Petros Giannakouris / AP / NTB  photo gallery;pictures of the year, photo gallery, pictures of the year

Migranter flykter fra Moria-leiren etter at det for andre dag på rad brøt ut brann i leiren i september. Foto: Petros Giannakouris / AP / NTB

Frivillige på Lesvos: – Dyr har flere rettigheter

Asylsøkerne som bor i den midlertidige Kara Tepe-leiren på Lesvos har færre rettigheter enn dyr i Europa, mener frivillige organisasjoner på øya.

 

– Vi har studert lovene som skal beskytte dyr i Europa. Vi har funnet ut at de har flere rettigheter enn oss. Vi ber dere gi oss de rettighetene dyr har.

Det skriver Moria Corona Awerness Team og Moria hvite hjelmer i et julebrev til Europas innbyggere og EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen.

Mer enn 7.000 mennesker har bodd i den 320 mål store Kara Tepe-teltleiren på Lesvos siden september, da den permanente Moria-leiren brant ned.

Selv om sikkerheten har bedret seg, omtaler frivilliggruppene situasjonen som tidvis verre enn før brannene i september. De påpeker samtidig at de ikke har kunnet organisere fritidsaktiviteter og skolegang til barna i leiren.

 

Dyrerettigheter

De påpeker også at til tross for millioner av euro i støtte er det ennå for lite varmtvann til dusjene, for dårlig belysning, utilstrekkelig medisinsk støtte og ingen varmeapparater.

– Blir vi syke må vi vente i timevis for å få behandling, og til tross for at vi har fått nok mat, er den ikke veldig sunn, skriver gruppene i brevet.

– Ingen av oss har mulighetene til å leve normalt, fordi vi bruker hele dagen på å skaffe rent vann, mat og et varmt sted. Vi lever alle i frykt og nød.

 

Ny leir i 2021

Migrantdepartementet i Hellas sier at Kara Tepe-leiren, som ble bygget i løpet av dager etter brannen i Moria, er midlertidig. Den vil bli erstattet av en ny EU-støttet permanent leir, som skal kunne ta opp mot 5.000 mennesker, i 2021.

Lille julaften sa departementet at EU har gitt ti millioner euro ekstra for å bygge ytterligere ti helsestasjoner i leiren.

Den nye permanente leiren skal ifølge en pressemelding fra EU-kommisjonen tidligere i desember gi beboerne et bedre tilbud enn den overfylte Moria-leiren, som var en omgjort militærleir med fire ganger så mange mennesker som den var beregnet for.

 

– Vi er klare

De frivillige i leiren sier at de er ivrige etter å kunne hjelpe til med å forbedre situasjonen i leiren.

– Mange av oss er ingeniører, elektrikere og leger, og vi vet at det ikke trengs veldig mye penger for å fikse en slik leir. Vi er klare til å hjelpe og jobbe hardt, hvis dere lar oss og stoler på oss, sier de.

 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 31.12.2020 09.31.43 Sist oppdatert: 31.12.2020 09.31.43