© Notice: UNICEF photographs are copyrighted and may not be reproduced in any medium without written permission from authorized

Ungdommer i Nepal deltar i en forestilling som del av en kampanje for å motarbeide barneekteskap. Foto: Unicef/ Kiran Panday

Foto: © UNICEF/UN0302727/Panday

UNICEF: Gutter blir også tvunget inn i ekteskap

Rundt 115 millioner menn og gutter har opplevd å bli giftet bort mens de ennå var barn, mange av dem før de rakk å fylle 15 år, viser en Unicef-rapport.

Av Gunnar Zachrisen og NTB Sist oppdatert: 11.06.2019 14.08.00

Statistikk fra 82 land viser at problemet er mest utbredt i fattige land, ifølge rapporten.

Studien viser at ekteskap som omfatter gutter under 18 år er vanlig i mange land verden over, særlig i Afrika sør for Sahara, Latin-Amerika og Karibia, Sør- og Øst-Asia og Stillehavslandene.

Mange faktorer bidrar til å opprettholde tradisjonen: Fattigdom, oppfatninger i lokalsamfunnet om at ekteskap vil gi "beskyttelse", familieære, sosiale normer, lokale eller religiøse lover som aksepterer tradisjonen, utilstrekkelige nasjonale lover og svakheter i landenes registrering av egne borgere. 

Den sentralafrikanske republikk har den høyeste forekomsten av barneekteskap blant gutter, der 28 prosent av menn oppgis å ha blitt giftet bort som barn. Nicaragua (19 pst.) og Madagaskar (13 pst.) følger hakk i hæl.

– Ekteskap frarøver dem deres barndom. Barnebrudgommer blir tvunget til å ta voksenansvar som de ikke nødvendigvis er klare for. Tidlige ekteskap skaper tidlig farskap og økt press til å brødfø familien, noe som rammer utdanning og arbeidsmuligheter, sier Unicef-leder Henrietta Fore.

Barneekteskap rammer imidlertid jenter i større grad enn gutter. En av fem unge kvinner mellom 20 og 24 år ble giftet bort før de fylte 18 år, mens kun en av 30 unge menn opplevde det samme. 

Unicef anslår at 765 millioner mennesker er blitt giftet bort som barn verden rundt.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 11.06.2019 14.08.00 Sist oppdatert: 11.06.2019 14.08.00