Etiopiske regjeringsstyrker har omringet hovedstaden i Tigray-regionen, Mekele, og truer med et stormløp mot byen. Foto: Ethiopian News Agency / AP / NTB

Etiopias statsminister nekter å forhandle med Tigray-ledelsen

Etiopias statsminister Abiy Ahmed nekter fortsatt å forhandle med Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) og truer med å knuse dem militært. I Oslo protesterte tigrayere i Norge mot krigen.

Av NTB og Jan Speed Sist oppdatert: 28.11.2020 10.17.47

 

Tre tidligere afrikanske presidenter, Ellen Johnson-Sirleaf fra Liberia, Joaquim Chissano fra Mosambik og Kgalema Motlanthe fra Sør-Afrika, troppet opp i Addis Abeba, men lyktes ikke å overtale den etiopiske presidenten til å innstille militæroffensiven han har beordret i Tigray-regionen.

I en kunngjøring etter møtet skriver Abiy at han setter pris på at AU holder fast ved prinsippet om at det må finnes «afrikanske løsninger på afrikanske problemer».

Han understreket samtidig at det er hans egen regjering som i henhold til grunnloven har «ansvar for å opprettholde loven i regionen og landet».

 

Demonstrasjon i Oslo

Fredag ettermiddag gikk noen hundre etiopiere i Norge, hovedsaklig fra Tigray, i demonstrasjonstog til Stortinget og Utenriksdepartementet der de krevde at norske politikere legger press på statsminister Abiy til å inngå forhandlinger, åpne for nødhjelp inn i Tigray og få slutt på krigen.

- Jeg har mine søstre, bødre og min far i Mekele. Abiy snakker om an bombe byen. Det kan bli en katastrofe. Jeg vet ikke om min familie fortsatt er i live eller ikke, sier Tesfay K. Medhanie til Bistandsaktuelt (se video)

 

Truer med stormløp

Torsdag ga den etiopiske statsministeren regjeringsstyrkene ordre om å starte det han omtalte som en avgjørende offensiv for å erobre Tigray-regionens hovedstad Mekele og nedkjempe TPLF en gang for alle.

Abiy ba Mekels rundt 500.000 innbyggere om å holde avstand til TPLFs ledere, noe blant andre FNs høykommissær for menneskerettigheter Michelle Bachelet reagerte sterkt på.

Det at Tigray-ledere angivelig skjuler seg blant sivile, gir ikke den etiopiske stat rett til å bruke artilleri i tett befolkede områder, slo hun fast.

 

Omringet

Etiopiske stridsvogner og artilleri har omringet Mekele, men hadde fredag kveld ennå ikke satt inn sluttstøtet mot byen.

Ifølge myndighetene i Tigray har regjeringsstyrkene imidlertid gjennomført massive angrep mot en rekke landsbyer i regionen, og det meldes om hundrevis av drepte.

TPLF-tilhengere anklages samtidig for en massakre på opptil 600 sivile i landsbyen Mai-Kadra i Tigray. Ofrene skal ha vært gjestearbeidere utenfra.

Amnesty International bekrefter at flere hundre mennesker ble drept i Mai-Kadra 9. november, men området er stengt for omverdenen og det er derfor ikke fastslått med sikkerhet hva som skjedde.

 

Legger ikke ned våpnene

TPLFs ledelse har til nå nektet å etterkomme Abiys krav om å legge ned våpnene og lover å kjempe til siste mann.

– Vår kamp vil fortsette på alle kanter helt til Tigray-folket har fått selvstyre og invasjonsstyrkene er drevet ut, het det i en kunngjøring fredag.

TPLF styrte Etiopia i rundt 30 år, men fikk langt mindre makt da Abiy ble valgt til statsminister i 2018. Partiet trakk seg etter hvert helt fra regjeringen og er motstandere av statsministerens politiske prosjekt som går ut på at etnisitet skal spille en mindre rolle i etiopisk politikk.

 

Masseflukt

Krigen i Tigray har de siste ukene drevet 43.000 sivile, rundt halvparten av dem barn, på flukt over grensa til nabolandet Sudan. Der oppholder de seg under åpen himmel, uten tilgang på tilstrekkelig mat, vann og medisiner.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og andre hjelpeorganisasjoner arbeider på spreng for å komme flyktningene til unnsetning, og det samme gjør sudanske myndigheter.

Fredag landet et fly med 32 tonn nødhjelp fra UNHCR i Sudans hovedstad Khartoum, og en ny flylast er ventet mandag.

 

Bekymret

FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi, besøkte selv grenseområdet for å vurdere situasjonen for flyktningene fredag.

– Jeg ønsker å gi uttrykk for solidaritet og takknemlighet overfor Sudan, som har åpnet grensa for flyktningene, sa han.

UNHCR er også dypt bekymret for situasjonen til rundt 100.000 eritreiske flyktninger i leirer i Tigray, som de ikke lenger får fram forsyninger til.

Under demonstrasjonen i Oslo ble det ropt slagord mot Etiopias statsminister Abiy og mot Eritreas president Isaias Afwerki. Foto: Görel Speed

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 28.11.2020 10.17.47 Sist oppdatert: 28.11.2020 10.17.47