Hla Myat Tun, nestleder i Colors Rainbow: — Vi forventet ikke å se så stor aksept og støtte i befolkningen. Foto: Colors Rainbow

Et flertall i Myanmar støtter avkriminalisering av homofili

Holdninger er i endring i Myanmar, der et flertall av befolkninga nå støtter avkriminalisering og likestilling for LHBT-personer.

Det framgår av en undersøkelse gjennomført av organisasjonene Colors Rainbow og &PROUD.

 

Stor støtte til likestilling

Homofili er kriminalisert i Myanmar, en arv fra den britiske kolonitida. Likevel svarer 74 prosent av respondentene at de ikke er enige i forbudet. Åtte av ti er enige i at LHBT-personer [lesbiske, homofile, bifile og trans] bør behandles likt med andre.

Hla Myat Tun, nestleder i Colors Rainbow, er overrasket over resultatet.

— Vi forventet ikke å se så stor aksept og støtte i befolkningen. Jeg ble veldig overrasket og samtidig veldig motivert. Dette viser effekten arbeidet vårt har hatt i Myanmar de siste syv årene. Jeg er veldig stolt av Colors Rainbow og hele LHBTIQ-bevegelsen, sier hun.

Colors Rainbow er en av de ledende LHBT-organisasjonene i Myanmar, som blant annet samarbeider med Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) i Norge.

 

«For tidlig»?

8.november stilte Myo Min Tun som de første åpen homofile kandidaten til valg til det regionale parlamentet i Mandalay. I februar samlet Pride-markeringer i Yangon over 10 000 mennesker. Det styrende NLD-partiet sa i sitt valgmanifest at det var motstander av diskriminering på grunnlag av seksuell orientering, selv om aktivister sier at det har gjort lite for å følge opp dette i praksis.

Den homofile parlamentskandidaten Myo Min Tun uttalte nylig at han mener det er «for tidlig» å kreve avkriminalisering, og at han heller vil jobbe mot diskriminering fram til befolkningen er mer moden for en lovendring.

Hla Myat Tun i Colors Rainbow mener undersøkelsen viser at befolkningen vil være positiv til at de diskriminerende lovene blir avskaffet.

— Vi ønsker å bruke resultatene til å utvikle kampanjer med mål om å endre lovene som kriminaliserer LHBTIQ+ befolkningen i Myanmar, sier Tun.

 

Tvetydig

Undersøkelsen til Colors Rainbow og &PROUD gir også noen tvetydige resultater. Selv om mange støtter avkriminalisering og er tilhenger av prinsippet om likebehandling, er 31 prosent ikke enig i den mer personlige uttalelsen «Jeg godtar og støtter LHBT-personer».

På det enda mer personlige spørsmålet om man vil godta at ens eget barn er LHBT er det bare en tredjedel som svarer bekreftende. Litt flere vil godta en homofil bror eller søster, mens et flertall vil godta en homofil venn, nabo eller kollega.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 18.11.2020 08.07.34 Sist oppdatert: 18.11.2020 08.07.34