På denne skolen i Malaysia holdt elevene god avstand da skolene åpnet igjen nylig. Redd Barna frykter pandemien kan føre til et permanent avbrudd i skolegangen for millioner av barn mange andre steder i verden. Illustrasjonsfoto: Vincent Thian / AP / NTB scanpix

Redd Barna frykter for skolegangen etter koronakrisen

Nesten ti millioner barn står i fare for aldri å komme tilbake på skolen etter koronakrisen, ifølge en rapport fra Redd Barna.

Grunnen til at pandemien kan føre til permanent avbrutt skolegang for millioner, er økende fattigdom og drastiske kutt i utdanning, står det i rapporten «Save Our Education».

– Vi står midt i en utdanningskrise uten historisk sidestykke. Statsledere, regjeringer og myndigheter i hele verden må få opp øynene for katastrofen som er i ferd med å utspille seg, og umiddelbart sørge for nødvendige investeringer i barns læring, sier generalsekretær Birgitte Lange i Redd Barna i Norge.

 

– Ond sirkel

Rapporten trekker fram tolv land der det er ekstra stor fare for at barn ikke kommer tilbake når skolene åpner igjen. Krigsherjede Jemen står på listen, sammen med Afghanistan, Pakistan og et knippe land i Vest- og Sentral-Afrika.

– Barn i disse landene blir fanget i en ond sirkel. De har større risiko for å bli tvunget ut i barnearbeid, og unge jenter er særlig utsatt for kjønnsbasert vold, barneekteskap og tenåringsgraviditet, en risiko som øker jo lenger de er ute av skolen. De samme faktorene påvirker også deres sjanse for å komme tilbake til skolen i det hele tatt, sier Lange. Hun frykter at kombinasjonen covid-19 og kraftig redusert satsing på utdanning kan bli et tilbakeslag for millioner av barn.

– Det er de fattigste og marginaliserte barna som allerede før pandemien sto bakerst i køen, som vil rammes hardest. De har ikke hatt tilgang til noe undervisning i et halvt år, sier Lange.

 

Milliardunderskudd

Redd Barna anslår at lavkonjunktur vil gjøre at det mangler 77 milliarder dollar – rundt 725 milliarder kroner – til å dekke utgiftene til utdanning i noen av verdens fattigste land det neste halvannet året. I verste fall kan beløpet bli opptil 192 milliarder dollar.

– Redd Barna mener 35 milliarder dollar må stilles til rådighet av Verdensbanken for økt finansiering av utdanning, sier Lange. I tillegg vil hun at nasjonale myndigheter tar finansiering av utdanning med i sin generelle respons på koronakrisen, og hun ber kommersielle kreditorer stanse krav om betaling av gjeld fra lavinntektsland.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 14.07.2020 07.49.17 Sist oppdatert: 14.07.2020 07.49.17