Menneskerettsadvokaten Nasrin Sotoudeh soner en dom på over 30 års fengsel. Foto: Arash Ashourinia / AP / NTB

SISTE NYTT: Rohingya-flyktninger flyttes til utsatt øy ved Bangladesh

FN: Tigray-kamper stopper bistand fra å nå fram * Norsk investeringselskap satser på solenergi til eggproduksjon i Nigeria *Verden passerte torsdag 1,5 millioner koronadødsfall * Iransk menneskerettsadvokat tilbake i fengsel da hun ble tildelt alternativ nobelpris

Av Jan Speed (red.) Sist oppdatert: 04.12.2020 07.22.37

16:00 - 4. desember

Rohingya-flyktninger flyttes til utsatt øy ved Bangladesh

Om lag 100.000 rohingyaer skal flyttes til en øy i Bengalbukta med stor risiko for oversvømmelser og sykloner. Fredag ble de første 1.600 transportert ut.

Ifølge menneskerettsgrupper har flere av flyktningene blitt tvunget av sted til øya ved hjelp av trusler eller lokket ut med løfter om ulike former for goder.

Planen er svært kontroversiell, og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) understreket fredag at flyktningene kun kan flyttes hvis de velger det selv etter å ha fått god informasjon om hva som venter dem. Bangladesh nekter å legge planen på is.

Rohingyaene er av FN omtalt som verdens mest forfulgte folkegruppe. For tre år siden ble nærmere en million medlemmer drevet på flukt fra Myanmar til Bangladesh under en omfattende militæroperasjon.

-----------------------------
11:15 - 4. desember 

FN: Tigray-kamper stopper bistand fra å nå fram

Pågående kamper i Tigray-regionen i Etiopia gjør det fortsatt utfordrende for humanitær hjelp å komme fram, advarer FN.

Sammenstøtene fortsetter å finne sted til tross for at FN og myndighetene i Etiopia onsdag ble enige om en avtale som skal gi FN uhindret tilgang til deler av den krigsrammede regionen.

– Vi har fått meldinger om pågående kamper i mange deler av Tigray. Dette er bekymringsfullt og gjør situasjonen komplisert for oss, sier talsperson for FNs koordineringskontor for humanitærhjelp, Savio Abreu til nyhetsbyrået AFP.

Abreu la til at FN fortsetter å forhandle om tilgang med partene i konflikten. (NTB)

---------------------------

Energi til eggprodusent.jpg

 

09:25 - 4. desember

Norsk investeringselskap satser på solenergi til eggproduksjon i Nigeria

Det norske selskapet Empower New Energy har investert i Rensource som skal bygge et solenergianlegg for Nigerias største eggprodusent, Premium Poultry Farms.

Solkraftverket skal installeres på produksjonsområdet og vil generere ca. 1 gigawatt timer med ren energi årlig, og dermed spare opptil 25 000 tonn CO2 i løpet av prosjektets levetid. Den 25-årige avtalen er en av de største private solenergikontrakter som er inngått i Nigeria, ifølge en pressemelding fra Empower New Energy. Anlegget vil stå ferdig tidlig på nyåret.

- Det er tusenvis av bedrifter i Afrika som kan spare kostnader ved å gå over til ren energi, og dette prosjektet viser at vi fyller et viktig behov i markedet, sier Terje Osmundsen, grunnlegger og administrerende direktør i Empower New Energy. (ba)

-----------------------------------
4. desember

Iransk menneskerettsadvokat tilbake i fengsel da hun ble tildelt alternativ nobelpris

En fengslet iransk menneskerettighetsadvokat og en hviterussisk aktivist ble torsdag hedret med Right Livelihood-prisen, kjent som den alternative nobelprisen.

Kvelden før prisen skulle deles ut, sørget iranske myndigheter for igjen å sette juristen Nasrin Sotoudeh bak lås og slå. Hun ble løslatt for en knapp måned siden etter å ha testet positivt for koronaviruset, men nå er hun tilbake i fengselet der hun soner en dom på over 30 år.

Hun hadde imidlertid rukket å spille inn en tale som ble vist under torsdagens seremoni i Stockholm.

– Da hun dro tilbake til fengselet i går, var det ingen antydning til skjelving i stemmen, sa leder av stiftelsen som står bak prisen, Ole von Uexküll under seremonien som ble streamet fra konsertsalen Eric Ericsonhallen på Skeppsholmen.

Sotoudeh er den første fra Iran som får prisen. I den forhåndsinnspilte takketalen ba hun om at det rettes oppmerksomhet mot lidelsene til alle politiske fanger i Iran, og hun ba også om at alle løslates. (NTB)

-----------------------------------
4. desember

Verden passerte torsdag 1,5 millioner koronadødsfall

Verden har nå passert 1,5 millioner koronarelaterte dødsfall. Det skjer knapt to måneder etter at verden passerte 1 million registrerte dødsfall.

Ifølge Worldometers daglige oversikt er det registrert 1.507.103 dødsfall i 20-tiden torsdag kveld. 8.000 av disse er registrert det siste døgnet.

Det skjer samtidig som verden står midt i en kraftig smittebølge nummer to. I både USA og Italia er dødstallene nå høyere enn de var da pandemien var på sitt verste i vår.

Italia har registrert 993 koronadødsfall det siste døgnet, mens den tidligere dødsfalltoppen var på 969 dødsfall og ble registrert 27. mars.

USA har registrert 3.157 koronarelaterte dødsfall det siste døgnet, høyere enn den forrige rekorden, som ble satt 15. april og lød på 2.603 dødsfall.

27. september passerte verden 1 million dødsfall. Økningen i antall dødsfall har skjedd raskere siden da.

Koronaviruset ble først oppdaget i Kina i desember i fjor, og har siden utviklet seg til en global pandemi som har fått store konsekvenser verden over. (NTB)

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 04.12.2020 07.22.37 Sist oppdatert: 04.12.2020 07.22.37