© Avishek Das / SOPA Images  disease, pose, world aids day, international day, hiv infection, photo, 1 december, body paintings, awareness, aids pandemic, man, posing, annually

Kampen mot hiv/aids er ikke vunnet og verden må bruke mer ressurser på å bekjempe sykdommen, fastslår en ny rapport fra UNAIDS. Bildet er fra Kolkota i India og viser en aktivist som demonstrerer for større bevissthet rundt sykdommen på Verdens Aids-dag i fjor. Foto: Avishek Das/Zuma/NTB scanpix. 

FN-rapport: Verden må gjøre mer mot hiv/aids

FN-organisasjonen UNAIDS slår fast at det internasjonale samfunnet ikke er på rett spor i kampen for å bekjempe hiv-viruset innen 2030. Selv om mye går rett vei er det fortsatt 840.000 barn og unge som ikke får tilgang til livreddende medisin verden over.

Denne uken arrangeres den 23. internasjonale aids-konferansen, og i den forbindelse har FN lagt fram sin årlige rapport om hiv og aids.

– Verden har investert for lite ressurser, gitt for få mennesker hjelp og har dermed mislykkes med å få ned kurven over hiv-infeksjoner og aids-relaterte dødsfall, heter det i UNAIDS-rapporten.

De internasjonale målene for i år – færre enn 500.000 nye infeksjoner og 500.000 dødsfall – vil ikke være mulig å nå, konkluderer rapporten. Kampen mot hiv manglet en tredel av de finansielle ressursene i fjor, ifølge rapporten.

 

Færre barn mottar behandling

Kun to av tre voksne personer som har viruset, mottar i dag behandling, ifølge rapporten, som også peker på at bare halvparten av alle barn og unge med sykdommen mottar behandling.

Det betyr at rundt 840.000 barn og unge i dag går glipp av livreddende medisin verden over.

Mellom 2015 og 2020 var det 3,5 millioner flere hiv-infeksjoner og 820.000 flere aids-relaterte dødsfall enn det som var målet innen 2020.

 

Koronapandemien truer hiv-kampen

UNAIDS fremhever hvordan koronapandemien potensielt vil kunne påvirke tallene, og byrået peker på at pandemien har ført til at mange mennesker har mistet tilgang til sykehusbehandling.

– Denne pandemien blomstrer der hvor det er store ulikheter, og covid-19 truer med å kaste oss ut av kurs, sa UNAIDS-leder Winnie Byanyima i forbindelse med mandagens åpning av konferansen, som i år blir holdt digitalt.

En undersøkelse fra Verdens helseorganisasjon (WHO) viste nylig at 73 land risikerer å gå tom for hiv-medisin. I 24 land er lagrene allerede i ferd med å gå helt tom.

– Tilgangen til hiv-medisiner har gått betydelig ned siden koronapandemien inntraff. Vi må ikke snu ryggen til hiv mens vi kjemper mot covid-19, advarer WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

 

Flere positive rekordtall

Men rapporten kommer ikke bare med mørke utsikter. I dag lever det om lag 38 millioner mennesker med hiv rundt om i verden. 25,4 millioner av disse har tilgang til antiretrovirale medisiner, som holder viruset i sjakk så den smittede ikke utvikler aids. Det er tre ganger så mange som hadde medisin-tilgang i 2010.

I fjor døde 690.000 mennesker av hiv-relaterte årsaker – 39 prosent nedgang fra 2010. I løpet av det siste året ble det registrert 1,7 millioner nye tilfeller av hiv – det laveste tallet siden 1989.

Det er imidlertid store forskjeller på hvor i verden det er fremskritt. I Øst-Europa, Sentral-Asia, Latin-Amerika, Midtøsten og Nord-Afrika er ikke utviklingen lovende, ifølge UNAIDS.

Siste nytt

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 07.07.2020 09.39.47 Sist oppdatert: 07.07.2020 09.39.46