EDUARDO SOTERAS / AFP / NTB  TOPSHOTS, Horizontal, unrest, conflict

Ett av mange lik som måtte begraves etter drapene i Mai Kadra 9. november. Foto: Eduardo Soteras/ AFP / NTB

Etiopia: Hvem stod bak Mai Kadra-massakren?

Fire uker har gått uten at uavhengige medier har fått adgang til krigsområdene i Tigray-provinsen i Etiopia. Internasjonale rettighetsgranskere har ikke kunnet bevege seg fritt. Var det en krigsforbrytelse som skjedde i småbyen Mai Kadra på ettermiddagen 9. november? Hvem stod bak? Og hvem snakker sant? Eller er det flere ulike fortellinger?

En nyankommen etiopisk flyktning i Sudan og en etiopisk statsadvokat som Bistandsaktuelt har intervjuet har en annen fortelling om Mai Kadra-drapene enn den Amnesty International og den halvoffisielle Etiopiske menneskerettighetskommisjonen (EHRC) har offentliggjort.

Ingen betviler at mange sivile ble drept på bestialsk vis. Massakren skjedde fem dager etter at statsminister Abiy Ahmed ga ordre til den nasjonale hæren om å erobre i Tigray-provinsen. Målet var å arrestere ledelsen av Folkefronten for frigjøringen av Tigray (TPLF) og overta styringen i regionen. Den føderale hæren og soldater tilknyttet Amhara-regionen, Amhara Special Forces, samt en amhara-militsgruppe rykket nordover helt vest i landet.

 

Flyktet fra soldater

Gebremedhen er en 21 år gammel mann fra Tigray, nå flyktning i Sudan. Før han klarte å flykte til nabolandet bodde han i byen Mai Kadra vest i Tigray-provinsen, der han livnærte seg som motorsykkel-bud.

Han sier til Bistandsaktuelt at han flyktet til Sudan den dagen Mai Kadra-massakren skjedde.

– Jeg spiste middag sammen med noen venner på et lite hotell. Plutselig hørte vi geværskudd. Da vi gikk ut, så vi en gruppe soldater på vei mot oss. De skjøt. Hotellet hadde ei bakdør, og så stakk jeg av gårde på motorsykkelen min.

Han forteller at soldatene skjøt etter ham og vennene hans, og ropte på amharisk at de måtte stoppe.

– De var alle fra amhara-militsen, sier Gebremedhen.

 

– TPLF hadde forlatt byen

Han fortalte at da dette skjedde, hadde alle TPLF-styrkene forlatt byen og regjeringshæren og amhara-militsen hadde tatt kontroll.

– Alle som ble rammet av skytingen i hotellet var tigrayere. Det var ingen etniske amharaer der jeg var. Alle var sivile tigrayere, fortsetter Gebremedhen.

– Jeg og fem av vennene mine klarte å komme oss til grensa mot Sudan på motorsykkel, men det var andre venner som ikke klarte det. Jeg vet ikke om de fortsatt er i live, eller om de ble drept. Jeg vet ikke hva soldatene gjorde etter at jeg flyktet. Det var først etter at jeg kom til Sudan at jeg fikk vite at så mange var brutalt myrdet, sier Gebremedhen til Bistandsaktuelt.

Han er fortsatt traumatisert av hendelsen, og selv i flyktningleiren i Sudan er han redd for at de amhariskspråklige soldatene han så i Mai Kadra skal jakte på han og vennene hans.

– Jeg føler meg ikke trygg. Medlemmer av regjeringshæren og amhara-militsen kommer til leirene i Sudan og tar med seg uskyldige flyktninger som de sier er fra TPLF-styrkene. Jeg har ingenting å gjøre med TPLF. Jeg er bare en sivil tigrayer som kom til Mai Kadra for å jobbe, sier han.

EDUARDO SOTERAS / AFP / NTB  Horizontal, unrest, conflict

Det skal ha vært vanskelig å finne nok gravsteder for alle de drepte. Gamle senger ble brukt som bårer for å frakte de døde. Foto: Eduardo Soteras /AFP /NTB

- Kjenner tilsvarende saker

En statsadvokat ved den føderale riksadvokatens kontor, som vil være anonym, bekrefter å ha kjennskap til tilsvarende saker. Statsadvokaten sier han uformelt har mottatt saker som illustrerer at det var brutale drap på tigrayiske sivile i Mai Kadra.

– Vitner som var på stedet har sendt meg bilder av knivdrepte tigrayere og nedbrente hus tilhørende sivile tigrayere. Vitnene har også fortalt meg at tigrayiske kvinner ble voldtatt av medlemmer av regjeringshæren og amhara-militsen, sier statsadvokaten.

Han lever nå i frykt for å miste jobben dersom han går videre med anklagene.

– Sivile tigrayere rundt om i landet blir forfulgt av regjeringen, spionert på av sikkerhetsapparatet, ransaket og arrestert uten arrestordre. De får sparken fra jobben eller fra offentlige stillinger bare på mistanke om at de kan være tilknyttet TPLF, legger han til.

