Flyktninghjelpen jobber i leiren Um Raquba øst i Sudan. Mer enn 30 000 etiopiske flyktninger befinner seg nå i Sudan. Foto: NRC

SISTE NYTT: Antallet drepte i opptøyer i Uganda har steget til 37

Solberg med koronabønn til G20-landene * Koronasmitten skyter i været i Midtøsten og Nord-Afrika * Flyktninghjelpen: Alarmerende forhold for etiopiske flyktninger i Sudan * Flere enn 9 millioner smittetilfeller i India * FN: Historisk få kvoteflyktninger bosatt i 2020 * Koronapandemien brer om seg i Afrika * Redd Barna utsetter fredsprisfest * Rapport: Australske spesialsoldater skyldige i 39 drap i Afghanistan

14:00 20.november

Antallet drepte i opptøyer i Uganda har steget til 37

Minst 37 personer er drept i de voldelige protestene i Uganda som brøt ut onsdag etter pågripelsen av presidentkandidat Bobi Wine.

– Så langt har vi registrert 37 døde som knyttes til protestene som brøt ut onsdag, sier helsesjef Moses Byaruhanga i politiet i Uganda til nyhetsbyrået AFP.

Politiet i hovedstaden Kampala hadde på forhånd varslet at dødstallene trolig ville stige. Torsdag ble det meldt om 16 døde og over 60 sårede, hvorav flere var alvorlig skadd.

Demonstrantene støtter opposisjonslederen Bobi Wine, en tidligere popstjerne. Wine ble fredag løslatt fra politiets varetekt etter å ha blitt pågrepet for å angivelig ha brutt koronareglene på valgmøtene sine.

Wine regnes som hovedutfordreren til president Yoweri Museveni, som har sittet ved makten i 36 år, i valget 14. januar.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sa torsdag at hun var bekymret for situasjonen i Uganda.

– Norge oppfordrer myndighetene i Uganda om å sørge for sikkerheten til alle kandidatene og deres følgere, sa hun i en uttalelse på Twitter. (NTB)

----------------------------------
13:00  20.november

Solberg med koronabønn til G20-landene

G20-landene bør bidra med betydelige summer for å sikre at hele verden får tilgang på koronatester og vaksiner, ber statsminister Erna Solberg, WHO og EU.

Norge har tatt en lederrolle i et stort internasjonalt samarbeid som har som mål å sikre utvikling, produksjon og tilgang til tester, medisiner og vaksiner. Men av 38 milliarder dollar som FN har bedt om til samarbeidet, som kalles ACT-A, er bare 3 milliarder kommet inn.

Dette er en «eksistensiell» trussel mot både økonomisk sikkerhet og helsen til folk i alle verdens land, heter det i et brev som er undertegnet av Solberg, topplederne i WHO og EU, Tedros Adhanom Ghebreyesus og Ursula von der Leyen, samt president Matamela Cyril Ramaphosa i Sør-Afrika.

Der ber de verdens 20 største økonomier, de såkalte G20-landene, om å bidra til å fylle pengegapet.

– ACT-A er nær ved å sørge for en slutt på den akutte fasen av pandemien, skriver de fire, og påpeker at G20 kan bidra til å få en slutt på krisen ved å sette av penger.

Over 57 millioner mennesker er så langt smittet av korona, og over 1,3 millioner mennesker har dødd med smitten, ifølge Worldometer s oversikt.

ACT-A står for Access to COVID-19 Tools Accelerator.

-----------------------------

11:30 20.november

Koronasmitten skyter i været i Midtøsten og Nord-Afrika

Iran, Jordan og Marokko har opplevd en kraftig økning i antall koronasmittede de siste dagene, advarer Verdens helseorganisasjon (WHO).

WHOs regionkontor for Midtøsten, Nord-Afrika og Afrikas Horn ga en dyster statusrapport fredag. De tre landene Iran, Jordan og Marokko står for 60 prosent av nye smittetilfeller i denne regionen.

