En pakistansk frivillig sjekker temperaturen på passasjerer som ankommer jernbanestasjonen i Peshawar tirsdag denne uka. Foto: Muhammad Sajjad / AP Photo / NTB scanpix

Pakistan: Svak økonomi hindrer korona-tiltak

Svak økonomi hindrer Pakistan i å innføre strenge korona-tiltak. - Vi har ikke råd til å stenge ned byer for å hindre spredning av koronavirus, slik vestlige land gjør, sier statsminister Imran Khan.

En rekke lands myndigheter har påbudt eller oppfordret butikker og andre tjenesteleverandører i store befolkningssentra til å stenge dørene - og har langt på vei innført portforbud - i forsøk på å hindre smittespredning.

– Situasjonen i Pakistan er ikke den samme som i USA eller Europa. 25 prosent av befolkningen vår lever i stor fattigdom, sa Khan i en tv-tale tirsdag.

– Dersom vi stenger byene, der folk fra før lever under vanskelige forhold, vil vi redde dem fra koronaviruset, men de kommer til å dø av sult, sa han.

 

Smittespredning

Myndighetene i Pakistan vurderte Khan tidlig å stenge byer som Karachi, der det lever over 15 millioner mennesker, men fant at det ville ha vært totalt ødeleggende for landets skjøre økonomi, forteller Khan.

Skoler og idrettsanlegg er imidlertid stengt, men det vil i seg selv neppe være nok til å hindre smittespredning, advarer eksperter.

Pakistans porøse grenser til naboland, dårlige helsetilbud, kultur med håndhilsing og klemming, samt en stor andel analfabeter, mange av dem bosatt i tett befolkede storbyer, vil gjøre smittebegrensning svært vanskelig.

 

Håper på IMF-hjelp

Landet sliter også med stort budsjettunderskudd og har flere ganger måttet be Det internasjonale pengefondet (IMF) om bistand. Koronakrisen tvinger trolig Khan ut på ny tiggerferd.

– Vi vil ta kontakt med IMF, for vi må støtte opp under industrien og eksportnæringen vår, sier han.

Antallet koronasmittede stiger kraftig i Pakistan, der det tidligere har vært registrert få tilfeller. Tirsdag ble det registrert 130 nye tilfeller. 

Det opplyser landets helsedepartement. De fleste nye tilfellene er oppdaget i grensebyen Taftan, der hundrevis av pakistanere er blitt holdt i karantene etter å ha vendt hjem fra det hardt rammede nabolandet Iran.

Tilsammen er 237 nå smittet, ifølge Johns Hopkins University globale oversikt. Ennå er det ikke meldt om dødsfall som følge av viruset i landet.

 

Stengte grenser

Landet har stengt grensene til Iran og Afghanistan, begrenset internasjonal trafikk og forbudt større forsamlinger for å hindre smitte. Bare tre internasjonale lufthavner er nå åpne.

Myndighetene frykter at antallet smittede i landet nå vil øke kraftig i dagene som kommer. Prøver fra en lang rekke mistenkt smittede er til analyse i laboratorier.

Mørketallene antas å være store, både når det gjelder antall smittede og døde.

Vi kan redde dem fra koronaviruset, men de kommer til å dø av sult.

Imran Khan. statsminister
Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 18.03.2020 11.56.22 Sist oppdatert: 18.03.2020 11.56.22