Gravide Leilti (30), hennes mann Gebreyesus (42) og datteren Lela (3) er nylig ankommet flyktningleiren Um Rakuba i Sudan, 70 kilometer fra grensen til Etiopia. de flyktet fra kampene i Tigray-provinsen. Foto: Ingebjørg Kårstad / Flyktninghjelpen

Sivile i Tigray venter på hjelp, fortsatt kamper

To uker etter at Etiopias statsminister sa at regjeringsstyrker hadde kontroll i Tigray-regionen, er fortsatt trefninger. FN ble lovet adgang til å levere nødhjelp for en uke siden. Først nå er FN og Etiopia er blitt enige om å sende en felles delegasjon for å vurdere behovet for nødhjelp i Tigray-regionen. 

Av NTB og Jan Speed Sist oppdatert: 10.12.2020 08.25.09

Den nye avtalen, som FNs generalsekretær Antonio Guterres offentliggjorde i går vil angivelig sørge for at det blir gitt full tilgang til området. Den vil også sørge for at det blir gitt mulighet til å gi nødhjelp basert på reelle behov og uten noen form for diskriminering, ifølge Guterres.

 

Haster å få inn hjelp

I over en måned har kvinner, menn og barn måttet overleve på egenhånd uten noen som helst tilgang på beskyttelse eller humanitær hjelp utenfor regionen, påpekte Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen tidligere denne uken.

– Disse menneskene kan ikke lenger bli tvunget til å vente. Flyktninghjelpens ansatte i Etiopia har stått klare til å bistå med mat, husly og annen essensiell nødhjelp, og vi forventet at avtalen skulle bane vei for oss. Vi oppfordrer myndighetene i Etiopia, i tillegg til våre partnere i FN, til å gi umiddelbart adgang til humanitære leveranser slik at vi kan hjelpe mennesker som lever i akutt nød, sa Egeland.  

Advarer om konsekvensene

Samtidig har FNs menneskerettighetssjef, Michelle Bachelet advart om at situasjonen i Tigray-regionen spinner ut av kontroll, med grusomme konsekvenser for sivile. Observatører må på plass, mener hun. Den etiopiske regjeringen sier at de vil ikke tillate uavhengige rettighetsobservatører inn i området.

FNs høykommissær for menneskerettigheter mener de har troverdig informasjon om grove menneskerettighetsbrudd som angrep mot sivile, bortføringer og seksuell vold mot kvinner og jenter. Michelle Bachelet sier situasjonen blir mer og mer bekymringsfull og ustabil.

– Det er blitt meldt om tvangsrekruttering av ungdommer i Tigray for å kjempe mot sine egne, sier Bachelet.

Etiopia har avvist oppfordringer fra det globale samfunnet om uavhengige undersøkelser av kampene i Tigray-regionen og sier de «ikke trenger barnepass».

Kampene mellom etiopiske regjeringsstyrker og styrker tilhørende de regionale myndighetene i Tigray har pågått i over en måned. Flere tusen er drept, også sivile.

 

Fortsatt kamper

Det pågår fortsatt kamper rundt Tigrays hovedstad Mekele og byene Sheraro og Axum, til tross for at myndighetene sier det motsatte, sier Bachelet.

Tigray-regionen er i svært stor grad stengt for omverdenen. Ifølge Røde Kors har befolkningen vært uten telefonforbindelse, internett, elektrisitet eller drivstoff den siste måneden.

Det er vanskelig å få sendt inn mat og medisiner, og det er også vanskelig å dokumentere og få ut pålitelig informasjon om hva som foregår.

Minst én massakre av stort omfang er blitt dokumentert av menneskerettighetsgrupper, og det fryktes at det kan være flere.

 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 10.12.2020 08.25.09 Sist oppdatert: 10.12.2020 08.25.09