Opptellingen viser at Aung San Suu Kyis parti NLD vant valget i Myanmar. Foto: AP / NTB

SISTE NYTT: FN varsler om mulige krigsforbrytelser i Etiopia

Amnesty krever svar på hvor det er blitt av menneskerettighetsaktivist * FN varsler om mulige krigsforbrytelser i Etiopia * Aung San Suu Kyis parti vant valget i Myanmar * FN ber om humanitær tilgang i Etiopia * WHO slår alarm om at over 200.000 døde av meslinger i fjor * Liten interesse for ambassadørstillinger i Maputo og Katmandu * Norge gir 90 millioner kroner for å få barn tilbake på skolen i Sør-Sudan * Ap vil ha solidaritetspott for flyktninger i nærområdene * Historisk nedgang for Indias økonomi * Bolivia gjenoppretter bånd til Venezuela og Iran

Av Jan Speed (red.) Sist oppdatert: 13.11.2020 07.58.17

15:20  13.november

Amnesty krever svar på hvor det er blitt av menneskerettighetsaktivist

Amnesty ber Pakistan svare på hva som har skjedd med en menneskerettighetsaktivist som ble pågrepet og anklaget for forræderi for et år siden.

Den pakistanske menneskerettighetsaktivisten Idris Khattak forsvant 13. november i fjor. Sjåføren hans har fortalt at han ble bortført da de var på reise nordvest i landet.

Først i juni i år opplyste det pakistanske forsvarsdepartementet at Khattak var i varetekt, anklaget for forræderi. Forræderi kan gi dødsstraff i Pakistan.

Khattak jobbet for både Amnesty International og Human Rights Watch. Amnesty sier Khattak selv kjempet for å hindre ufrivillige forsvinninger, før han selv forsvant.

– Ett år etter at han ble tatt, vet Idris Khattaks familie fortsatt ikke hvor han blir holdt, hvordan helsetilstanden hans er, og hvilken rettsprosess han går igjennom, om det i det hele tatt er noen, sier Omar Waraich, leder for Amnesty International i Sørøst-Asia.

Waraich ber pakistanske myndigheter fortelle hvor Khattak er, gi han tilgang til advokat og la han få møte familien. (NTB)

----------------------------------------
12:00  13.november

FN varsler om mulige krigsforbrytelser i Etiopia

FNs høykommissær for menneskerettigheter ber om full etterforskning av mulige krigsforbrytelser i Etiopia etter rapporter om drap på sivile i Tigray-regionen.

– Hvis det blir bekreftet som bevisst utført av en part i de nåværende kampene, vil disse drapene på sivile selvfølgelig være krigsforbrytelser, sier FNs høykommissær for menneskerettigheter Michelle Bachelet.

Ifølge Amnesty ble flere hundre sivile drept i en massakre i Tigray utført av militser tilknyttet partiet TPLF mandag, noe TPLF avviser blankt.

Etiopias statsminister Abiy Ahmed innledet for over en uke siden en militæroffensiv mot TPLF, som har makten i Tigray.

Bachelet ber om at de ansvarlige for massakren blir stilt til ansvar.

-----------------------------------------
08:00  13.november

Aung San Suu Kyis parti vant valget i Myanmar

Aung San Suu Kyis parti NLD vant valget i Myanmar og styrer videre de neste fem årene, viser det offisielle resultatet.

NLD sikret seg 346 av setene i Myanmars nasjonalforsamling, der det trengs 322 for å få majoritet, ifølge landets valgkommisjon.

Det militærstøttede partiet USDP vant 25 plasser, men har i henhold til grunnloven hevd på en firedel av plassene i nasjonalforsamlingen. Disse var ikke på valg.

Suu Kyi, som i 1991 vant Nobels fredspris, har siden 2015 styrt sammen med de militære, som anklages for folkemord mot den muslimske rohingya-minoriteten øst i landet. (NTB)

-----------------------------
05:30 13.november

FN ber om humanitær tilgang i Etiopia

FN ber Etiopia åpne opp for humanitær tilgang i Tigray-regionen, og ber landet la sivile forlate konfliktområdene.

FN-talsmann Stephane Dujarric sa torsdag at FNs humanitære koordinator Catherine Sozi diskuterer «umiddelbar og uhindret humanitær tilgang» med den etiopiske regjeringen.

– Vi ber også om trygg reisevei for sivile som søker trygghet og assistanse, og om en garanti for sikkerheten til alle hjelpearbeidere, sa han.

Mer enn 11.000 mennesker har flyktet over grensa til nabolandet Sudan siden statsminister Abiy Ahmeds regjering forrige uke innledet en offensiv mot Folkefronten for frigjøring av Tigray (TPLF), som styrer Tigray-regionen.

Regionen har lenge vært på kollisjonskurs med regjeringen i Addis Abeba og statsminister Abiy, som i fjor ble tildelt Nobels fredspris.

Tjenestepersoner sier hundrevis er drept, og analytikere advarer om at konflikten kan føre til en langvarig og blodig borgerkrig i Afrikas nest mest folkerike land.

FN anslår at mer enn to millioner mennesker har behov for humanitær hjelp i Tigray (NTB)

------------------------------------

21:00 12.november

WHO slår alarm om at over 200.000 døde av meslinger i fjor

207.500 personer mistet livet av meslinger verden over i fjor, ifølge en rapport som WHO og det amerikanske smittevernbyrået CDC står bak.

Fjorårets tall er dobbelt så høyt som i 2016, da dødsfall knyttet til meslinger var rekordlavt. Siden det har årlige dødsfall steget.

