beskylder regjeringen for mangelfull forståelse og behandling av denne saken.

«Bortføringen av Gwanda er ikke bare et klart brudd på hans rettigheter, men også en trussel mot hele mediebransjen i Tanzania og mot pressefriheten», sier organisasjonen i en uttalelse.

Innenriksminister Kangi Lugola sa i juli 2018 at regjeringen ikke ville bry seg om å finne ut av omstendighetene omkring en forsvunnet journalist, ifølge lokale medier.

– Vi blander oss ikke inn i friheten til en person som forsvinner fra sitt hjem. Alle er fri…til å dra fra et sted til et annet uten å bryte loven, sa han.

 

Sommel og unnlatelser

Aktivister kritiserer imidlertid regjeringen for sommel og unnlatelser i etterforskningen av saken.

– Regjeringen har plikt til å beskytte sine borgere. Offentligheten har også rett til å få vite hvor det er blitt av Gwanda, om han er levende eller død, sier Anna Hegna, aktivist i den Dar es Salaam-baserte gruppen Legal and Human Rights Centre.

En internasjonal pressefrihetsorganisasjon erklærte i mai i år Gwandas forsvinning som «en av de ti viktigste sakene som krever internasjonale oppmerksomhet».

Gwanda er gift og har to barn. Hans kone Anna Pinini sier over telefon at meldingen om ektemannens angivelige død har framkalt følelser av sorg og smerte i familien.

– Jeg ble dypt sjokkert da jeg hørte på radio noen som sa at mannen min trolig var død. Jeg legger alt i Guds hender, sier den 37 år gamle tobarnsmoren.

– Vi ber innstendig om at regjeringen forteller sannheten om skjebnen til den savnede journalisten, og gjør det kjent for offentligheten, sier Kajubi Mukajanga, generalsekretær i Media Council of Tanzania, Tanzanias presseforbund.
 

 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 22.07.2019 11.04.49 Sist oppdatert: 22.07.2019 11.04.49