H2n har som en del av flere initiativ organisert utdeling av 10 000 ansiktsmasker til selgerne på markedene i Maputo, her fra Dumbanengue Magueira-market. Fotos: H2n

Ansiktsmasker uten stigma for markedskvinnene i Mosambik

10 000 ansiktsmasker skal deles ut til selgerne på markedene i Maputo. Tiltaket støttes av den norske ambassaden i Maputo.

Av Jan Speed Sist oppdatert: 20.04.2020 09.04.03

– Masker laget til medisinsk bruk forbindes vanligvis med sykdom og kan lett stigmatisere brukerne, sier Arild Drivdal, senior-rådgiver hos h2n.

Organisasjonen, som støttes hovedsaklig av Norge, jobber til vanlig med lokale radiostasjoner, produserer videoer og lager helseprogrammer for fjernsynsstasjoner. Nå koordinerer den også håndfaste bidrag til kampen mot korona-viruset.

– Ved å produsere masker med kjente materialer, mønstre og farger, gjør vi det både enklere og mer attraktivt for folk å bruke dem, forklarer Drivdal.

– Maskene blir rett og slett "en forlengelse" av de klesplagg folk allerede bruker, slik at det ikke lenger er noe stigma forbundet med dem.

 

De mest utsatte

Mosambiks regjering har erklært at landet er i unntakstilstand på grunn av korona-krisen, i første omgang i hele april.

H2n påpeker at mens befolkningen i Mosambik oppfordres til å holde seg hjemme er ikke det et alternativ for arbeidere med lave inntekter, som markedskvinnene. De arbeider i et tett miljø og kommer i kontakt med mange mennesker i løpet av en dag

– Vi ønsket å bruke ressursene der de kunne ha størst virkning, sier Enia Lipanga, programansvarlig i h2n. Hun samarbeider med to samfunnsaktivister.

De tar for seg én markedsplass om gangen. De deler ut pakker med to masker, én såpe og informasjonsbrosjyrer til alle selgerne.

– Vi ønsker at alle som er i en utsatt jobb skal bruke ansiktsmasker for egen og familens skyld, sier Lipanga

Det er fem mindre kvinnedrevne bedrifter som produserer maskene.

 

WHO er for å bruke masker

I kampen mot smittespredning åpner Verdens helseorganisasjon (WHO) for mer bruk av hjemmelagde ansiktsmasker eller andre måter å dekke til munn og nese på.

WHO mener likevel fortsatt at den nåværende retningslinjen om at medisinske masker bør brukes primært av helsepersonell og koronasmittede personer, skal være gjeldende, meldte Reuters i begynnelsen av april.

 

Oppdatering

Onsdag 22.april tweetet utvikingsminister Ulstein.

 

Enia Lipanga med selgere på markedet.

Publisert: 20.04.2020 09.04.03 Sist oppdatert: 20.04.2020 09.04.03