Drapet på sangeren og aktivisten Hachalu Hundessa har ført til store protester i Etiopia. Flere personer har blitt drept under sammenstøt, og nå har en ledende opposisjonspolitiker blitt pågrepet. Her protesterer demonstranter mot drapet utenfor guvernørboligen i St Paul, Minnesota. Foto: Stephen Maturen / Getty Images / AFP / NTB scanpix

Ledende opposisjonell pågrepet under protester i Etiopia

En av Etiopias fremste opposisjonspolitikere er pågrepet, bekrefter politiet. Det kan forverre konflikten som har ført til at flere personer har blitt drept under nye sammenstøt.

Jawar Mohammed er en tidligere mediemogul som nylig sluttet seg til det etnisk baserte opposisjonspartiet Oromo føderale kongress.

Han ble pågrepet tirsdag i Addis Abeba sammen med 34 andre personer, opplyser politiet.

Den kjente sangeren Hachalu Hundessa ble skutt og drept mandag kveld. Jawar Mohammed ble pågrepet da han og tilhengerne hans forsøkte å hindre at kroppen til Hundessa ble brakt til fødebyen Ambo, der han skal gravlegges. De ville i stedet at kroppen skulle føres til hovedstaden.

Ifølge politiet ble en politibetjent drept i sammenstøtet som fulgte. Det skal også ha blitt beslaglagt flere skytevåpen og ammunisjon fra Jawars bil.

 

Flere drepte under protester

Drapet på Hundessa har ført til at det har brutt ut store demonstrasjoner i både hovedstaden og flere andre byer. Tirsdag ble det meldt om sammenstøt flere steder, og minst fire personer ble skutt og drept av sikkerhetsstyrker.

Tre personer er drept under protester i den etiopiske byen Adama etter at en kjent etiopisk sanger ble drept kvelden før, melder Reuters.

– Det er mange sårede, de fleste av dem med skuddskader. Tre pasienter er døde, og det er fortsatt pasienter i kritisk tilstand, sier Desalegn Fekadu, en kirurg i Adama.

Hachalu Hundessa ble skutt og drept i en forstad til Addis Abeba mandag kveld. Omstendighetene rundt drapet er ukjent, men tilhengerne hans mener drapet er politisk motivert og at landets sikkerhetsstyrker var involvert.

Hachalus' musikk er av mange regnet som en politisk støtte til Oromo-folket, Etiopias største folkegruppe, som lenge har følt seg diskriminert av regjeringen.

 

Brant bildekk i protest

Etter drapet ble det oppfordret til demonstrasjoner på sosiale medier. Tirsdag var internett stengt, og større veier sperret av mens demonstranter brant bildekk i protest mot drapet, ifølge en journalist fra nyhetsbyrået DPA.

Medlemmer av folkegruppen har fra tirsdag morgen strømmet inn i hovedstaden fra den omkringliggende Oromia-regionen.

Den tyske ambassaden advarer folk mot å kjøre gjennom Addis Abeba og råder sine borgere til å unngå folkemengder.

Statsminister Abiy Ahmed, som i fjor ble tildelt Nobels fredspris, har sendt kondolanser til Hachalus familie og lovet en etterforskning av drapet.

Publisert: 01.07.2020 10.28.52 Sist oppdatert: 01.07.2020 10.28.52