Protest mot vold mot kvinner i Buenos Aires

Det mest leste innlegget på Bistandsaktuelts nettsider i 2019 tok for seg mangelen på rettigheter for kvinner verden over. Bildet er fra en demonstrasjon på Maiplassen i Buenos Aires, som rettet seg mot drap på kvinner. Foto: Natacha Pisarenko / AP / NTB scanpix

Mest lest i bistandsdebatten

Vi har hentet fram ti av de mest leste innleggene på Bistandsaktuelts nettsider fra året som gikk.

Av Asle Olav Rønning Sist oppdatert: 30.12.2019 20.06.45

Fikk du med deg bistandsdebatten på Bistandsaktuelts nettsider? Her er ti av de mest leste innleggene fra 2019.

 

 

Anne-Håskoll-Haugen bredde.jpg

Finnes det noen land hvor menn må ha skriftlig tillatelse av kona for å gå ut av huset?

Kvinners rettigheter er fake news i flere land enn vi liker å tro, fastslo sosialantropolog og skribent Anne Håskoll-Haugen (bildet).

 

 

NMBU_Benjaminsen nytt 1.jpg

Verdens Naturfond (WWF) har mye å svare for

Påstander om drap, voldtekter og tortur utført av voktere i verneområder i Sør-Asia og Sentral-Afrika gjør at miljøorganisasjonen WWF står midt i en global skandale. Koplingen mellom WWF og brudd på menneskerettighetene er imidlertid ikke noe nytt, skrev professor Tor A. Benjaminsen (bildet) ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

 

 

Etiopia afrika meskel.jpg

Hvorfor forblir Afrika fattig?

Hvorfor forblir Afrika fattig mens andre land og regioner reduserer fattigdommen? Spørsmålet ble stilt og besvart av økonom og underdirektør i Norad, Knut Arild Thonstad.

 

 

maren sæbø bredde _mg_6926_4_144971.jpg

Konspirasjonsteorier om hjelpearbeidere kan være farlige

Styres FN av frimurerne? Er De hvite hjelmene i Syria egentlig en organinnhøstings-ring for terrorister? Frilansjournalist og afrikakjenner Maren Sæbø (bildet) advarte mot konspirasjonsteorier rettet mot humanitære aktører.

 

 

olutimehin 1200x800.jpg

Når de som er «for liv» ender med å bli livsfarlige

«Pro Life»-organisasjoner fremmer en ekstremt snever fortolkning av hva det vil si å være for livet, mente skribent OluTimehin Adegbeye (bildet). Hun beskrev erfaringene fra Nigeria.

 

 

Hege Skarrud bredde.jpg

Veien til helvete er asfaltert med annonsørinnhold

Equinor har laget en podcast hvor de forklarer hvorfor de mener olje er viktig også i møte med klimaendringene de sjøl har skapt. Eller, rettere sagt, Aftenposten har laget podcast for Equinor. Og med det var definisjonsmakta over klima- og miljøkrisa solgt til høystbydende, skrev Hege Skarrud (bildet) i ungdomsorganisasjonen Spire.

 

 

Ulstein.Etiopia.jpg

Foto: Nina Bull Jørgensen / Bistandsaktuelt

«Hvis jeg var ny utviklingsminister…»

«Fattigdomsorientering» har blitt norsk bistands syke mor: Alle snakker om det som et overordnet mål, men det tas egentlig ikke tilstrekkelig på alvor, mente seniorforsker Inge Tvedten ved Christian Michelsens Institutt i forbindelse med at Dag Inge Ulstein (bildet) ble ny utviklingsminister.

 

 

CT_full.jpg

Utviklingsland må ta mer ansvar for egen utvikling

Alle som driver med utviklingspolitikk bør spørre seg selv om egen innsats gjør det vanskeligere eller enklere for landet å klare seg selv på lang sikt. Iveren etter å hjelpe kan bli en del av problemet, skrev andre nestleder i Stortingets utenrikskomité, Christian Tybring-Gjedde (bildet).

 

 

Tanzania-GZ-repreise-nov-2011-236_145538

Eks-bistandsarbeidar i Tanzania: Eit land i stor endring

I dag er Tanzania eit av de mest spennande landa i eit Afrika i rask endring. Frå slutten av 1980-åra og fram til i dag har landet vore gjennom ein økonomisk og politisk hestekur, reflekterte tidlegare bistandsarbeider Jon Naustdalslid etter gjensyn med det austafrikanske landet.

 

 

Lemma Desta.jpg

Etiopia i 2019: Dette er farene som truer langs reformenes vei

Etiopias uforglemmelige år – 2018 – ligger bak oss. Mange lurer nå på veien videre. Kommer statsminister Abiy Ahmed til å lykkes med sine reformer? Det skrev Lemma Desta (bildet), prosjektleder tilknyttet Norges Kristne Råd, ved inngangen til 2019.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 30.12.2019 20.06.00 Sist oppdatert: 30.12.2019 20.06.45