Mukhtar Khan / AP / NTB

En kashmirsk kvinne gikk torsdag forbi sikkerhetsstyrkene som holdt vakt på stedet der to indiske soldater ble drept av opprørere ved byen Srinagar. Foto: Mukhtar Khan / AP / NTB

Foto: Mukhtar Khan

SISTE NYTT: Rundt 40 er innesperret i gullgruve i Zimbabwe

Tre indiske soldater drept av pakistanske styrker * Flere titall arbeidere innesperret i gullgruve i Zimbabwe * Livstidsdommer for kuppforsøket i Tyrkia * Etiopias statsminister lover nødhjelp til Tigrays befolkning * WFP: Kritisk mangel på forsyninger til Tigray * Tåregass mot demonstrerende bønder i India * Sudansk opposisjonsleder døde av covid-19 * Saudiarabisk aktivist blir stilt for retten i terrordomstol * FN: Israels blokade av Gaza har kostet nesten 150 milliarder kroner

Av Jan Speed (red.) Sist oppdatert: 27.11.2020 07.40.25

12:10 - 27. november

Tre indiske soldater drept av pakistanske styrker

Minst tre indiske soldater er drept i angrep fra den pakistanske hæren i grenseområdet ved Kashmir.

To av soldatene ble drept fredag i Rajouri-distriktet, mens den tredje ble drept i Poonch-distriktet sent torsdag kveld, ifølge en talsperson for den indiske hæren, oberstløytnant Davender Anand.

Torsdag ble også to indiske soldater drept av opprørere i Kashmir. Pakistan har ikke kommentert hendelsene.

Den siste tiden har det vært nær daglige kamphandlinger mellom indiske og pakistanske soldater i grenseområdene mellom landene. Begge hevder at de har rett på den omstridte Kashmir-regionen, som er delt mellom dem.

Situasjonen har vært ytterligere spent siden februar 2019, da en selvmordsbomber drepte 40 indiske soldater i Kashmir. India svarte med å gjennomføre et luftangrep mot Pakistan.

I august vedtok Indias regjering å oppheve Kashmirs spesielle status og annullerte regionens særskilte grunnlov. Indiske soldater har også økt tilstedeværelsen sin i området og kuttet kommunikasjonsmulighetene for innbyggerne. (NTB)

-------------------------
01:00 - 27. november

Rundt 40 arbeidere innesperret i gullgruve i Zimbabwe

Rundt 40 personer er innesperret etter at en sjakt i en nedlagt gullgruve i Zimbabwe kollapset, opplyser gruvearbeidernes fagforening i landet.

Ulykken skjedde i byen Bindura, rundt 70 kilometer nord for hovedstaden Harare, opplyser Wellington Takavarash i foreningen.

AFPs journalister var vitne til at redningsarbeidere pumpet vann ut av en oversvømt hovedsjakt, i håp om å åpne en vei til gruvearbeiderne. Ran-gruva omtales som nedlagt, men det var likevel aktivitet der.

– Vi forstår det slik at noen organiserte gruvesyndikater har drevet der, sier Nathan Nkomo, som representerer redningstjenesten.

– Etter at noen pilarer ble sprengt, kollapset hele gruva, sier han, og føyer til at det nøyaktige antallet som er rammet ikke er kjent. Seks arbeidere er reddet ut og brakt til sykehus. (NTB)

----------------------------------
15:40 - 26. november

Tåregass mot demonstrerende bønder i India

Indisk politi brukte tåregass og vannkanoner for å stanse tusenvis av demonstrerende bønder som var på vei til hovedstaden New Delhi.

Bøndene protesterer mot mye lover de sier vil begrense inntektene deres og heller tjene store selskaper.

I delstaten Haryana, som grenser til hovedstaden, brukte politiet tåregass og vannkanoner for å stanse bøndene, som tok seg fram til fots, i busser og på traktorer, melder TV-kanalen NDTV.

Bønder og bondeledere ble pågrepet flere steder. Et sted svarte bøndene med å kaste murstein og skyve vekk veisperringer.

Grensen til Delhi er stengt, og i flere områder går ikke metroen. Politiet sier pandemien gjør at det ikke er lov med massemøter.

Regjeringspartiet BJP insisterer på at de nye lovene, som ble vedtatt i september, vil gjøre det lettere for bøndene å selge produktene sine til store innkjøpere. De sier det vil gi bedre priser og gjøre bøndene uavhengige av mellommenn som tradisjonelt dominerer denne handelen. Kritikere sier bøndene blir mer sårbare for markedskreftene. 

Det har vært demonstrasjoner siden september, særlig i Haryana og nabostaten Punjab i nordvest, som regnes som Indias kornkammer. Bondeorganisasjoner i fem delstater sto bak torsdagens demonstrasjonsplaner.(NTB)

----------------------------------
13:15 - 26. november

Livstidsdommer for kuppforsøket i Tyrkia

En tyrkisk domstol har dømt 337 personer til fengsel på livstid for kuppforsøket i Tyrkia i 2016, ifølge et rettsdokument nyhetsbyrået AFP har fått tilgang til.

Dommene gjelder forbrytelser som drap, kuppforsøk og forsøk på å likvidere president Recep Tayyip Erdogan. Ifølge rettsdokumentet dømmes 337 personer til fengsel på livstid.

Rettssaken har vært en av de største siden det mislykkede kuppet mot Erdogan i 2016.

Landets største rettslokale var stappfullt av sikkerhetspersonell, de tiltalte og deres advokater, og det ble meldt om en anspent stemning. En av de tiltalte protesterte kraftig da dommen ble lest opp, og måtte flere ganger bli bedt om å sette seg av dommeren.

