Folk feiret og spilte instrumenter i gatene i Santiago etter at velgerne i landet sa ja til at det skulle skrives en ny grunnlov. Foto: Esteban Felix / AP / NTB

SISTE NYTT: Nigerias hær innrømmer at den var til stede da demonstranter ble drept

Venezuela bekrefter at opposisjonsfigur er pågrepet * FN: Den humanitære situasjonen i Jemen er kraftig forverret * Minst åtte drept i eksplosjon ved islamsk skole i Pakistan * Smitteutbrudd i FN – alle fysiske møter avlyses * FN sterkt bekymret for utviklingen i Afghanistan * 10.000 deltar i antifranske protester i Bangladesh * Minst 21 drept i uro etter valget i Guinea * WHO-sjefen: – Vi må ikke gi opp * Thailands statsminister viser ingen tegn til å vike * Overveldende flertall for ny grunnlov i Chile * Colombias regjeringsstyrker har drept ELN-topp

Av Jan Speed (red.) Sist oppdatert: 27.10.2020 06.58.20

Nesten åtte av ti chilenere har stemt for å skrote landets grunnlov, som stammer fra tiden under general Augusto Pinochets militærdiktatur.

Resultatet utløste store jubelscener i flere byer i landet. I hovedstaden Santiago strømmet tusenvis av mennesker ut i gatene for å feire med cymbaler, trommer og blåseinstrumenter.

– Jeg hadde aldri trodd at vi chilenere ville være i stand til å komme sammen for å skape en sånn endring, sa 46 år gamle Maria Isabel Nunez, som feiret hånd i hånd med sin 20 år gamle datter.

Hele 78 prosent har stemt for forslaget om å skrive ny grunnlov, opplyser landets valgkommisjon.

President Sebastián Piñera oppfordrer landet til å stå sammen i arbeidet med den nye grunnloven.

– Folkeavstemningen er ikke slutten, det er begynnelsen på en vei vi sammen må gå for å bli enige om en ny grunnlov for Chile, sa Piñera i en tale søndag kveld.

– Fram til nå har grunnloven splittet oss. Fra i dag må vi alle samarbeide, slik at den nye grunnloven danner flotte rammer for samhold, stabilitet og framtiden, sa han videre. (NTB)

---------------------

26. oktober

Colombias regjeringsstyrker har drept ELN-topp

Colombias regjeringsstyrker har drept en kommandør i den venstreradikale geriljagruppen ELN, opplyser myndighetene.

– Dette er særskilt slag mot ELN fordi en av de mest synlige figurene for terroristorganisasjonen har falt, sa Colombias president Ivan Duque i en tale søndag.

41 år gamle Andres Vanegas, bedre kjent som Uriel, ble drept i området Chocó langs stillehavskysten.

Duque anklager Uriel for stå bak kidnappinger, drap og rekruttering av mindreårige til geriljaen. Han er også anklaget for å stå bak angrepet mot en politiskole i hovedstaden Bogota i 2019, som tok livet av 21 politistudenter. (NTB)

Publisert: 26.10.2020 08.23.41 Sist oppdatert: 27.10.2020 06.58.20