Arbeidsmigranter står i kø for å få utdelt mat i et slumområde i Mumbai, India, 27. April i år. Den store smittespredningen som nå finner sted i India skjer i bydeler der folk er tvunget til å jobbe for å få råd til mat. Foto: Atul Loke / The New York Times / NTB scanpix

FN: Grunninntekt til fattige kan bremse smittespredningen

Med en prislapp på 200 milliarder dollar i måneden er det mulig å gi nærmere tre milliarder fattige mennesker mulighet til å være hjemme, og dermed bremse økningen av nye covid-19-tilfeller. FNs utviklingsprogram (UNDP) mener grunninntekt eller borgerlønn kan innføres nærmest øyeblikkelig.

Av Jan Speed Sist oppdatert: 23.07.2020 16.41.03

Det vil koste fra 199 milliarder dollar per måned å gi en tidsbundet, ubetinget grunninntekt eller borgerlønn til de 2,7 milliarder menneskene som lever under eller rett over fattigdomsgrensen i 132 utviklingsland, anslår UNDP i en ny rapport.

– Disse tider krever sosiale og økonomiske tiltak uten sidestykke. Å introdusere en midlertidig grunninntekt for verdens fattigste mennesker fremstår som ett alternativ. Dette kan ha virket umulig for bare noen måneder siden, sier UNDPs sjef Achim Steiner, i en uttalelse.

 

Stor spredning i India og Sør-Afrika

Korona-pandemien sprer seg nå med mer enn 1,5 millioner nye tilfeller per uke. FN-organisasjonen mener at å sikre fattige en grunninntekt er gjennomførbart og nødvendig for å stanse spredningen i både Afrika, India og land i Latin-Amerika.

Dette gjelder spesielt i utviklingsland, der syv av ti arbeidere tjener penger på uformelle markeder og ikke kan tjene penger hvis de er hjemme som følge av tiltak for å bremse spredningen av covid-19. Den store smitteøkningen i land som India og Sør-Afrika skjer i bydeler der folk er økonomisk tvunget til å jobbe for å skaffe penger til mat.

UNDP påpeker at mange av det enorme antallet mennesker som ikke er dekket av sosiale forsikringsprogrammer, er arbeidstakere uten regulære arbeidskontrakter, lavtlønnede, kvinner og unge, flyktninger og migranter, og personer med nedsatt funksjonsevne. Det er nettopp disse personene som er hardest rammet av denne krisen. 

Arbeidere som ikke er dekket av sosiale sikkerhetsnett kan ikke være hjemme uten inntekt, viser vurderinger gjort av UNDP i mer enn 60 land de siste månedene.

 

Vil dele ut penger

Flere økonomer og utviklingseksperter har de siste månedene tatt til orde for utdeling av grunninntekt eller sosialstøtte til fattige slik at de kan kjøpe mat og betale for helse og utdannelse.

UNDP mener dette er mulig å gjennomføre. Å utbetale en midlertidig grunnlønn i seks måneder tilsvarer 12 prosent av de totale økonomiske utgiftene som er satt av til å møte covid-19-krisen internasjonalt, eller en tredjedel av gjeldsutgiftene utviklingsland må betale til utlandet i 2020.

– Økonomiske redningspakker må ikke bare fokusere på hovedmarkedene og «stor næringsliv». En midlertidig grunninntekt kan gjøre det mulig for myndighetene å gi folk som må være hjemme pga. covid-19 smittevernstiltak en redningsplanke. Det vil også sprøyte penger inn i lokale økonomier for å hjelpe med å holde små bedrifter flytende, og bremse den ødeleggende spredningen av covid-19, sier Steiner. 

En midlertidig grunninntekt er ikke det eneste tiltaket som må til for å takle den økonomiske motgangen pandemien har brakt. Å beskytte arbeidsplasser, utvide støtten til mikro-, små og mellomstore bedrifter, og bruke digitale løsninger for å identifisere og nå ut til personer som er ekskludert, er alle tiltak land kan gjennomføre.

 

Vil omdisponere gjeldsmidler

Flere FN-organisasjoner, afrikanske ledere og utviklingsorganisasjoner mener det er fornuftig i disse korona-tider å omdisponere pengene utviklingslandene ellers ville ha brukt til å betjene gjeld i år. Utviklingsland og fremvoksende økonomier vil bruke 3100 milliarder dollar i tilbakebetaling av gjeld i år, ifølge offisielle data. En omfattende frysing av gjeld for alle utviklingsland, som FNs generalsekretær etterlyste, vil tillate land å midlertidig omgjøre disse midlende til krisetiltak for å takle virkningene av covid-19, mener UNDP.

Flere land har allerede tatt skritt for å innføre midlertidig grunninntekt. Regjeringen i Togo har delt ut over 19,5 millioner dollar i månedlig økonomisk hjelp til over 12 prosent av befolkningen gjennom et kontantoverføringsprogram, mest til kvinner som jobber i den uformelle sektoren. Spania godkjente nylig et månedlig budsjett på 250 millioner euro som påfyll på inntektene til 850.000 sårbare familier og 2,3 millioner individer opp til en minimumsgrense.  

Covid-19 har forverret eksisterende globale og nasjonale ulikheter og har skapt nye forskjeller som rammer de mest utsatte menneskene hardest. Med opptil 100 millioner flere mennesker som blir presset ut i ekstrem fattigdom i 2020, 1,4 milliarder barn som er berørt av nedstengning av skoler, og rekordstor arbeidsledighet og tap av levebrød, spår UNDP at den globale menneskelige utviklingen er på vei til å avta i år for første gang siden konseptet ble introdusert.

Achim Steiner leder FNs utviklingsprogram (UNDP)

Siste nytt

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 23.07.2020 16.41.03 Sist oppdatert: 23.07.2020 16.41.03