Heng Sinith / AP / NTB

Theary Seng (49) har viet sitt liv til å kjempe mot Hun Sens regime. Hun er amerikansk-kambodsjansk jurist og møtte i retten i Pnhomh Penh i går. Foto: NTB

Foto: Heng Sinith

Kambodsja: Massesøksmål mot rettighetsaktivister

I går startet en rettssak der kambodsjanske myndigheter går til massesøksmål mot opposisjonelle de hevder har «konspirert mot staten». Den mest kjente er juristen Theary Seng. Hun har avstått fra å få mann og barn, for å stå fritt og ikke kunne utsettes for press.

Av Ester Nordland Sist oppdatert: 27.11.2020 12.33.42

Rhona Smith, som er FNs spesialrapportør for menneskerettigheter i Kambodsja, er svært bekymret. I en pressemelding sier hun at troverdig informasjon tyder på at minst 113 mennesker vil bli stilt for retten. Enda flere vil bli innkalt til en ny rettsak i desember, sier hun.

Rettsaken omfatter journalister, politiske aktivister og menneskerettighetsaktivister. De fleste av de saksøkte tilhører det forbudte partiet Kambodsjas nasjonale redningsparti. De risikerer opp til 10 års fengsel.

– Dette er del av en strategi for å skremme og diskreditere politiske opponenter, sier Rhona Smith som mener rettsaken strider mot internasjonal lovgivning på menneskerettighetsfeltet. Hun sier at dette ikke er en isolert hendelse, og at det demokratiske mulighetsrommet har blitt innskrenket.

 

Foreldrene myrdet

Theary Seng (49) er amerikansk-kambodsjaner. I 1980 søkte hun og broren asyl i USA etter at hennes foreldre ble myrdet av skrekkregimet til Røde Khmer.

Hennes mål har hele tiden vært å vende tilbake til Kambodsja. Etter at hun var ferdigutdannet jurist fra Universitetet i Michigan, dro hun tilbake til landet. Der jobbet hun for Senter for sosial utvikling, en framtredende ikke-statlig organisasjon i landet. Seng har viet sitt liv til å kritisere regimet selv om det stadig er blitt mer risikabelt.

Statsminister Hun Sen har sittet ved makten i 35 år. I 2017 slo han ned på landets presse og opposisjonspartiet, Kambodsjas Nasjonale Redningsparti, ble forbudt.  Flere stater har pekt på at valget i 2018 verken var fritt eller rettferdig og flere, blant annet EU, har sanksjonert handel med regimet.

 

Klippet håret

Forrige torsdag på direkten på Radio Free Asia klippet Theary Seng håret. 

– Hvis jeg må i fengsel etter rettsaken vil jeg være forberedt på å takle lus og skabb. Jeg tenkte hvor usikkert det var om jeg ville få vasket håret regelmessig, sa hun og la til at hun både er fysisk og mentalt forberedt.

Theary Seng har ikke mottatt noen tiltale, noe som er brudd på både internasjonale og nasjonale rettsprinsipper. Hun var likevel fast bestemt på å møte i retten i hovedstaden Pnhom Penh.

Hennes kamp har medført mange ofre også på privatplanet. Hun bestemte seg for aldri å gifte seg eller å få barn fordi det kunne utgjøre en risiko for andre.

– Jeg har ikke en mann, eller barn de kan skade. Jeg eier heller ikke noe de kan ta fra meg. Så på denne måten, er jeg den mest uavhengige og frie personen i landet, sa hun nylig til The Michigan Weekly.

 

Ble i landet

Etter at hun ble innkalt til rettsaken, valgte hun å forbli i landet selv om hun kunne flyktet. Men hun ønsket ikke å gjøre det regimet ønsket. For hvis hun dro ville de ha utestengt henne fra landet.

Mange synes det er overraskende at regimet tør å tiltale og arrestere en amerikansk statsborger, og Seng vet at det gjør saken hennes unik. Men hun velger å bruke det for det det er verdt.

Hun mener tiltalen er drevet fram av usikkerhet.

– Hvorfor skulle de ellers forfulgt en snart 50 år-gammel spinkelt-utseende kvinne, sier Seng og peker på at hun ikke har livvakter, bare en hund.

Det totalitære regimet til Røde Khmer, som satt ved makten i Kambodsja mellom 1975 og 1979, var svært blodig. I et forsøk på å lage en slags agrarsosialistisk selvstyrt stat, tvang Pol Pots regime befolkningen ut i arbeidskollektiver på landsbygda. Man anslår at nærmere to millioner mennesker døde fra regimet kom til makten i april 1975, til det ble kuppet i januar 1979, dels av sult og dels fordi de ble drept av regimet.

 

Røde Khmer-tribunalet

I 2003 ble det såkalte Røde Khmer-tribunalet (ECCC) opprettet etter seks år med forhandlingene mellom FN og Kambodsja. Det er en spesialdomstol som behandler forbrytelser begått av Røde Khmer.  Dette er blanding mellom en lokal og en internasjonal straffedomstol. FN motsatte seg i utgangspunktet dette, da de var redd for straffedomstolens uavhengighet. Det har de hatt grunn til. Regimet har grepet inn i og påvirket rettsakene. Flere tidligere Røde Khmer-medlemmer sitter fortsatt i maktposisjoner i dagens regjering og er blitt vernet om.

Rettsaken som startet i Kambodsja igår foregår i kambodsjansk rett. Internasjonale medier og representanter for utenlandske ambassader var til stede.

 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 27.11.2020 12.33.42 Sist oppdatert: 27.11.2020 12.33.42