SISTE NYTT: FN frykter 1 milliard fattige som følge av koronapandemien

FN-utsending sier det er 20.000 fremmedsoldater i Libya * FN får humanitær tilgang til Tigray * Hamas-leder smittet av koronavirus * Organisasjonsjubel: Ingen kutt i bistandsbudsjettet *Amnesty sjokkert over henrettelser i Egypt

Av Jan Speed (red.) Sist oppdatert: 03.12.2020 10.45.42

10:40 - 3. desember

FN frykter 1 milliard fattige som følge av koronapandemien

FNs utviklingsprogram (UNDP) frykter at antallet ekstremt fattige kan øke til over 1 milliard som følge av koronapandemien.

Alvorlige langsiktige virkninger av pandemien kan presse ytterligere 207 millioner mennesker inn i dyp fattigdom og bringe totalen opp i over en milliard innen 2030, advarer UNDP.

Tallet kommer fram i en studie som er gjort av UNDP i samarbeid med Pardee Center for International Futures ved Denver-universitetet i USA.

Studien ser på hvilke virkninger forskjellige scenarioer for gjenoppbygging etter pandemien vil få for bærekraftmålene, og den måler effekten av pandemien over det neste tiåret.

Rapporten omhandler virkningen av pandemien på fattigdom, utdanning, helse, ernæring og likestilling.

I beste fall, basert på nåværende tall for dødelighet og Det internasjonale pengefondets spådommer om vekst, vil 44 millioner flere mennesker leve i dyp fattigdom i 2030, sammenlignet med utsiktene før pandemien.

Men i det verste scenarioet, der gjenoppbyggingen trekker ut i tid, er det sannsynlig at ytterligere 207 millioner mennesker skyves ut i dyp fattigdom. Det ville inkludere 120 millioner kvinner

Dette scenarioet tar sitt utgangspunkt i at 80 prosent av den pandemiutløste økonomiske krisen vedvarer i ti år på grunn av tapt produktivitet og forhindrer at veksten fortsetter i samme takt som før pandemien. (NTB)

 
---------------------
3. desember

FN-utsending sier det er 20.000 fremmedsoldater i Libya

Rundt 20.000 fremmedkrigere og leiesoldater befinner seg i Libya til tross for en våpenhvile og en embargo på innførsel av våpen, sier FNs spesialutsending.

Libya har vært en krigsskueplass siden den tidligere lederen Muammar Gaddafi ble avsatt og drept i 2011.

Styrker som er lojale mot den FN-anerkjente regjeringen i Tripoli, og soldater som kjemper for krigsherren Khalifa Haftar øst i landet, inngikk en våpenhvileavtale i oktober.

I henhold til avtalen skal alle militære enheter og væpnede grupper trekke seg vekk fra frontlinjen. Samtidig skal alle utenlandske krigere og leiesoldater forlate Libya innen 90 dager.

-Det er over 20.000 fremmedkrigere i landet. Dette er en sjokkerende krenkelse av libysk suverenitet, sa FN-utsending Stephanie Williams under en videooverført politisk dialog med partene onsdag.

Hun la til at det fortsatt er 10 baser i landet som helt eller delvis er besatt av fremmede soldater.

Hafatar, som er støttet av Russland, Emiratene og Egypt, satte i verk en offensiv mot Tripoli i april 2019, men ble presset tilbake da Tripoli-regjeringen fikk aktiv støtte fra Tyrkia. (NTB)

------------------------------
11:30 - 2. desember

FN får humanitær tilgang til Tigray

FN og Etiopia har blitt enige om en avtale som gir FN uhindret tilgang til deler av den krigsrammede Tigray-regionen.

Ifølge avtalen vil FN få tilgang til delene av regionen som er kontrollert av den etiopiske regjeringen, etter statsminister Abiy Ahmeds seierserklæring i helgen.

– Nyheten om at humanitære organisasjoner endelig vil få tilgang til mennesker i nød i konfliktsonene i Tigray er en positiv utvikling. Vi må få tilgang over alt, inkludert til mennesker på flukt innad i landet og eritreiske flyktninger som bor i Tigray, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland. 

