Goldman Environmental Prize

Gjennom prosjektet har hadzaene lykkes i å utvikle et karbonkvote-prosjekt som gjør dem i stand til å bevare 90 prosent av sine landområder. Foto: Ujamaa Community Resources Centre

Foto: Goldman Environmental Prize

Global klimapris til tanzaniansk urfolkgruppe

Et urfolksamfunn med jegere og sankere nord i Tanzania har vunnet prisen Equator Award i 2019 for sitt arbeid med naturbaserte løsninger på klimautfordringer og bærekraftig utvikling

Av Kizito Makoye, i Dar es Salaam Sist oppdatert: 02.10.2019 08.21.50

Den etniske gruppen hadza er avhengig av naturen for sitt virke som jegere og sankere og er i økende grad er truet av det moderne samfunnet.

Prosjektet tilknyttet Reducing Emissions from Deforestation and Forest Degradation (REDD) ble startet av hadza-gruppen i samarbeid med Carbon Tanzania, et selskap som driver med karbonkvoter og karbonfangst gjennom skogbevaring i Yaeda-åsen i Manyara-regionen. Gjennom prosjektet har hadzaene lykkes i å utvikle et karbonkvote-prosjekt som gjør dem i stand til å bevare 90 prosent av sine landområder som buskap og bønder har tidligere trengt seg inn i.

 

Lokal innsats

Equator-prisen er en av FNs mest prestisjefylte priser for beskyttelse av miljøet og klimaet. Den blir delt ut annethvert år til prosjekter som gjør en fremragende lokal innsats for å redusere fattigdom gjennom bevaring og bærekraftig bruk av biologisk mangfold.

Årets vinner er et av 223 samfunn fra 78 land som har mottatt prisen siden den først ble delt ut i 2002.

Mark Baker, direktør i Carbon Tanzania, sa i en uttalelse at hadza-gruppen har sikret sine landrettigheter og fikk The Certificate of Customary Right of Occupancy (CCRO) i 2011, det første offisielle dokumentet som noensinne er gitt til en urfolkgruppe i Tanzania.

– Lokalsamfunnene har god lokal styring, vedtekter og planer som beskytter deres skogsområder, slik at de kan skape karbonfangst som selges til firmaer og enkeltpersoner for å utjevne deres karbonavtrykk, sier Baker.

Totalt 42 medlemmer i lokalsamfunnene har fått fulltidsjobb gjennom prosjektet etter å ha fått opplæring i beskyttelse av dyreliv og skogbevaring. Hver av skogforvalterne tjener 80 000 tanzanianske shilling (36 amerikanske dollar) per måned, ifølge Baker.

 

Skole og helse

Baker forteller at siden salget av karbonfangt begynte for fem år siden, har prosjektet brukt over 300 000 amerikanske dollar på bevaringsaktiviteter som har kommet mennesker i lokalområdet til gode.

Lokalbefolkningen bruker pengene de tjener til mat, skolepenger og helsetjenester.

– Vi er veldig glad for å motta denne påskjønnelsen, som er et tegn på at vår innsats for å beskytte miljøet blir satt pris på, sier Ezekiel Salimu i Yaeda.

Selv om hadza-gruppen alltid har hatt en miljøvennlig livsstil, har de ikke vært opptatt av å «eie» land i den moderne betydningen. Dermed har de hatt lite juridisk beskyttelse mot at bønder og gjetere har trengt seg inn på områdene deres, som har et rikt dyreliv og skoger.

Under det nye initiativet har lokalsamfunnet fått et juridisk verktøy for å sikre at de er eiere av 230 670 mål landområder gjennom å inngå kommersielle avtaler for å tjene penger på området, ifølge Baker. De har senere involvert seg i prosjektet med karbonkvoter fra skogene sine.

Da Ezekiel Phillipo mottok prisen på vegne av hadza-samfunnet, uttrykte han takknemlighet for at de var i stand til å tjene penger på å beskytte skoger og ville dyr.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 02.10.2019 08.21.50 Sist oppdatert: 02.10.2019 08.21.50