Selv Afrikas største økonomier, Nigeria og Sør-Afrika, vil slite i årene framover, mener Verdensbanken. Bildet er fra Cape Town i Sør-Afrika.

Ny rapport: Verdensbanken bekymret for afrikansk økonomi

Verdensbanken er bekymret for BNP-veksten i afrikanske land sør for Sahara.

Av NTB Sist oppdatert: 09.01.2019 08.08.57

 

Økende handelsspenninger og svakere produksjon er blant årsakene til at verdensøkonomien vil vokse saktere i år og neste år, ifølge Verdensbanken.

Også stigende rente i økonomier i vekst trekkes fram som en årsak til dårligere vekst enn tidligere antatt, heter det i en ny prognose Verdensbanken la fram tirsdag.

Ifølge banken vil verdens samlede brutto nasjonalprodukt (BNP) vokse med 2,9 prosent i år og 2,8 prosent neste år.

Det er noe lavere enn forrige prognose, som ble presentert i juni. Da anslo Verdensbanken at økonomien i år ville vokse med 3 prosent.

 

Handelskonflikt

Den mer saktegående økonomiske utviklingen henger blant annet sammen med konsekvensene av handelskonflikten mellom USA og Kina, påpeker Verdensbanken.

USAs økonomiske vekst er for inneværende år nedjustert fra 2,9 prosent til 2,5 prosent. Neste år sakkes farten ytterligere, til en vekst på 1,7 prosent, ifølge prognosen.

For de 19 eurolandene er prognosen nedjustert fra 1,9 prosent for inneværende år, til 1,6 prosent. Kinas økonomiske vekst nedjusteres fra 6,5 prosent til 6,2 prosent for inneværende år.

I fjor vokste verdensøkonomien med 3 prosent, og året før med 3,1 prosent.

 

Økt rente

Økt rente gir ytterligere press på finansmarkedene. Det gjelder særlig land med en voksende økonomi og selskaper som lånte mye da prisene var lave etter finanskrisen i 2008 og 2009. Når disse lånene utløper, må mange refinansiere gjelden med høyere rente, ifølge Verdensbanken.

En stigende dollar gjør også situasjonen vanskeligere for voksende økonomier som tok ut lån utstedt i amerikansk valuta.

– Når gjelden spiser av lands inntekter, er det vanskeligere for regjeringene å finansiere viktige sosiale tjenester, sier Verdensbankens sjef, Kristalina Georgieva.

Den samlede gjelden til alle verdens land var til sammen på 184 billioner dollar i 2017, ifølge Det internasjonale pengefondet.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 09.01.2019 08.08.57 Sist oppdatert: 09.01.2019 08.08.57