– Flere andre land opplever fortsatt en økning i antall tilfeller, inkludert Libanon og Pakistan. De landene som har størst økning i antall døde, er blant annet Jordan, Tunisia og Libanon, opplyser Ahmed Al Mandhari, som er WHOs direktør for regionen.

 

---------------------------

08:40 20.november

Flyktninghjelper: Alarmerende forhold for etiopiske flyktninger i Sudan

Tusenvis av flyktninger krysser daglig krysser grensen fra Etiopia til Sudan. Flyktningene har akutt behov for nødhjelp, skriver Flyktninghjelpen i en pressemeldling.

– Folk sover ute under åpen himmel. De har ingen telt, bare tepper. De har litt mat, som grøt og vann, men det er ingen toaletter, ingen dusjer og ingen helsetjenester tilgjengelig. Mange familier ankommer kun med de klærne de står og går i, sier landdirektør for Flyktninghjelpen i Sudan, Will Carter.

Flyktninghjelpen jobber i leiren Um Raquba øst i Sudan, der opptil 5000 mennesker daglig krysser grensen fra Etiopia. Ifølge FN har over 30.000 mennesker hittil flyktet fra Etiopia til Sudan etter at kamper brøt ut i Tigray-regionen tidligere i november.

– Det er gravide kvinner i leiren, mennesker med diabetes som nå er uten insulin, mennesker med HIV/AIDS som står uten medisinsk behandling, og barn som ankommer uten sine foreldre, sier Carter.

Enkelte av flyktningene er blitt såret i konflikten og flere er tydelig preget etter å ha blitt vitne til ekstrem vold i hjemlandet.

– Noen er såret og blir tatt hånd om ved grensen. Flyktninger forteller oss at de er bekymret for slektninger i Tigray. Andre forteller fryktelige historier om hvordan de er blitt vitne til at mennesker er blitt drept, noe som har tvunget mange på flukt, sier Carter i pressemeldingen.

Inne i Tigray begynner også kampene å nærme seg flyktningleirene i Tigray, som huser rundt 100.000 flyktninger fra Eritrea.

– Elektrisiteten er kuttet. Drivstoff til generatorene er brukt opp. Da er det 96.000 eritreiske flyktninger i Etiopia uten rent vann, sier talsperson Stephane Dujarric for FNs generalsekretær.

Ifølge Amnesty International kan flere hundre sivile ha blitt drept i en massakre sist uke. Myndighetene i Etiopia har nektet for å ha angrepet sivile. Men ifølge Røde Kors er flere hundre sivile såret, og helsepersonell er blitt angrepet. De mener det er fare for at situasjonen kan utvikle seg til å bli en humanitær krise.

– Det er avgjørende at partene respekterer Røde Kors-emblemet, slik at vi kan få gitt de sårede behandling og levert nødvendig medisinsk utstyr. Vi fordømmer på det sterkeste alle angrep på helse- og hjelpearbeidere, sier utenlandssjef Tørris Jæger i Røde Kors Norge i en pressemelding.(ba/ NTB)

---------------------
06:00  20.november

Flere enn 9 millioner smittetilfeller i India

Det totale antallet registrerte koronatilfeller i India har oversteget 9 millioner, mens tallet på nye smittede har falt jevnt de siste uken.

Fredag meldte helsedepartementet i India om 45.882 nye smittetilfeller og 584 koronarelaterte dødsfall det siste døgnet.

Dødstallet siden pandemien brøt ut er nå over 132.000.

Myndighetene i hovedstaden New Delhi prøver å bekjemper et daglig smittetall på nærmere 7.500 nye tilfeller, samtidig som de prøver å holde økonomien i gang.

Regjeringen har flere ganger økt bøtesatsene for brudd på påbudet om bruk av munnbind, samtidig vurderes nye restriksjoner. (NTB)

---------------------
12:30 19.november

FN: Historisk få kvoteflyktninger bosatt i 2020

2020 kommer til å bli det året der færrest kvoteflyktninger fikk et nytt hjemland i moderne historie, advarer FNs høykommissær for flyktninger.