Avtalen åpner for den første hjelpen til befolkningen i Tigray, som huser om lag 6 millioner mennesker, siden Abiys regjering 4. november innledet en militæroffensiv mot TPLF-regjeringen i regionen. Siden har Tigray vært avstengt.

FN og andre har i ukevis bønnfalt om humanitær tilgang, mens meldinger om tiltakende mangel på mat, medisiner og andre forsyninger har strømmet ut. Samtidig har lastebiler med forsyninger blitt sperret på grensen til Tigray.

FN-talsmannen Saviano Abreu sier til nyhetsbyrået AP at arbeidet med å kartlegge behovet for nødhjelp starter onsdag.

Det anslås at mer enn én million mennesker er fordrevet som følge av konflikten i regionen, inkludert mer enn 45.000 som har flyktet til nabolandet Sudan. (NTB)

-----------------------

2. desember 

Hamas-leder smittet av koronavirus

Hamas-bevegelsens leder på Gazastripen, Yahya Sinwar, har testet positivt for koronaviruset, som nå sprer seg raskt i den beleirede enklaven.

Ifølge Hamas-talsmannen Hazem Qassem er Sinwar nå isolert, men ved god helse, og han jobber som vanlig.

På den tett befolkede Gazastripen bor det rundt 2 millioner palestinere. Området har vært under israelsk blokade siden Hamas vant valget i de palestinske områdene i 2006.

Hamas har innført strenge smitteverntiltak og lyktes lenge med å holde pandemien under kontroll.

Fram til midten av august var det bare registrert 100 smittetilfeller i enklaven, men antallet smittede har nå passert 21.000.

Sykehusene er i ferd med å fylles opp, og helsepersonell sier at situasjonen er kritisk.

– Antallet intensivplasser er svært begrenset, og det samme er tilgangen på medisin, sier sykehussjefen Mahmud al-Khazindar. (NTB)

--------------------------

07:15 - 2. desember

Organisasjonsjubel: Ingen kutt i bistandsbudsjettet

Til tross for at Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug gikk hard ut med krav om kutt i neste års bistandsbudsjett, blir det ingen endringer.  KrF sikret bistandsbudsjettet i forhandlingen mellom FrP og regjeringspartiene. Det ble heller ikke kutt i antall kvoteflyktninger som Norge skal ta i mot neste år.

- Bistandsprosenten er bunnplanken for norsk bistand og gir forutsigbarhet i en uforutsigbar verden. Det er viktig at 1 prosent til bistand opprettholdes i budsjettforliket, uttaler Hjalmar Bø, generalsekretær i Digni.

Samtidig er han bekymret for at en stor andel av bistanden omprioriteres fra langsiktig bistand.

I en hilsning til regjeringen og Frp tweeter Strømmestiftelsen:

 

På twitter kårer utviklingsminister Dag-Inge Ulstein KrF som budsjettvinner:

 

Flyktninghjelpen tweeter:

------------------------------------

06:10 - 2. desember

Amnesty sjokkert over henrettelser i Egypt

En kraftig økning i henrettelser i Egypt i oktober og november får Amnesty International til å rope varsku. I disse månedene ble 57 menn og kvinner henrettet.

På samme tid i fjor var antallet 32, ifølge Amnesty International.

– Denne ekstreme økningen av henrettelser bidrar til oppfatningen av at Egypt beveger seg raskt i gal retning når det gjelder menneskerettigheter, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Norge.

Han viser til at egyptiske myndighetene i lang tid har slått ned på menneskerettighetsaktivister ved å tiltale dem for terror og fengsle dem.

– Nå gjennomfører de massehenrettelser på mennesker som ofte har blitt dømt i urettferdige rettssaker der tilståelser kan ha blitt tvunget fram under tortur, sier Egenæs. (NTB)

Publisert: 02.12.2020 07.13.52 Sist oppdatert: 03.12.2020 10.45.42