Betydelig regnmangel og ekstremvær har preget de sørlige delene av Afrika de siste årene. Den pågående tørken har ført til slakting av dyr, og bøndene strever med å produsere nok mat til befolkningen. Foto: Jekesai Njikizana / AFP / NTB scanpix

WFP advarer: Hungersnød truer 45 millioner i afrikanske land

45 millioner mennesker i den sørlige delen av Afrika er truet av hungersnød, ifølge FN. Klimaendringene er pekt ut som årsak. – Denne sultkrisen er av et omfang vi ikke har sett før, sier Lola Castro i Verdens matvareprogram.

Av NTB / AFP Sist oppdatert: 17.02.2020 16.33.23

I løpet av de siste fem årene har hele sørspissen av det afrikanske kontinentet manglet betydelige mengder regn. Temperaturen i dette området stiger dobbelt så raskt som det globale gjennomsnittet.

I Zimbabwe føyer tørken seg inn i rekken av kriser som omfatter alt fra inflasjon til mangel på kontanter, bensin, medisiner, vann og elektrisitet.

Tørken hindrer bøndene i å avle fram nok mat til å mette befolkningen, og det er få ting som tyder på at dette skal endre seg.

– Denne sultkrisen er av et omfang vi ikke har sett før, og alt tyder på at den kommer til å bli verre, sier regiondirektør Lola Castro i Verdens matvareprogram.

 

Desperate tider, desperate tiltak

Ifølge FN-organisasjonen er 60 prosent av Zimbabwes befolkning på 15 millioner i dag truet av matmangel.

Ekstreme værforhold har blitt vanligere i de sørlige delene av Afrika de siste årene. I motsetning til den ekstreme tørken området nå står overfor, er det ikke lenge siden våtere ekstremvær rammet det sørlige Afrika.

I mars i fjor herjet den tropiske syklonen Idai i Zimbabwe, Mosambik og Malawi. Over tusen mennesker omkom i syklonen.

Tørken har også rammet nabolandet Zambia. 2,3 millioner innbyggere står i fare for å sulte, og for å møte matbehovet er finansiering sårt tiltrengt.

Verdens matvareprogram trenger over 300 millioner kroner for å dekke matbehovet, men kun en tredel av summen er på plass.

Matmangelen i Zambia har ført til at flere stjeler mat og andre verdier fra andre. Det rapporteres også om kvinner som selger ubeskyttet sex for å kunne brødfø familiene sine.

Som en del av et felles program som ble lansert i 2015, har Verdens matprogram og zambiske myndigheter delt ut 165 regnmålere til bønder i de zambiske områdene som er hardest rammet av tørken. Målerne gjør det mulig for bøndene å følge med på forholdene og dyrke i den mest hensiktsmessige perioden.

 

Død og nødslakt rammer dyr

I provinsen Noord-Kaap i Sør-Afrika er dyrene vant til varme og tørre forhold, men også disse må gi etter for det ekstreme været.

Ifølge organisasjonen Wildlife Ranching South Africa har to tredeler av de ville dyrene i provinsen dødd på grunn av tørken.

Den sørafrikanske regjeringen betegner situasjonen som en katastrofe, og har bevilget 181 millioner kroner i støtte til provinsen.

Bønder i området har mistet mellom 40 og 70 prosent av husdyrene sine i løpet av de to siste årene, ifølge landbrukssamvirket KLK. Noen av dyrene dør av tørst og overoppheting. Andre må sendes til slakting tidligere enn planlagt på grunn av de ulevelige forholdene.

Publisert: 17.02.2020 16.33.23 Sist oppdatert: 17.02.2020 16.33.23