music, Horizontal

Opposisjonspolitikeren Robert Kyagulanyis popularitet blant de unge i byenes slumstrøk er en av grunnene til at president Yoweri Museveni frykter ham. Kyagulanyi er bedre kjent under artistnavnet Bobi Wine, og mange elsker ham for hans modige og maktkritiske tekster. Bildet er fra en opptreden i bydelen Busabala i Kampala, Uganda 10. november i fjor. Foto: Yasuyoshi Chiba / AFP / NTB scanpix.

Uganda: Popartisten Bobi Wine sier han vil stille til presidentvalget

Da er katten sluppet ut av sekken – noe veldig mange ugandere har ventet på: Opposisjonspolitikeren og artisten Bobi Wine vil stille opp og utfordre den sittende presidenten ved valget i 2021. 

Av Deusdedit Ruhangariyo Sist oppdatert: 07.03.2019 13.44.19

Da er katten sluppet ut av sekken – noe veldig mange ugandere har ventet på: Opposisjonspolitikeren og artisten Bobi Wine vil stille opp og utfordre den sittende presidenten ved valget i 2021. 

Les mer: Popartisten som utfordrer president Musevenis makt

Det skjedde i form av et intervju med avisen Daily Monitor sist fredag. 

– Jeg har bestemt meg for å utfordre president Museveni ved det neste presidentvalget i 2021, sammen med teamet mitt, sa Wine til avisen.

 

33 år ved makten

Den tidligere opprørslederen Yoweri Museveni har sittet ved makten i 33 år, og har benyttet alle knep for å holde på den – inkludert en rekke udemokratiske tiltak for å utmanøvrere politiske motstandere, som møteforbud, arrestasjoner og vold. 

Les mer: Uganda vil stoppe Bobi Wine - forslag om at musikk må forhåndsgodkjennes av myndighetene

Sentralkomiteen i regjeringspartiet National Resistance Movement har allerede fastslått at Museveni er deres ubestridte kandidat til valget i 2021. 

Hos president Yoweri Museveni er det ingen utfordrer som skaper mer frykt enn nettopp den populære popartisten, Bobi Wine.

Hans egentlige navn er Robert Kyagulanyi, men han er bedre kjent under artistnavnet "Bobi Wine" og har samlet titusener av mennesker på konserter og folkemøter, blant annet i slumstrøkene i større byer. Dette har bidratt til at han også blir kalt "slummens president". 

 

Presserådgiver: Folket slakter kuer!

– Folk over hele landet har ventet på denne erklæringen og ønsket den velkommen. Noen har til og med slaktet kuer for å feire det, sa Bobi Wines pressemedarbeider Ronald Buganda Mugenyi.

Samtidig som teamet hans legger en slagplan for de neste par årene, står Bobi Wine selv overfor en langvarig prosess i rettsapparatet. Blant annet er han anklaget for å ha forårsaket steinkasting mot presidentens bilkortesje.

Tiltalen mot han og fire andre folkevalgte opposisjonspolitikere lyder på "forræderi".

Les mer: Rettssak mot Bobi Wine i Uganda - folket krever at anklagene mot ham trekkes

– Museveni og hans regjering finner på alle mulige slags anklager mot Bobi Wine. Målet er å forsøke å svekke hans popularitet, sa pressesekretæren.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 07.03.2019 13.44.19 Sist oppdatert: 07.03.2019 13.44.19