Nigerias nye urbane ansikt

I løpet av få uker har Abuja og Lagos fått en helt ny mote. Den kan ses overalt i de to nigerianske storbyene. Kvinner på markedet, taxisjåfører og studenter har nå én ting felles: fargerike munnbind – made in Nigeria.

Munnbindene kommer i forskjellige former og størrelser. De mest eksklusive og elegante kommer med særgne nigerianske vokstrykk også kjent som ankara. De er ofte svært fargesterke og signaliserer dessuten at bæreren har betalt litt ekstra for dem.

Innbyggerne i Nigerias hovedstad Abuja har raskt tilpasset seg den nye virkeligheten med koronaviruset, som ikke ser ut til å ville forsvinne med det første. Samtidig har de også kommet til en felles erkjennelse: livet må gå videre – virus eller ei.

 

To jobber

Rose Tyotswam har vanligvis to jobber slik mange andre nigerianere også har. Hovedjobben er å være statsansatt, men hun syr også klær  på kveldene eller når hun ikke er på kontoret. Da koronaviruset tvang folk til å være hjemme fra jobb, bestemte Rose seg for å gjøre en liten vri på hjemmeforetaket sitt. Nå syr hun munnbind og selger dem i store partier til det offentlige og mindre forretningsforetak.

– Vanligvis syr jeg klær hver dag når jeg ikke er på kontoret, men nå er det ingen som kjøper klær lenger. Så nå vier jeg tiden min til å sy munnbind.

Den utbredte bruken av munnbind har også forandret måten de unge forholder seg til hverandre på. Unge som er på utkikk etter en partner, kan ikke lenger se ansiktet til potensielle kjærester. Ifølge Abubakar fra Abuja håndterer unge menn som ham selv problemet ved å ubevisst følge prosedyrer som ligner islamsk praksis.

 

– Nesten som å date en muslimsk kvinne

– Du må se på øynene, og så på en måte skanne kroppen deres. Hvis du liker det du ser, kan du gjøre et første trekk. Det er nesten som å prøve å date en muslimsk dame.

Munnbindene har også en mer offisiell side; smittevern. I busser, minibusser og drosjer som frakter pendlerne rundt om i byen, er det ikke bare pålagt med større plass mellom passasjerene – munnbind er også obligatorisk.

Og overalt i byen kan man se gateselgere som selger munnbind. Det har vist seg at en del folk glemmer munnbindet sitt hjemme, og da må de ofte kjøpe nytt ute på gata. Det er bra for selgerne, men faren er at de kanskje først prøver et munnbind, for så å legge det tilbake og velge et annet. Dette er en praksis som Nigerias eget folkehelseinstitutt; Centre for Disease Control, har advart mot, og som kan gjøre enda flere syke. 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 14.06.2020 10.36.21 Sist oppdatert: 14.06.2020 10.36.21