Satellittbilde viser orkanen Iota i Det karibiske havet øst for Nicaragua Foto: NOAA via AP / NTB

MDG: 65 milliarder fra Oljefondet til klimatiltak i utviklingsland

Palestinerne vil igjen samarbeide med Israel * MDG: 65 milliarder fra Oljefondet til klimatiltak i utviklingsland * DR Kongo erklærer at den siste ebolaepidemien er over * Riksrevisjonen slakter oppfølgingen av bærekraftmålene * Utenriksministeren bekymret for nye israelske bosetninger i Øst-Jerusalem * Abiy varsler «siste støt» i Tigray-offensiven * Orkanrammede Mellom-Amerika forbereder seg på Iota * Økende vaksine-optimisme etter melding om gjennombrudd fra Moderna * WHO: Vaksine er ikke tilstrekkelig for å stanse pandemien

12.35  18. november

Palestinerne vil igjen samarbeide med Israel

Etter et halvt års avbrudd melder det palestinske lederskapet på Vestbredden at samarbeidet med Israel gjenopptas når det gjelder økonomiske spørsmål.

Palestinerne gjenetablerer forholdet til Israel slik det var før 19. mai i år, opplyser palestinernes minister for sivile saker, Hussein al-Sheikh, i en uttalelse tirsdag kveld.

Kunngjøringen kom like før USAs utenriksminister Mike Pompeo er ventet på besøk til Israel, et besøk som også omfatter en tur til en israelsk bosetting på den okkuperte Vestbredden, ifølge israelske medier. Bosettingen er i henhold til folkeretten ulovlig.

Palestinernes president Mahmoud Abbas kunngjorde i mai en stans i samordningen med Israel, også når det gjaldt USA-støttet sikkerhetssamarbeid. Stansen kom etter at Israel la fram en plan om annektering av store deler av Vestbredden. (NTB)

------------------------

18.november

MDG: 65 milliarder fra Oljefondet til klimatiltak i utviklingsland

Miljøpartiet de grønne (MDG) satser på klimatiltak og grønne investeringer i sitt alternative statsbudsjett som ble presentert tirsdag. Partiet vil under bistandsbudsjettet blant annet opprette et norsk grønt risikoavlastningsfond for å fremme grønne investeringer i det globale sør på totalt 400 millioner kroner. Samtidig vil MDG mer enn innfri bistandsmålet på 1 prosent av brutto nasjonalinntekt, uten å regne inn flyktningtiltak i Norge – et post som de mener ikke hører inn under bistand.

I tillegg til det vanlige bistandsbudsjettet ønsker MDG å gi over statsbudsjettet, hele 65 milliarder til internasjonal klimaomstilling via Oljefondet. MDG skriver at de dermed oppfyller slik klimastreikernes krav ved å overføre opptil to prosent av nasjonalinntekten årlig fra oljefondet til klimatiltak i utviklingsland. (ba)

-----------------------------------------
09:45  18.november

Kongo erklærer at den siste ebolaepidemien er over

DR Kongos helseminister Eteni Longondo sier at den ellevte ebolaepidemien i landet kan erklæres som overstått.

– Jeg er glad for å erklære slutten på den ellevte epidemien av ebolaviruset i Équateur-provinsen, sa Logondo på en pressekonferanse onsdag. Provinsen ligger nordvest i Kongo.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) har 55 personer mistet livet av 119 som har fått påvist smitte siden utbruddet startet i juni. Ytterligere elleve antas å ha vært smittet, men tilfellene er ikke bekreftet.

Landet har med sine elleve ebolautbrudd hatt dobbelt så mange som noe annet land siden viruset først ble oppdaget i 1976.

-------------------------------
12:30 17.november

Riksrevisjonen slakter oppfølgingen av bærekraftmålene

Riksrevisjonen retter sterk kritikk mot regjeringen for mangelfull oppfølging av FNs bærekraftmål på nasjonalt nivå.

Bærekraftmålene har vært et prestisjeprosjekt for regjeringen.

Statsminister Erna Solberg (H) er en av lederne for FNs pådrivergruppe for de 17 målene, og hun har tatt opp saken med en rekke verdensledere, ofte med en fotball med bærekraftmålene som rekvisitt.

Men nå får hun rødt kort for oppfølgingen av målene på hjemmebane.

I en ny rapport fastslår Riksrevisjonen at regjeringen er på etterskudd med gjennomføringen av målene.

Riksrevisjonen konkluderer med at:

* oppfølgingen ikke har vært godt nok koordinert

* det har manglet en helhetlig plan

* Statistisk sentralbyrå (SSB) burde vært mer involvert

* informasjonen til Stortinget om status og framdrift har vært mangelfull

– Bærekraftmålene dekker svært mange samfunnsområder og krever god koordinering og en helhetlig plan. Det har vi ikke hatt i Norge. Vi er derfor på etterskudd i arbeidet med å oppnå målene innen fristen i 2030, sier riksrevisor Per-Kristian Foss i en pressemelding. (NTB)

----------------------------------
11:35  17.november

Utenriksministeren bekymret for nye israelske bosetninger i Øst-Jerusalem

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) oppfordrer israelske myndigheter til å stanse utbyggingen av nye boliger i bosetninger i Givat HaMatos.

Israelske myndigheters beslutning om å åpne en anbudsprosess for bygging av 1.257 boenheter i en ny bosetting i Givat HaMatos gir grunn til stor bekymring, sier utenriksministeren.

Dersom den gjennomføres, vil byggingen skje på okkupert palestinsk territorium, slår Søreide fast.

