FN sier det trengs 35 milliarder dollar i nødhjelp neste år på grunn av koronapandemien og flere mulige sultkatastrofer. Arkivfoto: Carlos Giusti / AP / NTB

SISTE NYTT: FN: Behovet for nødhjelp har eksplodert på grunn av pandemien

WHO ber Mexicos ledere ta pandemien på alvor * WHO: Kampen mot malaria har avtatt i styrke * Guterres fordømmer angrepet i Nigeria * Sykehus i Mekelle fullt av skadde, i ferd med å gå tom for medisiner

Sist oppdatert: 01.12.2020 07.18.51

06:45 - 1. desember

FN: Behovet for nødhjelp har eksplodert på grunn av pandemien

FN sier det trengs 35 milliarder dollar i nødhjelp neste år på grunn av koronapandemien og flere mulige sultkatastrofer.

Den årlige FN-rapporten «Global Humanitarian Overview» for 2021 konkluderer med at 235 millioner mennesker globalt kommer til å trenge en eller annen form for nødhjelp. Det er en økning på hele 40 prosent fra i år.

– Økningen kommer nærmest utelukkende på grunn av covid-19, sier FNs nødhjelpskoordinator Mark Lowcock.

Neste år vil 1 av 33 mennesker i verden trenge hjelp, viser rapporten, som påpeker at dersom alle hadde bodd i samme land, hadde dette vært verdens femte største nasjon.

Den årlige rapporten fra FN presenterer vanligvis et nedslående bilde av økende nødhjelpsbehov på grunn av konflikter, naturkatastrofer og klimaendringer. Nå advarer den om koronapandemien, som globalt har kostet 1,45 millioner mennesker livet, og som har rammet dem som «allerede lever som på en knivsegg», uforholdsmessig hardt.

– Bildet vi presenterer, er det dystreste og mørkeste perspektivet på humanitære behov i tiden fremover som vi noen gang har vist til, sier Lowcock. (NTB)

---------------------------

1. desember

WHO ber Mexicos ledere ta pandemien på alvor

Verdens helseorganisasjon (WHO) sier det står dårlig til i Mexico med tanke på koronapandemien og ber landets ledere ta viruset på alvor.

– Økningen i antall smittetilfeller og døde i Mexico er veldig bekymringsfull, sier generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus i WHO.

Antall koronarelaterte dødsfall i Mexico har steget til 105.940, ifølge oversikten til Worldometers. Bare USA, Brasil og India har rapportert flere dødsfall knyttet til pandemien. Over 1.113.000 er registrert smittet i landet, men det reelle tallet er trolig betydelig høyere fordi svært få testes.

President Andrés López Obrador har blitt kritisert for å ikke bruke munnbind, og selv om WHO-sjefen ikke nevnte navn, ber han Mexicos ledere ta pandemien på alvor. (NTB)

-----------------------------------
05:00 - 30. november

WHO: Kampen mot malaria har avtatt i styrke

Fremgangen med å utslette malaria har stanset opp de siste årene, og mer enn 400.000 mennesker døde i fjor av infeksjonssykdommen, ifølge WHO.

Det er særlig land i Afrika som rammes av smitte og dødsfall som følge av den myggbårne sykdommen, ifølge World Malaria Report 2020 fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

I 2019 ble om lag 229 millioner mennesker smittet av malaria på verdensbasis. Det er på samme nivå som de fire foregående årene.

Samtidig har dødstallet, som tidligere har falt markant, stått stille de to siste årene. Etter å ha falt til under 736.000 i 2000, har sykdommen krevd omtrent 411.000 liv i 2018 og 409.000 i 2019.

– Mer målrettede tiltak, nye verktøy og økt finansiering trengs for å forandre den globale sykdomskurven og nå internasjonalt vedtatte mål, sier WHO i en uttalelse. (NTB)

----------------------------
04:30 - 30. november

Guterres fordømmer angrepet i Nigeria

FNs generalsekretær António Guterres fordømmer på det sterkeste angrepet mot risbønder i en landsby nær Maiduguri i Nigeria lørdag.

Et til nå ukjent antall mennesker ble drept på brutalt vis i massakren i landsbyen Koshobe lørdag. Samme dag ble det gjennomført valg på lokale myndigheter i området.

Boko Haram eller en utbrytergruppe skal ha stått bak angrepet. Mange er i tillegg såret og bortført, mange av dem kvinner.

– Generalsekretæren uttrykker sin dypeste medfølelse med familiene til de avdøde og til folket i Nigeria, ønsker en rask bedring til de sårede og ber om at de bortførte og de som fremdeles er savnet, skal returneres umiddelbart og trygt. Han håper de som er ansvarlige for disse avskyelige forbrytelsene raskt vil bli ført for retten, skriver Guterres' talsperson Stephane Dujarric.

Samtidig bekrefter FN forpliktelsen den har overfor myndighetene i Nigeria i kampen mot terrorisme, voldelig ekstremisme og et økende humanitært behov nordøst i landet. (NTB)

-----------------------------

18:22 - 29. november

Sykehus i Mekelle fullt av skadde, i ferd med å gå tom for livsviktig utstyr

En dag etter kampene har stilnet rundt hovedstaden Mekelle i Tigray-provinsen i Etiopia, er sykehusene i ferd med å gå tom for medisinsk utstyr, framgår det av en pressemelding fra Røde Kors.

Ambulansetjenesten fra Etiopisk Røde Kors har fraktet sårede og døde til Ayder-sykehuset i Mekelle.

80 prosent av pasientene som kommer inn har traumeskader, ifølge Den internasjonale Røde Kors-komitéen (ICRC), som i går besøkte Ayder-sykehuset i Mekelle. Den dramatiske økningen i slike skader gjør at annen medisinske aktivitet er suspendert, slik at de begrensede ressursene kan brukes til akuttbehandling.

- Sykehuset er i ferd med å gå tom for bandasjer, sutur, antibiotika, antikoagulanter, smertestillende, og til og med hansker. Den enorme økningen i antall pasienter kommer mer enn tre uker etter at forsyningslinjene er stanset. Vi må sikre at helsearbeiderne har det utstyret de trenger for å gi livreddende behandling, sier Maria Soledad, som leder ICRC i Etiopia, og befinner seg i Mekelle.

Sykehuset mangler også likposer for de døde. De mangler også mat, noe som går særlig ut over pasienter som restituerer etter operasjoner, eller som har spesielle ernæringsbehov.

Røde Kors-ambulanser og biler har så langt vært i stand til å bevege seg rundt Mekelle for å evakuere sårede og døde, og besøke medisinske fasiliteter. ICRC forhandler med myndighetene for å sikre at nødhjelp, og særlig medisinsk utstyr kommer raskt fram.

- Det er rolig i Mekelle i dag, og vi håper at nødhjelpen kan komme gjennom snart. Personalet på Ayder-sykehuset gjør alt de kan med svært begrensede ressurser. Men de trenger hjelp nå, sier Soledad.  

Samtidig rapporteres det om 1.000 eritreiske flyktninger som har ankommet Mekelle fra leirer i og rundt byen Shire. Mange har kommet til ICRC-delegasjonen for å søke mat og annen hjelp. Alle er avhengige av humanitær assistanse, og avbruddet i forsyningslinjene gjør det svært vanskelig å møte behovene. (NTB)

------------

Publisert: 29.11.2020 20.39.42 Sist oppdatert: 01.12.2020 07.18.51