Lucy Mthombeni og Trish Musoko går gjennom sentrum av Zimbabwes hovedstad Harare. De kommer fra småbyen Chitungwiza, 25 kilometer unna. De er villig til å stå fram med navn, men vil ikke at ansiktene skal vises.  Foto: Wilfred Kajese

Zimbabwes skeive kommer ut av skapet

For bare to år siden ble de møtt med harme og vold. Men i dag får det lesbiske paret Lucy Mthombeni (27) og Trish Musoko (19) gå i fred rundt om i Chitungwiza, en forstad sørvest for Zimbabwes hovedstad Harare.

Av Jeffrey Moyo / Chitungwiza Sist oppdatert: 16.09.2019 08.06.26

Før Zimbabwes sterke mann Robert Mugabe ble avsatt for to år siden, ble homofile og lesbiske ofte møtt med høylytt hån og vold, om de viste seg offentlig som likekjønnede par.

Lucy og hennes kjæreste mener det er for tidlig å vite om forakten og fiendtligheten mot homofile og lesbiske er i ferd med å dø ut. Men iallfall er det nå stadig flere steder der folk fra seksuelle minoriteter kan omgås andre uten store hindringer.

Lucy er medlem av Gays and Lesbians of Zimbabwe (GALZ), en interesseorganisasjon som arbeider mot homofobi. Hun er også leder for en forening av seksuelle minoriteter i hjembyen. Hun hevder at byens befolkning ikke lenger ser ut til å bli opprørt over å møte skeive personer.

 

Uten trakassering

– Vi har samlinger for seksuelle minoriteter forskjellige steder rundt om i Chitungwiza, og jeg kan fortelle deg at til nå har vi verken blitt trakassert av politiet eller av homofobe grupper. Det virker som om de ikke bryr seg. Jeg vet ikke hvorfor, men før ville vi bli møtt med vold eller arrestasjoner, sier Lucy til Bistandsaktuelt.

I tettbefolkede områder som Chitungwiza har nesten 400 homofile og lesbiske kommet ut av skapet, ifølge GALZ. For dem har det fått få eller ingen konsekvenser, til tross for landets veldokumenterte historie med homofobi.

Sosiologer som Happton Garwe konstaterer at seksuelle minoriteter er i ferd med å bli akseptert, iallfall i tettbefolkede områder.

– I våre urbane områder er det blitt mer og mer vanlig å se homofile og lesbiske. Selv om mange folk forakter dem, blir de gradvis mer akseptert jo flere homofile og lesbiske som står fram offentlig. Folk venner seg til å leve med dem, og bryr seg ikke. Det har bidratt til en viss frigjøring av homofile og lesbiske, sier Garwe til Bistandsaktuelt.

 

Dobling på få år

GALZ har nå rundt 17 000 medlemmer i byene rundt om i Zimbabwe. Det er mer enn en dobling på få år – i 2015 var medlemstallet i urbane områder rundt 8000.

Laurence Phiri, en 24 år gammel homofil mann som leder organisasjonen for mannlige sexarbeidere i Zimbabwe, mener fattigdom bidrar til økningen i antallet sexarbeidere. Hans organisasjon, som har 300 medlemmer, arbeider med hjelpetiltak for fattige homofile menn.

– Det er sant at vi har mange mannlige sexarbeidere i Zimbabwe, men noen av dem er ikke homofile. Fattigdom presser dem til å gjøre ting de ikke hadde sett for seg, sier Phiri til Bistandsaktuelt.

Økningen i antallet homofile og lesbiske i Zimbabwes urbane områder forklarer han slik:

– Jeg tror de homofile og lesbiske alltid har vært der, men nå er de sakte, men sikkert i ferd med å frigjøre seg, selvsagt støttet av informasjonen de får fra LHBT-organisasjoner.

Men konservative medlemmer av regjeringspartiet Zanu-PF, som Gerald Mbedzi, mener økonomiske sanksjoner fra europeiske land har skylda for økningen i landets seksuelle minoriteter.

– Folk her lider under sanksjonene, og de fleste av dem som lider er unge mennesker. Unge med utdannelse får ikke jobb fordi industribedrifter må stenge på grunn av sanksjonene. Dermed bidrar sanksjonene til å lede mange unge folk inn i homoseksuelle forhold, fordi rike mennesker lokker dem med penger, sier Mbdezi til Bistandsaktuelt.

Sylvester Nyamatendedza fra GALZ har en helt annen forklaring.

– Økningen i antallet som tilhører seksuelle minoriteter er ikke et nytt fenomen, men skyldes at de inntil nylig er blitt undertrykt og har skjult sin legning på grunn av det giftige miljøet. Men nå tør de komme ut av skapet, fordi de vurderer det som tryggere å stå fram offentlig og i sosiale sammenhenger.

Han viser til at det nå er mindre vold mot lesbiske, homoseksuelle, biseksuelle og transpersoner, både fra statlig hold og i offentligheten. Det er mindre homofob hatretorikk, både fra regjeringshold, i offentligheten og i media.

 

Mer dialog

– LHBT-bevegelsen har vokst, det samme har framveksten av andre organisasjoner som arbeider med disse spørsmålene. Det betyr større synlighet, og dermed kan LHBT-personer få tilgang til tjenester og informasjon fra ulike kilder og plattformer, sier Nyamutendedza.

Han mener oppsvinget i seksuelle minoriteter kom etter at president Mnangagwa grep makten fra nå avdøde Robert Mugabe for to år siden.

– Det ble åpnet et rom for dialog og interaksjon der også foreldre og besteforeldre, venner og slektninger kunne engasjere seg og få bedre forståelse for barn og barnebarn som er LHBT, sier Nyamutendedza.

Mnangagwas regjering har ikke gått offentlig ut med hatretorikk mot homofile og lesbiske, i motsetning til avdøde Robert Mugabe, som kalte homofile «verre enn griser og bikkjer». Volden mot seksuelle minoriteter florerte under Mugabes langvarige regime. Under FNs hovedforsamling i 2015 erklærte Mugabe at «vi zimbabwere er ikke homofile».

Selv om han har vist autokratisk tendenser og to ganger har sendt soldater mot regjeringskritiske demonstranter, har Mnangagwa siden han kom til makten forsikret at hans regjering vil respektere menneskerettighetene. Og mange lesbiske og homofile, som Laurence, har merket seg at regjeringen ikke legger seg bort i hva homofile gjør i sitt privatliv – heller ikke i offentligheten.

– Til nå har det ikke vært noen arrestasjoner av homofile eller lesbiske under Mnangagwa. Jeg vet ikke, kanskje han vil snu og slå til mot oss på et senere tidspunkt, sier Laurence.

 

"En fornuftig mann"

President Mnangagwa har verken uttrykt fordømmelse eller toleranse overfor homofile og lesbiske. I et intervju under det siste World Economic Forum i Davos ble han spurt om Zimbabwe kunne komme til å endre holdning til seksuelle minoriteter. «Vår grunnlov forbyr likekjønnede ekteskap, og det er min plikt å følge grunnloven. Så får de som er for (likekjønnede ekteskap) agitere for det», svarte han.

Etter et møte med Mnangagwa like før valgene i 2018, gikk GALZ ut i media og applauderte Mnangagwa for å vise større forståelse for dem enn forgjengeren Robert Mugabe.

President Mnangagwa er en fornuftig mann, sa GALZ-leder Chester Samba etter møtet med en delegasjon fra regjeringspartiet Zanu-PF i juli i fjor.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 16.09.2019 08.06.26 Sist oppdatert: 16.09.2019 08.06.26