Det var tatt ut tiltaler mot over 470 personer, inkludert generaler og jagerpiloter ved flybasen Akinci i utkanten av hovedstaden Ankara, som ifølge tiltalene organiserte kuppforsøket og bombet flere regjeringsbygg. (NTB)

----------------------
 
13:47 - 26. november

Etiopias statsminister lover nødhjelp til Tigrays befolkning 

Etiopias statsminister lover at staten vil gi nødhjelp til befolkningen i Tigray-regionen, som opplever kritisk ressursmangel etter en måned med borgerkrig.

Statsminister og fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali ga torsdag grønt lys til hæren for å starte angrepet på Tigrays regionhovedstad Mekele. Senere torsdag la han ut en melding på Twitter der han lover at staten vil gi nødhjelp som er sårt tiltrengt i en region der FN advarer om kritisk ressursmangel.

– Utdelingen av foreløpige forsyninger av mat, medisin, rent vann og annet har begynt i områder som er under den føderale myndighetens kontroll, skriver Abiy Ahmed Ali i en pressemelding.

– Denne humanitære bistanden vil bli ytterligere styrket gjennom åpning av en humanitær nødhjelpskorridor som vil bli kontrollert av fredsdepartementet. Myndighetene er klare til å gi hjelpe alle etiopiere som har flyktet, med å returnere til sine samfunn og vil jobbe med FN-byråer og andre humanitære organisasjoner for å beskytte sivile og hjelpe dem som trenger det, skriver statsministeren. (NTB)

 
-------------------------
08:00 - 26. november

WFP: Kritisk mangel på forsyninger til Tigray

FN advarer om at mangelen på nødvendige forsyninger har nådd et svært kritisk nivå i Etiopias borgerkrigsherjede Tigray-region.

Verdens matvareprogram (WFP) varsler at Tigrays sivilbefolkning er i ferd med å gå tom for kontanter og drivstoff, at mer enn 1 million mennesker er internt fordrevet og at 100.000 flyktninger fra Eritrea vil mangle mat innen en uke.

Flere enn 600.000 mennesker som er avhengig av månedlige matrasjoner, har ikke fått disse denne måneden.

Tigray-regionen er blitt totalt avskåret fra omverdenen etter at det brøt ut krig mellom regionstyremaktene og Etiopias sentralregjering. Blokaden er så omfattende at WFP ikke får mulighet til å sende inn mat. Human Rights Watch advarer mot at «handlinger som med vilje hindrer nødhjelpsforsyninger» bryter med folkeretten. (NTB)

---------------------------
 
03:30  26. november

Sudansk opposisjonsleder døde av covid-19

Sudans tidligere statsminister og opposisjonsleder Sadiq al-Mahdi døde som følge av covid-19 torsdag, opplyser partiet hans. Han ble 84 år gammel.

Han var landets siste demokratisk valgte statsminister før han i 1989 ble styrtet av et militærkupp ledet av tidligere president Omar al-Bashir, som ble avsatt av en militærjunta etter månedsvis med store demonstrasjoner i fjor.

Mahdi, som ledet det islamistiske Umma-partiet, ble flyttet fra et sykehus i Sudan til De forente arabiske emirater for behandling for tre uker siden.

-----------------------------
 
02:00 26. november

Saudiarabisk aktivist blir stilt for retten i terrordomstol

Saudiarabiske myndigheter har flyttet rettssaken mot den fengslede aktivisten Loujain al-Hathloul over til en terrordomstol, opplyser familien hennes.

Det betyr at straffeutmålingen kan bli langt strengere om hun blir dømt, selv om flere internasjonale aktører har tatt til orde for at hun må løslates.

31 år gamle Hathloul ble pågrepet i mai 2018 med om lag ti andre kvinnelige aktivister, flere av dem sentrale personer i den saudiarabiske kvinnebevegelsen.

Forsøkte å kjøre fra nabolandet

Hathloul satt fengslet i over 70 dager i 2014 for å ha forsøkt å kjøre bil fra nabolandet De forente arabiske emirater og inn i Saudi-Arabia.

--------------------------
 
23:10 - 25. november

FN: Israels blokade har kostet Gaza nesten 150 milliarder kroner

Israels blokade av Gazastripen har kostet den palestinske enklaven nesten 150 milliarder norske kroner på litt over et tiår, ifølge FN.

Området har vært under en israelsk blokade siden 2007, året da Hamas tok over makten. I de 11 påfølgende årene har den økonomiske situasjonen forverret seg dramatisk, fastslår FNs handelsorgan UNCTAD i en ny rapport.

Mellom 2007 og 2018 har blokaden kostet den palestinske enklaven nesten 150 milliarder norske kroner, som følge av blant annet begrensninger for økonomien og for bevegelse, og militære operasjoner.

Beløpet tilsvarer seks ganger verdien av Gazas bruttonasjonalprodukt i 2018, eller 107 prosent av det totale palestinske BNP, inkludert Vestbredden.

Gazas økonomi vokste med mindre enn fem prosent mellom 2007 og 2018. Samtidig krympet BNP per innbygger med 27 prosent og arbeidsledigheten steg med 49 prosent.

På grunn nestenkollapsen i Gazas regionale økonomi og isolasjonen, sier UNCTAD at det er et presserende behov for å ende blokaden av Gaza, slik at befolkningen kan handle fritt med resten av det okkuperte palestinske området og med verden. (NTB)

Publisert: 26.11.2020 08.14.14 Sist oppdatert: 27.11.2020 07.40.25