Den amerikanske tilbaketrekningen, som USA forpliktet seg til i fredsavtalen med Taliban, er nå i gang. Flere hundre soldater er allerede trukket ut av landet, og i løpet av de nærmeste månedene skal flere tusen soldater trekkes ut. Her går amerikanske tropper på oppdrag i Afhanistan ombord i et helikopter av typen Chinook, 15. januar 2019. Foto: Verniccia Ford / U.S. Army / Reuters / NTB scanpix

Afghanistan: USA trekker seg ut, vil ha FN-støtte til fredsavtale

USA har begynt tilbaketrekkingen av soldater fra Afghanistan. Tilbaketrekkingen er en del av fredsavtalen mellom USA og Taliban. Nå ber amerikanerne om at avtalen støttes av FNs sikkerhetsråd.

Av NTB Sist oppdatert: 10.03.2020 11.02.08

Flere hundre soldater har forlatt Afghanistan i tråd med tidligere planer, opplyser en amerikansk kilde. Disse soldatene vil ikke bli erstattet.

En annen kilde, Oberst Sonny Leggett, sier i en uttalelse at USA går videre med planen om å redusere antall soldater fra 13 000 til 8600 i løpet av de neste månedene.

Den amerikanske tilbaketrekkingen er et viktig punkt i fredsavtalen mellom USA og Taliban. En forutsetning er at Taliban oppfyller sine forpliktelser i avtalen fra 29. februar.

Diplomatiske kilder opplyser at USA ber om at Sikkerhetsrådet støtter fredsavtalen de har inngått med Taliban. Avtalen er ment å bane vei for en varig fred i Afghanistan.

Forespørselen om en avstemming i Sikkerhetsrådet kom etter forhandlinger om et utkast til en resolusjon, opplyser kildene.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 10.03.2020 11.02.08 Sist oppdatert: 10.03.2020 11.02.08