UNHCR opplyser at det fram til september kun var bosatt 15.425 kvoteflyktninger så langt i år. Den pågående koronapandemien er årsaken til dette.

– Vi hadde å gjøre med et skuffende lavt tak for bosetting i utgangspunktet, en kvote på mindre enn 50.000 for hele året. Og dette ble ytterligere påvirket av at covid-19 utsatte avganger og satte noen bosettingsprogrammer på pause, sier assisterende høykommissær Gillian Triggs.

UNHCR oppfordrer verdens land til å bosette så mange flyktninger som mulig i årets siste uker, og til å opprettholde kvotemålene for 2021.

– Med dagens nivåer ligger vi an til den laveste bosettingen på nesten to tiår, sier Triggs.

Av flyktningene som er bosatt så langt i år, utgjør flyktninger fra Syria 41 prosent og Kongo 16 prosent. De resterende kommer fra 47 forskjellige land. (NTB)

---------------------------------

Koronapasienter får intensivbehandling på et sykehus i Nairobi i Kenya. Foto: Brian Inganga / AP / NTB

08:45  19.november

Koronapandemien brer om seg i Afrika

Det afrikanske kontinentet har registrert over 2 millioner koronatilfeller, og helsetopper advarer om at en annen bølge er på vei også der.

Afrikas sentre for sykdomskontroll og forebygging (CDC) opplyser torsdag at kontinentet har krysset milepælen. Tallene viser også at det også er registrert over 48.000 dødsfall som følge av covid-19 i de 54 landene.

Det advares nå mot at befolkningen er i ferd med å bli lei av smittevernet, samtidig som flere land har begynt å lette på restriksjonene for å hindre at økonomien kollapser.

Afrikanske helsemyndigheter er også dypt bekymret for at kontinentet ikke vil få tilgang på nyutviklede koronavaksiner ettersom rike land allerede har sikret seg en svært stor andel av dosene. (NTB)

----------------------

08:30  19.november

Redd Barna utsetter fredsprisfest

Onsdag ble det kjent at Nobelinstituttet utsetter de fysiske fredsprisarrangementene til neste år. Nå følger Redd Barnas fredsprisfest etter.

Den alvorlige smittesituasjonen i Oslo fører til at direktøren for Verdens matvareprogram, David Beasley, ikke kommer til Oslo i desember for å motta Nobels fredspris på vegne av organisasjonen.

Torsdag opplyser Redd Barna at også Redd Barnas fredsprisfest blir utsatt. Festen vil bli gjennomført på samme dag som de øvrige arrangementene for fredsprisvinneren Verdens matvareprogram. (NTB)

------------------------

04:00  19.november

Rapport: Australske spesialsoldater skyldige i 39 drap i Afghanistan

Spesialsoldater fra Australia har begått opp mot 39 drap på sivile og ikke-stridende i Afghanistan, konkluderer en gransking av mulige krigsforbrytelser.

Australias øverste militære sjef innrømmet torsdag at det var troverdige bevis for at soldater i landets spesialstyrker urettmessig har drept sivile, ikke-stridende og personer som var tatt til fange eller såret.

– Til folket i Afghanistan. På vegne av det australske forsvaret beklager jeg på det sterkeste for lovbrudd begått av australske soldater, sa general Angus Campbell, som anbefaler at de involverte blir tiltalt for krigsforbrytelser.

Den fire år lange granskingen avdekket 23 tilfeller av det som omtales som ulovlige drap i Afghanistan i perioden 2005 til 2016.

I alt 19 aktive soldater kan bli tiltalt og mulig straffet som følge av funnene i granskingsrapporten, skriver The Sydney Morning Herald. (NTB)

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 19.11.2020 08.57.39 Sist oppdatert: 20.11.2020 08.46.30