I en radius på 10 kilometer ble det meldt om store skader i Beirut. I Oslo ville det betydd et totaltødelagt sentrum og knuste ruter langt utenfor byens grenser. 

Slik ville Beirut-eksplosjonen ha «rammet» Oslo

Deler av Beirut ligger i ruiner. Flere norske byer hadde sannsynligvis blitt helt ødelagt i en tilsvarende eksplosjon.

For snart en uke siden ble Libanons hovedstad Beirut rammet av en voldsom eksplosjon. 2740 tonn ammoniumnitrat gikk i lufta da et havnelager begynte å brenne, og forvandlet deler av byen til et katastrofeområde. 

158 mennesker er hittil funnet døde, rundt 6.000 er skadd og 21 personer er savnet. Håpet om å finne overlevende svinner for hver dag.  

300.000 mennesker har dessuten mistet hjemmene sine, og deler av byen må bygges opp fra grunnen av. Myndighetene har anslått at dette vil koste mellom 90 og 135 milliarder norske kroner

For å lettere forstå omfanget av eksplosjonen og gjenoppbyggingen, har vi tegnet inn eksplosjonsradiusen på kartet over Norges største byer. 

 

Først en forklaring: 

Kjemikaliene gikk i lufta i Beiruts havneområde og sendte sjokkbølger utover byen. Skadene var størst nærmest havna og ble gradvis mindre. 

Den innerste sirkelen på kartet har en radius på 1 kilometer. I dette området ble flere bygg gruslagt, deriblant den store kornsiloen på havna: 

NTB scanpix / NTB

Slik så Beirut havn ut etter eksplosjonen. Foto: NTB scanpix

Skadene var store også innenfor en radius 5 kilometer, den nest største sirkelen på kartet. Dette bildet er tatt i området Acrafieh, hvor tusenvis har blitt hjemløse: 

Selv om ødeleggelsene var mindre, ble bygninger så langt som 10 kilometer unna havna skadet. For eksempel byens flyplass, hvor tak og vegger kollapset: 

 

Det er mange faktorer som avgjør hvor store ødeleggelsene av en slik eksplosjon blir. Men disse kartene gir et inntrykk av jobben Beiruts innbyggere står overfor: 

Oslo

 

Kristiansand

 

Stavanger

 

Bergen 

 

Trondheim 

 

Bodø

 

Tromsø


Sjokkbølger

Eksplosjonen sendte sjokkbølger langt utover Beiruts bygrenser. Folk kunne høre smellet på Kypros, 240 kilometer unna. Det tilsvarer avstanden mellom Oslo og Danmark: 

 

 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 10.08.2020 15.38.25 Sist oppdatert: 10.08.2020 15.38.25