Indiske aktivister under demonstrasjon mot voldtekter i India. Nå er de fire dømte i den mye omtalte gjengvoldtekts- og drapssaken i landet henrettet. Arkivfoto: Oinam Anand / AP / NTB scanpix

India: Fire domfelte henrettet i kjent voldtekts- og drapssak

Fire menn som ble dømt for gjengvoldtekt og drap på en 23 år gammel fysioterapistudent i India, ble henrettet ved henging torsdag. Massevoldtekten og drapet på en buss i New Delhi skjedde i 2012 og vakte sterke reaksjoner over hele verden.

Av NTB-AP-DPA Sist oppdatert: 20.03.2020 11.09.47

De fire straffedømte ble ifølge nyhetsbyrået DPA hengt etter at domstolen avviste forsvarernes siste forsøk på å få en benåding. Henrettelsene torsdag kveld var de første hengningene i India siden 2013.

Mennene ble henrettet i Tihar fengsel i New Delhi, melder Press Trust of India.

– Datteren vår har endelig fått rettferdighet, jeg takker rettsvesenet og regjeringen, sa voldtektsofferets mor, Asha Devi, utenfor fengselet, der en folkemengde hadde samlet seg og brøt ut i jubel da nyheten om hengingen ble bekreftet.

Den 23 år gamle studenten ble brutalt voldtatt av de fire på en buss i New Delhi i desember 2012. Hun døde senere av skadene hun fikk.

En femte mann, som døde i fengsel, og en tenåring deltok også i gjengvoldtekten. Tenåringen ble senere løslatt etter et opphold i et ungdomsfengsel.

Hendelsen og omfanget av volden utløste rasende protester både i India og utenlands og satte fart i debatten om seksuell trakassering og kvinners sikkerhet i det offentlige rom i India. Lovgivere har gått inn for å skjerpe straffene i seksuelle overgrepssaker.

Aktivister sier likevel at de nye straffeutmålingskravene ikke avskrekker voldtekt. Det ble anmeldt nesten 34.000 voldtekter i India i 2018.

Det skjer svært mange voldtekter i India. Nesten 34. 000 voldtekter ble anmeldt landet i 2018. Omtrent 85 prosent av anmeldelsene endte med at noen ble siktet for voldtekten. Men under én av tre saker ender med en dom.

 
Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 20.03.2020 11.09.47 Sist oppdatert: 20.03.2020 11.09.47