– Vi vet hvordan vi skal forhindre meslingutbrudd og dødsfall, sier WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

– Disse tallene sender et tydelig budskap om at vi ikke klarer å beskytte barn mot meslinger i alle deler av verden, sier han.

Selv om tallene er lavere i år enn i fjor, advarer WHO og CDC om at vaksinasjonsprogrammer i 26 land er satt på pause som følge av koronapandemien. (NTB)

-------------------------------------

13:00  12. november

Liten interesse for ambassadørstillinger i Maputo og Katmandu

Det ser ut til at det er få søkere til stillingene som ambassadør i Nepal og Mosambik. Eller så er ikke UD fornøyd med de som har søkt. Først forlenget UD søknadsfristen på ambassadørstillingene og nå har departementet besluttet å utlyse de på nytt. Fem søkere, blant annet avdelingsdirektør Håkon Gram-Johannessen og fagdirektør Peter Henie, har søkt på stillingen som ambassadør i Brasil. (ba)

--------------------------------

12.november

Norge gir 90 millioner kroner for å få barn tilbake på skolen i Sør-Sudan

Myndighetene og hjelpeorganisasjoner i Sør-Sudan jobber med å få elever tilbake på skolene etter nedstengingen. Norge støtter arbeidet med 90 millioner kroner.

Tidligere nedstenginger viser at barn ofte ikke vender tilbake dersom skolene blir stengt en periode.

Unicef og sørsudanske myndigheter samarbeider nå om å få flest mulig tilbake til utdanning, og undertegnet torsdag bevilgningsavtalen med Norge.

– Støtten skal hjelpe landet med å sikre at barn trygt kan vende tilbake til skolebenken i Sør-Sudan. Den skal også bidra til mat for barn og deres mødre i flomrammede områder, sier Norges ambassadør til Sør-Sudan, Siv Kaspersen, i en pressemelding fra Unicef.

Sør-Sudan stengte skolene i mars. Noen gjenåpnet i oktober, mens andre holdes stengt til april neste år. (NTB)

------------------------------

10:35 12.november

Ap vil ha solidaritetspott for flyktninger i nærområdene

Felles for Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet er at de ønsker økt innsats for flyktninger i nærheten av områdene de kommer fra. I sitt alternative statsbudsjett foreslår Ap at det opprettes en egen solidaritetspott for flyktninger på utviklingsbudsjettet, i første omgang på 2,5 milliarder kroner.

Partiet påpeker at ifølge FNs flyktningekommissær UNHCR er 80 millioner mennesker på flukt i verden. 85 prosent oppholder seg i utviklingsland og konfliktenes nærområder. Den aller viktigste innsatsen for flyktningene gjør vi derfor i disse områdene, skriver Ap og videre at «utregninger har vist at for hver krone europeiske land i dag bruker på hjelp til flyktninger i nærområdene, bruker de samme landene 135 kroner på asylsøkere som kommer til Europa». (ba)

--------------------------------

10:30 12.november

Historisk nedgang for Indias økonomi

India befinner seg i en historisk resesjon. I årets 3. kvartal krympet økonomien med 8,6 prosent, etter en nedgang på 23,9 prosent fra april til juni.

Det viser foreløpige tall for årets 2. og 3. kvartal. Årsaken til resesjonen er de omfattende koronanedstengingene.

– India har for første gang i historien trolig gått inn i en teknisk resesjon, skriver Indias sentralbank på sine nettsider onsdag.

Banken understreker at økonomien raskt spratt tilbake da landet lettet på tiltakene. Dermed er det håp om at resesjonen kan bli kortvarig.

Det folkerike landet er kun forbigått av USA i antall koronatilfeller. 8,6 millioner Indere har fått påvist viruset og over 128.000 er døde. Det siste døgnet er det meldt om nesten 48.000 nye smittetilfeller. (NTB)

----------------------------------

09:45  12.november

Bolivia gjenoppretter bånd til Venezuela og Iran

Få dager etter at Luis Arce tiltrådte som Bolivias nye president, har landet gjenopprettet sine diplomatiske bånd til Venezuela og Iran.

– Vi gjenoppretter vårt bilaterale forholdt for å styrke de strategiske båndene som vil gagne landene, tvitret Arce natt til torsdag norsk tid.

Han skriver at han har mottatt akkreditivene til både den venezuelanske og iranske ambassadøren til Bolivia.

Arce tiltrådte søndag som Bolivias nye president, ett år etter at Evo Morales ble tvunget til å gi fra seg makten etter 14 år som president.

I mellomtiden har Bolivia blitt styrt av Jeanine Áñez. Hun kuttet Bolivias bånd til flere allierte, angivelig på grunn av innblanding i Bolivias innenrikspolitikk. NTB)

-----------------------------------------

08:00 12.november

Sudan forbereder seg på masseflukt fra Etiopia

Sudanske myndigheter venter opp mot 200.000 etiopiske flyktninger. Så langt har 10.000 allerede krysset grensa som følge av konflikten i Tigray-regionen.

Det er en økning på 2.000 det siste døgnet, én uke etter at Etiopias statsminister og fjorårets fredsprisvinner Abiy Ahmed innledet en militæroffensiv mot Tigray-opprørere.

Samtidig melder etiopiske myndigheter at de har pågrepet rundt 150 personer anklaget for oppvigleri. (NTB)

 

Publisert: 12.11.2020 10.35.17 Sist oppdatert: 13.11.2020 07.58.17