Mange av de hardest rammede korona-pasientene, får store pusteproblemer, og trenger respiratorer. Wilkins Hospital i Zimbabwe har kun én enkelt maskin av denne typen. Kun ett annet sykehus i Zimbabwe har utstyr til å behandle korona-pasienter. Foto: Jochen Tack / Imagebroker / NTB scanpix

Kappløp for å lage flere respiratorer

Koronakrisen har skapt et desperat behov for pustemaskiner til verdens sykehus, og produsentene jobber på høygir. I fattige land som Zimbabwe er mangelen på slike maskiner alvorlig. Nå vurderer Norge å støtte umiddelbare tiltak som skal hjelpe utviklingslandene med utstyr, sier utviklingsminister Dag Inge Ulstein.

Av Gunnar Zachrisen, Jeffrey Moyo (i Zimbabwe) og NTB, Sist oppdatert: 26.03.2020 14.29.56

I et intervju med Bistandsaktuelt sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein at støtte til respiratorer til utviklingsland er blant de umiddelbare tiltakene som Norge nå vurderer. 

Zimbabwe er ett av de fattige landene der det er alvorlig mangel på denne typen utstyr. Etter to tiår med politisk vanstyre og økonomisk krise er helsevesenet nedkjørt og har en akutt mangel på utstyr.

Wilkins Hospital er ett av to sykehus som kan betjene korona-tilfeller. I lokale medier hevdes det at medisinsk personell på sykehuset ikke har kompetanse til å betjene sykehusets eneste respirator – og at det vil føre til økt risiko for innlagte koronapasienter.

 

Underliggende sykdommer

Pasientene som blir hardest rammet av koronaviruset, får normalt store problemer med å puste.

I mange tilfeller er de blant de eldste eldre eller de har underliggende sykdommer (som alvorlig astma eller kreft). De er helt avhengige av pustemaskiner for å få nok luft i lungene når sykdommen rammer - ofte i kombinasjon med lungebetennelse. Behovet for disse maskinene øker derfor i takt med at viruset sprer seg til stadig større deler av verden.

– Etter hvert som den globale pandemien utvikler seg, blir det et behov for medisinsk utstyr som vi aldri før har sett. Inkludert respiratorer, sier Kieran Murphy, som leder amerikanske GE Healthcare.

Selskapet har nå ansatt flere folk og jobber døgnet rundt for å produsere pustemaskiner, og svenske Getinge har også trappet opp produksjonen for å dekke etterspørselen, melder NTB.

 

Leverandører produserer for fullt

Franske Air Liquide håper å kunne doble produksjonen fra 500 til 1.100 i måneden, og tyske Dräger har alt doblet sin produksjon.

Også hos Löwenstein Medical, som har fått en ordre på 6.500 pustemaskiner fra tyske myndigheter, går produksjonen nå for fullt.

Intensivavdelingene ved sykehus verden over er i ferd med å fylles opp av koronasmittede pasienter som ikke lenger makter å puste ved egen hjelp, og helsepersonell fortviler.

Leger i Nord-Italia, der koronapandemien har rammet hardt, måtte tidligere i måneden vurdere å begrense liggetiden på intensivavdelingene, med de fatale følgene det kan få for enkelte.

 

Ber bedrifter produsere utstyr

Ledere verden over har derfor bedt den delen av industrien som har anvendbar teknisk kompetanse, til å bistå med å produsere medisinsk utstyr.

President Donald Trump har bedt bilprodusentene Ford, General Motors og Tesla om å produsere pustemaskiner.

Den franske bilgiganten PSA, som produserer bilmerkene Peugeot og Citroën, undersøker også mulighetene for å produsere slikt utstyr.

Også nederlandske Ultimaker, som produserer 3D-printere, har satt sine eksperter på 3D-printing i sving. De skal undersøke muligheten for å produsere sykehusutstyr i samarbeid med andre eksperter.

– Det er enorm etterspørsel, sier selskapets sjef Jos Burger. Han mener at det bør la seg gjøre å printe ventiler for pustemaskiner.

Ved Belfort-Montbeliard-universitetet i Frankrike jobbes det med å utvikle en ny type pustemaskin.

– I en krisesituasjon kan alt være til hjelp, sier Olivier Lamotte, som leder arbeidet.

 

Forsker på maskinenes kapasitet

I Norge tester forskere ved Oslo universitetssykehus (OUS) om det i en krisesituasjon er mulig å koble flere enn én pasient til hver pustemaskin, ifølge Dagens Medisin og forskningsnettstedet titan.uio.no. 

– Det er ingen som vil anbefale dette til vanlig, men i en krisesituasjon kan dette kanskje redde to eller fire istedenfor bare én, sier gjesteforsker Håvard Kalvøy.

De har allerede gjennomført tester på kunstige lunger. Menneskets lunger er ikke like og krever ulik mengde luft, i ulik takt og med ulik styrke. Man har også startet arbeidet med å utvikle elektronikk der man med en PC kan styre luften til hver pasient mer individuelt.

– Det vi gjør, er å lage en teknisk rapport der vi dokumenterer vitenskapelig hvordan dette fungerer på ulike lunger. Vi gir ikke et svar på om metoden egner seg. Vårt mål er å gi et svar på alle de tekniske spørsmålene, sier Kalvøy.

Siste nytt

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 26.03.2020 14.29.56 Sist oppdatert: 26.03.2020 14.29.56