Flere indiske delstater har innført strenge tiltak etter ny oppblomstring av covid-19. Her fra Kashmir, der lokale statsansatte desinfiserer en bolig etter at en kvinne ble bekreftet smittet av viruset. Foto: Mukhtar Khan / AP Photo / NTB scanpix

Oppblomstring av koronaviruset fører til ny nedstengning i flere land

Koronaviruset blomstrer opp flere steder på kloden og fører til nye nedstenginger. Israel, India, Colombia og Sør-Afrika er blant landene som har innført nye tiltak.

Av NTB, AFP Sist oppdatert: 16.07.2020 10.19.05

De ferskeste eksemplene på bølge nummer to er de strenge tiltakene som gjeninnføres i California, i Catalonia i Spania og i den indiske delstaten Bihar.

Den katalanske regjeringen ba onsdag innbyggerne om å holde seg hjemme i og omkring den nordøstlige byen Lerida. Tiltakene omfatter rundt 160.000 mennesker. Folk får gå på jobb, handle mat og medisiner og ta en joggetur. Men lite annet.

I Portugal har det siden 1. juli vært hjemmeliv for 700.000 mennesker i utkanten av Lisboa. I Storbritannia er det lokal nedstengning i Leicester. Masker er obligatorisk i alle butikker og supermarkeder fra 24. juli i hele landet.

 

U-sving for California

I California tok guvernør Gavin Newsom drastiske grep mandag denne uken. Ny nedstengning for barer, kinoer og inneservering på restauranter. Kirker, treningssentre, frisører, shoppingsentre, bowling og minigolf ble igjen stengt, for å nevne noe. Lokale tiltak ble gjort gjeldende for hele delstaten.

Dødstallene fortsetter å stige i Mexico, som er det fjerde hardest rammede landet i verden, men myndighetene har foreløpig ikke innført nye restriksjoner. I juni startet en gradvis gjenåpning av landet.

I Australia ble nylig fem millioner mennesker i storbyen Melbourne pålagt å holde seg hjemme etter ny oppblomstring. Delstaten Victoria, der Melbourne ligger, har stengt grensene for å beskytte resten av landet.

 

Stengt og atter stengt

I Midtøsten er det nedstengning på Vestbredden fra 3. juli. Den ble forlenget søndag på ubestemt tid. Det er også portforbud.

I Israel ble det innført nye tiltak 7. juli som blant annet omfatter barer og treningssentre, og som begrenser ansamlinger på offentlige steder. Men i lokale områder med mye spredning er det strengere tiltak.

Sør-Afrika har passert mer enn 300.000 tilfeller av koronasmitte, opplyser helsedepartementet. Det hardest rammede landet i Afrika er på vei mot smittetoppen. Søndag ble det igjen innført portforbud om natten, og salg av alkohol ble igjen begrenset.

I India er den nordlige delstaten Bihar, med en befolkning på 125 millioner mennesker, på vei inn i en periode med nedstengning. Tiltakene starter torsdag og skal vare i to uker.

Storbyene New Delhi, Mumbai, Chennai, Bangalore og Pune er blant dem som har sett en smitteøkning, og mange delstater innførte portforbud i helgen.

 

Sør-Amerika sliter

Colombia innførte nye restriksjoner for 2,5 millioner innbyggere denne uken, mens i Argentina er hovedstaden Buenos Aires på vei ut av nedstenging.

Land som Brasil, Peru og Chile er nå blant dem som registrerer flest nye smittetilfeller i verden. Brasil er også landet med nest flest smittetilfeller totalt etter USA med nesten to millioner. Over 74.000 personer er døde.

I Venezuela har antallet smittetilfeller passert 10.000, og det er registrert et bekymringsfullt antall nye tilfeller i hovedstaden Caracas. Tirsdag beordret president Nicolás Maduro streng overholdelse av karantenetiltak i byen der nesten alle av de 303 nye smittetilfellene er registrert i løpet av det siste døgnet.

Etter mange år med isolasjon som følge av økonomisk og sosial krise, er de ikke blitt overkjørt av viruset slik som for eksempel Ecuador og Brasil er blitt.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 16.07.2020 10.19.05 Sist oppdatert: 16.07.2020 10.19.05