Ba-Musa Ceesay (70) har i mange år vært en ressursperson i det gambiske miljøet i Norge, blant annet som en av drivkreftene bak det årlige arrangementet Gambisk kulturuke. Han var også en ildsjel bak etableringen av en moské for engelsktalende muslimer i Oslo. Foto: Privat

Ba-Musa gir seg etter over 30 år i Norad – nå vil han dyrke mat i Gambia

Denne uka har Ba-Musa Ceesay (70) sin siste arbeidsdag i Norad. Han gir seg etter over 30 år i Norad og går over i pensjonistenes rekker. Norsk-gambieren har blant annet hatt ansvaret for Bistandsaktuelts abonnementsarkiv i 22 år.

Av Gunnar Zachrisen Sist oppdatert: 29.07.2020 12.21.33

 
Jobben med abonnementsregisteret skulle han også ha gjort med den utgaven som utkom i juni, men slik ble det ikke. Ceesay opplevde at flyplassen ble stengt midt under vinterferien i hjemlandet. Han ble sittende «koronafast» i Gambia i åtte uker, etter først å ha vært på ferie i landet.
 
Ceesay ankom Norge fra Gambia i 1974. Etter å ha bodd flere steder i Norge kom han til Oslo og fikk etter hvert jobb som bibliotekassistent i Norad. Det var en morsom tid da biblioteket var fullt av folk, både nordmenn og utlendinger, minnes Ceesay.
 

Laget spørrespalten

– Du har vært over 30 år i Norad. Hvordan har det vært?
 
– Jeg har trivdes med å jobbe der. Har jobbet både med biblioteket og med distribusjon av publikasjoner og med adresselister. De aller fleste i Norad har vært veldig, veldig hyggelige folk. Men det har også innimellom vært noen som ikke har vært så bra, som ikke har vært så hyggelige. Vet ikke om det er fordi jeg er svart eller afrikaner, men de finnes også i Norad, merkelig nok.
Uansett har jeg klart meg bra, og, som sagt, er de aller fleste fine folk.
Særlig da jeg kom til Bistandsaktuelt. Jeg har følt meg mest hjemme der, har blitt verdsatt og akseptert. Abonnementsarkivet og spørrespalten har vært mine oppgaver. Nå er jeg stolt over å ha holdt ut i jobben helt til pensjonsalder.
 
– Hva skal du nå gjøre?
 
– Den egentlige planen var at jeg skulle hjelpe en kamerat som drev en NGO. Denne organisasjonen drev utlån av penger til kvinner. Da hadde jeg kunnet reise mye rundt, og bli enda bedre kjent i Gambia. Det tror jeg hadde vært et arbeid jeg hadde likt godt.
 
Men siden han døde, måtte jeg endre planer. Jeg har kjøpt et kjempestort stykke jord her og har tenkt å ansette 2-3 personer som kan begynne å plante. Det blir grønnsaker, som jeg tenker å selge. 
 
Planen er ellers å slippe å se noe mer snø; å være i Norge tre måneder på sommeren, deretter ni måneder i Gambia. Men først må jeg altså hjem til Norge og jobbe litt mer, bare flyene begynner å gå igjen. Jeg har akkurat fått vite at flighten herfra (den utsatte) er framskyndet fra 26. til 22. juni, så det håper jeg vil gå.

 

Gikk lange turer med sjåføren

– Hvordan har dagene vært mens du har sittet «koronafast» i Banjul?
 
– Ikke så forskjellig fra Norge, kanskje. Jeg har vært mye hjemme, her i compounden der søsteren min bor. Men hver dag klokka 17, etter middagen, har sjåføren min og jeg reist ut til stranda. Og så har vi gått en lang tur. Det har vært deilig.  
 
ETTERSKRIFT: Ba-Musa Ceesay fikk endelig et fly fra Banjul og ankom Norge etter en strevsom reise 23. juni. På veien hadde han måttet innom ulike europeiske flyplasser. På sin 70-årsdag tidligere denne måneden fikk han en rekke gratulasjoner, blant annet fra det gambiske miljøet i Norge der han har vært en mangeårig ressursperson og ildsjel. Hans siste arbeidsdag i Norad er 31. juli.
 
 

Se fersk video fra Ceesays grønnsakhage i Banjul her: 

 

Jeg har kjøpt et kjempestort stykke jord her til grønnsaker, som jeg tenker å selge. 

Møre folkehøgskole på Ørsta var første stopp for den unge studenten Ba-Musa Ceesay da han kom fra i Gambia i 1974. Foto: Privat

Publisert: 29.07.2020 12.21.33 Sist oppdatert: 29.07.2020 12.21.33