Under krigen i Vietnam brukte USA sprøytemidler for å ødelegge vegetasjonen. Det forurenset mat og vann og skapte store helseskader. Bildet som er en av 10 skapt av Aida Muleneh er med i Fredsprisutstillingen. Foto: Nobels Fredssenter

Fredsprisutstilling om sult som våpen

En av Afrikas fremste fotografer, Aida Muluneh, har laget årets Fredsprisutstilling om matens rolle i krig og konflikt på oppdrag fra Nobels Fredssenter.

Av Jan Speed Sist oppdatert: 08.12.2020 15.49.53

Lederen for Verdens matvareprogram kommer ikke til Oslo denne uken for å motta fredsprisen. Fredssenteret er også korona-stengt. Utstillingen henger i senteret, og venter på at det blir slutt på Oslo-nedstengningen  Likevel skal årets utstilling spres digitalt både på norsk og engelsk, via nrk.no.

 

Årets fotograf er Aida Muluneh er en av Afrikas ledende fotografer. Hun er født i Etiopia og vokste opp i Jemen, England, Kypros og Canada, og har bakgrunn som fotograf i Washington Post. Hennes fotokunst har blitt vist verden over. En samling av bildene hennes finnes i den permanente samlingen på Smithsonian's National Museum of African Art i Washington D.C., og hun er innkjøpt av MoMA i New York.

Aida Muluneh er grunnlegger av og direktør for Addis Foto Fest (AFF) og driver selskapet DESTA (Developing and Educating Society Through Art) i Addis Abeba, Etiopia. Hun bor i dag i Abidjan, Elfenbenskysten.

 

 

Aida Muluneh. Foto: Moustafa Cheaiteli /Nobels Fredssenter

 

Publisert: 08.12.2020 15.49.53 Sist oppdatert: 08.12.2020 15.49.53