– Norge er klare på at vi anser bosetningene for å være folkerettsstridige, og jeg gjentar min oppfordring til israelske myndigheter om å stanse all bosetningsaktivitet på Vestbredden, inkludert i Øst-Jerusalem, sier Søreide.

– Bosetningsaktivitet i dette sentrale området mellom Jerusalem og Betlehem vil være spesielt skadelig for utsiktene til å etablere en sammenhengende palestinsk stat og bærekraftig tostatsløsning, sier hun. (NTB)

----------------------------------
09:10 17.november

Abiy varsler «siste støt» i Tigray-offensiven

Etiopias statsminister Abiy Ahmed hevder at offensiven i Tigray går inn i en avsluttende fase etter at en frist for væpnede styrker til å overgi seg, er utløpt.

Uttalelsen kommer samtidig som verdenssamfunnet har lagt et sterkt press på fredsprisvinneren for å få en slutt på den to uker lange konflikten.

Nobelkomiteen er blant dem som har uttrykt sterk bekymring for opptrappingen, som allerede har krevd flere hundre liv og drevet minst 25.000 mennesker på flukt over grensen til Sudan.

Offensiven er rettet mot Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF), som styrer regionen nordøst i landet. Tirsdag morgen ble det igjen meldt om luftangrep mot Tigray-regionens viktigste by Mekele.

Fredag erklærte Abiy at TPLF var inne i sin «dødskamp», samtidig som han ga regionens styrker tre dager på seg til å «stå opp» og slutte seg til den nasjonale hæren.

– Siden fristen har utløpt, vil de siste aktivitetene knyttet til å innføre lov og orden bli gjennomført, skriver Abiy på Facebook tirsdag.

Regjeringsstyrkene hevder de kontrollerer den vestlige delen av Tigray, der det har vært harde kamper, mens TPLF-leder Debretsion Gebremichael har sagt at den regionale regjeringen og Tigray-folket vil greie å beholde kontrollen over territoriet.

– Denne kampen kan ikke avsluttes. Så lenge hæren med inntrengere er i vårt land, vil kampen fortsette. De kan ikke få oss til å være stille med militærmakt, sier han. (NTB)

-------------------------------
16.november

Orkanrammede Mellom-Amerika forbereder seg på Iota

Kategori 5-orkanen Iota er på nippet til å feie inn over Mellom-Amerika, der orkanen Eta for knappe to uker siden forårsaket enorme ødeleggelser.

Målinger utført av det amerikanske luftforsvaret viser at Iota har nådd en vindhastighet på 72 meter i sekundet. Den befinner seg nå sørøst for Nicaragua, og beveger seg vestover med en fart på rundt 15 kilometer i timen.

Massive nedbørsmengder fra Eta har etterlatt jorden i Nicaragua og nabolandet Honduras mettet med vann, og det fryktes at manglende evne til å ta unna store nedbørsmengder kan føre til flom og jordskred. Store evakueringsaksjoner er blitt gjennomført.

– Iota vil trolig innebære katastrofal vind, livstruende springflo og styrtregn i Honduras og Nicaragua, melder det amerikanske orkansenteret.

Minst 120 personer døde som følge av kategori 4-orkanen Eta for to uker siden.

Iota er den 30. orkanen som er navngitt denne orkansesongen i Atlanterhavet, noe som er rekord i et ekstraordinært orkanår. (NTB)

------------------------------
16.november

Økende vaksine-optimisme etter melding om gjennombrudd fra Moderna

Pfizer-vaksinen har fått konkurranse. Vaksinen fra Moderna tåler høyere temperatur, og de første rapportene tyder på at den er effektiv.

Dermed kan utfordreren være en reell konkurrent til Pfizer, som var det første selskapet i vesten til å melde om et gjennombrudd i arbeidet med en vaksine.

Det amerikanske legemiddelselskapet Moderna offentliggjorde mandag tidlige resultater fra en klinisk studie med mer enn 30.000 deltakere. De innledende prøvene viser at vaksinen er 94,5 prosent effektiv.

Pfizer meldte i forrige uke om at deres vaksine også hadde vist svært gode resultater og er 90 prosent effektiv.

Både vaksinen fra Pfizer og vaksinen fra Moderna må tas i to omganger. Begge må også oppbevares kjølig. Men hvor kjølig, varierer betydelig.

Vaksinen fra Pfizer krever dypfrysing på -70 grader. Dette har skapt mye hodebry, og selv rike land kan slite med effektiv distribusjon. Nå opplyser Moderna at deres vaksine kan oppbevares i -20 grader i et halvt år, og inntil 30 dager i kjøleskapstemperaturer mellom 2 og 8 grader. (NTB)

------------------------

WHO: Vaksine er ikke tilstrekkelig for å stanse pandemien

Vaksiner er ikke alene nok til å stanse koronapandemien, advarer WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

– En vaksine vil utfylle de andre verktøyene vi har, men ikke erstatte dem. En vaksine alene vil ikke sette en stopper for pandemien, sier Tedros.

Han sa samtidig at en vaksine i første omgang vil være forbeholdt helsearbeidere, eldre og andre i risikosonen.

– Forhåpentligvis fører det til at antall dødsfall blir redusert, og at helsesystemer kan klare seg, sier Tedros.

54 millioner har fått påvist koronasmitte på verdensbasis, mens over 1,3 millioner mennesker har mistet livet. (NTB)

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 16.11.2020 16.36.30 Sist oppdatert: 18.11.2020 11.38.17