Den afghanske 13-åringen Abdullah mistet beinet da han gikk på en landmine. Avbildet på Røde Kors' rehabiliteringssenter i Kabul.

Den afghanske 13-åringen Abdullah mistet beinet da han gikk på en landmine. Han får hjelp til å trene seg opp på Røde Kors' rehabiliteringssenter i Kabul. Foto: Altaf Qadri / AP / NTB scanpix

Tredobling av krigsforbrytelser mot barn siden 2010

I løpet av ti år er antallet krigsforbrytelser mot barn nær tredoblet. Siden 2010 har UNICEF verifisert 170 000 alvorlige krigsovergrep mot barn.

Av NTB-DPA-Ritzau Sist oppdatert: 30.12.2019 13.54.10

Dette utgjør 45 forbrytelser daglig, opplyste FN-organisasjonen da de framla sin rapport mandag. Samtidig vet organisasjonen at mange hendelser aldri blir rapportert.

Forbrytelsene som barna er blitt utsatt for inkluderer drap, bortføringer og seksuelle overgrep og vold. I tillegg utføres det angrep mot skoler, og barn nektes tilgang til humanitær hjelp eller blir rekruttert som barnesoldater.

 

Blodige konflikter

Både antall kriger som utkjempes, og antall land som påvirkes av konflikter, er de høyeste på tre tiår, slår UNICEF fast.

– Konflikter over hele verden er blitt mer langvarige og blodige og tar flere unge liv, sier direktør Henriette Fore i UNICEF.

I 2018 alene ble 24 000 barn rammet av slike forbrytelser, nesten tre ganger så mange som i 2010. I halvparten av disse tilfellene ble barn drept eller lemlestet i luftangrep, eller av eksplosiver som granater eller landminer.

 

Minst 10 000 voldstilfeller

I første halvdel av 2019 har FN verifisert over 10 000 tilfeller av vold mot barn, men de faktiske tallene forventes å være langt høyere.

Barn i Jemen, Syria og Afghanistan var spesielt utsatt i året som gikk. I gjennomsnitt ni barn ble drept eller lemlestet hver dag i Afghanistan i de første ni månedene av 2019, opplyste UNICEF i midten av desember.

UNICEF oppfordrer alle krigførende parter til å overholde sine forpliktelser i henhold til internasjonal lov og øyeblikkelig stanse vold og angrep mot barn.

– Barn rammes med uforminsket omfang, ettersom partene i konflikter gir blaffen i en av de mest grunnleggende regler for krig, som er å beskytte barna, sier Fore.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 30.12.2019 13.54.10 Sist oppdatert: 30.12.2019 13.54.10