 

Amnesty fortalte først

Gebremedhens vitnemål står i motstrid til rapporten Amnesty International la fram 12. november. Der viser organisasjonen til tre vitner og har analysert en video fra byens hovedgate som viser lik i gatene. Amnesty sa at de «ikke kunne bekrefte hvem som stod bak», men at vitner sa at angriperne var tilknyttet TPLF, og at ofrene var ikke-tigrayiske innbyggere i byen, og særlig etniske amharaer. Ofrene var for det meste stukket og hakket i hjel.

– Vi kan bekrefte en massakre av et veldig stort antall sivile, som ser ut til å være dagarbeidere og på ingen måte involvert i den pågående militæroffensiven, sa Deprose Muchena, Amnesty Internationals direktør for det østlige og sørlige Afrika i en pressemelding.

Ifølge Amnesty var de fleste likene funnet i sentrum av byen nær Commercial Bank of Ethiopia og langs veien mot nabobyen Humera, som ligger 30 kilometer lenger nord.

Den etiopiske menneskerettskommisjonen (EHRC), som omtaler seg som uavhengig, men er finansiert av staten, la fram tilsvarende funn etter et besøk i Mai Kadra fem dager etter at massakren fant sted. Deres rapportører mener at massakren var rettet mot etniske amharaer og begått av en uformell ungdomsgruppe kalt «Samri». De mener at minst 600 personer ble myrdet.

I sin foreløpige rapport skriver EHRC at Samri-gruppen var etablert av den daværende TPLF-administrasjonen i Mai Kadra. Ifølge EHRC ble massakren begått noen timer før regjeringshæren og amhara-militsen inntok byen. Det skal ha skjedd fra litt fra over klokken 15 på ettermiddagen 9. november og utover kvelden. Regjeringshæren skal ifølge EHRC ha inntatt byen ved 10-tiden neste dag, etter å ha overnattet i utkanten av Mai Kadra.

EDUARDO SOTERAS / AFP / NTB  Horizontal, unrest, conflict

Amhara-militsgrupper kontrollerer nå Mai Kadra-by ifølge en fotograf fra AFP. Deltok de i massakre eller kom til først til byen i etterkant?  Foto:Eduardo Soteras/ AFP /NTB

Overtatt kontroll

Bilder fra 21. november tatt av en AFP-fotograf viser at amhara-militsen nå kontrollerer byen. Det er også bilder fra gravplassene der ofrene skal være begravet. Bilder fra sykehuset i Gondar, i Amhara-regionen viser pasienter som angivelige overlevde – men de er ikke identifisert av fotografen.

Bladet The Economist skriver på sin side at mens det trolig er TPLF-allierte sto bak angrepet, så har også føderale styrker og deres allierte militsgrupper begått overgrep i samme område. Tidsskriftet henviser til det flyktninger i Sudan har fortalt. Også Africa Confidential omtaler vitnemål fra flyktninger. De skriver at TPLF har bedt om en internasjonal granskning, det samme har FNs menneskerettighetssjef, Michelle Bachelet, gjort. Hun sier at det her kan være snakk om krigsforbrytelser. Bladet mener uansett hvem som er ansvarlig så viser hendelsene i Mai Kandar farene ved at Etiopia har en rekke regionsbaserte væpnede styrker og militsgrupper. 

 

Fryktet nye massakre

Regjeringshærens informasjonssjef, generalmajor Mohammed Tessema, uttrykte 24. november frykt for tilsvarende massakre i regionhovedstaden Mekele. Men fire dager senere kunngjorde statsminister Abiy Ahmed at regjeringshæren hadde tatt full kontroll over Mekele, med små tap.

«Krigen er over. Det som står igjen er å lokalisere og arrestere TPLF-lederne», sa hærsjef Birhanu Jula. Birhanu oppfordret Mekeles innbyggere til å samarbeide med det føderale politiet i å lokalisere hvor TPLF-lederne gjemmer seg.

Det er flere uker siden det gikk ut arrestordre på topplederne i TPLF, som ble siktet for forræderi og krigshissing.

Det er vanskelig å få bekreftet eller avkreftet påstandene om situasjonen på bakken, fordi kommunikasjonslinjene fortsatt er blokkert, tross erklæringene om at «krigen er slutt» og at Mekele er «frigjort». Medier tilknyttet TPLF støtter ikke regjeringshærens framstilling av situasjonen.

Det er etablert en overgangsregjering som skal styre de frigjorte delene av Tigray. Men det er ikke meldt om noen konkret aktivitet fra overgangsregjeringen til nå, og det er fremdeles uklart hvem som styrer i en del av områdene.

Sentrum av jordbruksbyen Mai Kadra. Noen sivile skal ha søkt tilflukt i kirken som er øverst i bildet. Foto: Google Earth

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 02.12.2020 09.20.49 Sist oppdatert: 02.12.2020 09.20.49