Sunday Alamba / AP / NTB

Røyk stiger onsdag opp fra offentlige kontorer som demonstranter har satt fyr på i Lagos i Nigeria. Mange trosset portforbudet og fortsatte protestene dagen etter at minst tolv fredelige demonstranter ble skutt og drept. Foto: Sunday Alamba / AP / NTB

Den afrikanske union fordømmer volden i Nigeria - minst 56 drept

Den afrikanske union (AU) fordømmer i sterke ordelag volden i Nigerias største by Lagos, der mange mennesker er drept.

 

Moussa Faki Mahamat i AU ber alle parter prioritere dialog, avvise voldsbruk og respektere menneskerettighetene og rettsstaten.

Ifølge Amnesty International ble minst tolv personer drept av nigerianske soldater og politi som slo hardt ned på demonstrasjoner mot politivold og sosial urettferdighet i Lagos tirsdag.

Til sammen er minst 56 mennesker drept i demonstrasjoner over hele landet de siste 14 dagene. Bare tirsdag ble 38 drept i hele landet.

Sikkerhetsstyrkenes voldsbruk er også fordømt av FNs menneskerettighetskommissær Michelle Bachelet.

 

Stor uro i Lagos

Den nigerianske hæren og politiet har drept minst tolv fredelige demonstranter på to steder i byen Lagos, opplyser Amnesty International. FN og EU er bekymret.

– Bevis samlet inn fra øyevitner, videobilder og sykehusrapporter bekrefter at mellom klokka 18.45 og klokka 21 åpnet det nigerianske militæret ild mot tusenvis av mennesker som på fredelig vis hadde samlet seg og oppfordret til godt styresett og en slutt på brutalitet fra politiets side, sier menneskerettsorganisasjonen i en uttalelse onsdag kveld.

Også Human Rights Watch bekrefter rapportene om at hæren åpnet ild mot folkemengden.

Guvernøren i Nigerias største by Lagos har avvist at noen ble drept, men sier minst 25 personer ble såret da sikkerhetsstyrken skjøt mot demonstrantene tirsdag kveld. Hæren benekter å ha skutt noen.

 

Skudd i mørket

Demonstranten Paul Sunday var på åstedet ved den velstående forstaden Lekki. Han forteller at mennene som skjøt, hadde masker og hærens uniformer.

– De angrep oss bakfra og forfra. De kom i 19-tiden da det var mørkt overalt, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Nigerianere har i to uker protestert mot politivold over hele landet, og det råder nå portforbud i Lagos og flere andre regioner. Likevel var det onsdag nye protester i Lagos, der det bor 20 millioner mennesker. Flere offentlige kontorer ble satt i brann.

 

Fordømmelser

FNs generalsekretær António Guterres ber myndighetene om å etterforske skytingen av demonstranter og holde gjerningspersonene ansvarlig.

– Generalsekretæren anmoder sikkerhetsstyrkene om å utvise maksimal tilbakeholdenhet, samtidig som han ber demonstrantene om å gjennomføre protester på fredelig vis og avstå fra vold, heter det fra FN-sjefen.

Storbritannia er dypt bekymret og ber om en slutt på all volden, og også EU kommer med en fordømmelse.

– Det er urovekkende å høre at flere mennesker er drept og såret under den pågående protesten mot politiets spesialstyrker i Nigeria, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell.

 

Vitner forteller om skyting

Soldater skal ha ankommet demonstrasjonen i 19-tiden tirsdag kveld. De begynte straks å skyte mot demonstrantene, ifølge et øyevitne BBC har snakket med.

– De skjøt, og de beveget seg rett mot oss. Det var kaos. Én ble truffet like ved siden av meg, og han døde på stedet, sier vitnet.

Fire vitner har fortalt nyhetsbyrået Reuters at soldater avfyrte skudd. Et øyevitne sa at han så soldater fjerne lik.

– Dette er den tøffeste natten i våre liv, og styrker utenfor vår direkte kontroll har gått inn for å skrive et mørkt kapittel i vår historie. Jeg anerkjenner at ansvaret ligger på mitt bord, og jeg vil jobbe med føderale myndigheter for å komme til bunns i denne uheldige hendelsen, skrev Lagos-guvernør Babajide Sanwo-Olu på Twitter onsdag.

Han la også ut bilder av at han besøkte sykehus der sårede var innlagt. Sanwo-Olu har kunngjort at Lagos vil markere hendelsen ved å flagge på halv stang, og alle offentlige aktiviteter utenom de mest nødvendige vil bli avbrutt i tre dager.

 

Oppfordring fra Biden

Også den amerikanske presidentkandidaten Joe Biden oppfordrer Nigerias president og militære til å avslutte den voldelige undertrykkelsen av demonstranter i Nigeria.

– USA må stå sammen med nigerianere som demonstrerer fredelig for politireform og en slutt på korrupsjon i deres demokrati. Jeg oppfordrer myndighetene til å holde en god dialog med sivilsamfunnet for å møte disse klagemålene og jobbe sammen for et mer rettferdig og inkluderende Nigeria, sier Biden i en uttalelse.

De landsomfattende demonstrasjonene mot den forhatte politienheten Special Anti-Robbery Squad (Sars) begynte 8. september og har siden vokst dramatisk. Fra før er det rapportert om 18 dødsfall knyttet til opptøyene. Drapene tirsdag skjedde etter at myndighetene i Lagos hadde innført portforbud i kjølvannet av at en politistasjon var brent ned og to personer skutt og drept av politiet.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 22.10.2020 10.10.54 Sist oppdatert: 22.10.2020 10.10.54