Journalist Erick Kabendera ankommer retten i Dar es Salaam tidlig januar. Foto: Emmanuel Herman

Rettsaktivister: Tanzania knebler kritikere med falske anklager

Tanzanias myndigheter bruker oppkonstruerte anklager om økonomiske forbrytelser for å kneble kritikere, mener menneskerettsaktivister. Journalisten Erick Kabendera er et av ofrene for denne taktikken.

Av Kizito Makoye, i Dar es Salaam Sist oppdatert: 16.01.2020 15.34.21

I juli i fjor ble Kabendera hentet med makt fra sitt hjem og slengt inn i en ventende bil av væpnede menn. Han ble holdt isolert fra omverdenen i dagevis.

I august ble han arrestert på nytt, og siktet for organisert kriminalitet, skatteunndragelse og hvitvasking av penger.

Siktelsen, som automatisk fratar han retten til kausjon, blir av mange sett på som en brutal metode for å kneble kritikere av regimet.

For bare to uker siden tryglet hans mor, 80 år gamle Verdiana Mujwahuzi, president John Magufuli om å benåde sønnen så han kunne slippe ut av fengsel. Sønnen var også hennes forsørger.

Men bønnen hennes falt for døve ører. Det opplevde hun som intenst smertefullt. Hun ble syk og døde like etter, uten lindring for sine smerter.

«Min mors død har gitt meg et arr i hjertet som aldri gror», sa Kabendera i sine minneord opplest ved morens grav.

 

– Kveler ytringsfriheten

Etter at han vant valget i 2015 har president Magufuli innført nye lover og en politikk som kveler ytringsfriheten og begrenser arbeidsmulighetene for journalister og menneskerettsaktivister. Aktivistene ser samtidig med stigende bekymring på at stadig flere mennesker som er kritiske til regjeringen, bare forsvinner under mystiske omstendigheter. Mange skal ha blitt bortført av væpnede menn.

Det siste offeret er Tito Magoti, en ung advokat som arbeidet i den Dar es Salaam-baserte gruppen Legal and Human Rights Centre (LHRC). Han ble bortført av fem væpnede menn i desember.

Bortføringen ble møtt med høylytte protester, som tvang politiet til å innrømme at de hadde arrestert Magoti og at de holdt han i forvaring for forhør på et ikke oppgitt sted.

Magoti og hans kollega, den 24 år gamle programutvikleren Theodory Giyan, ble stilt for retten tiltalt for organisert kriminalitet, hvitvasking av penger og for å inneha et dataprogram utviklet med hensikt å begå et lovbrudd.

Menneskerettsaktivister har uttrykt sterk bekymring for en utvikling der anklager om økonomiske forbrytelser brukes som middel for å kneble kritiske stemmer.

– Jeg er overbevist om at beskyldningene mot Magoti er falske, de er en hevn for hans menneskerettsarbeid, sier Anna Henga, direktør for LHRC.

Folk som er siktet for økonomiske forbrytelser vansmekter ofte i fengsler i måneder og år, uten å bli stilt for retten, ifølge hennes medarbeidere.

Mens Magoti satt fengslet skal han ha blitt utspurt om sin twitter-bruk og om sitt forhold til sterke kritikere av regjeringen, blant dem aktivisten Maria Sarungi-Tsehai, den tidligere lederen for Tanganyika advokatforening Fatma Karume, og opposisjonspolitikeren Zitto Kabwe.

 

Flere bortføringer

Bortføringene og forsvinningene går år tilbake. I november 2017 forsvant gravejournalisten Azory Gwanda. Han er ikke blitt sett siden.

Både USA, Storbritannia og menneskerettsgrupper har uttrykt bekymring over det de omtaler som vedvarende undergraving av rettssikkerheten i landet.

– Hvorfor arresterer og sikter de noen når de ikke har tilstrekkelige bevis til å dømme dem, spør Maxence Mello, grunnlegger av varsler-nettstedet Jamii Forums.

I fjor ba Tanzanias høyesterettsjustitiarius, Ibrahim Juma, regjeringen revurdere lovene som nekter mistenkte kausjon.

– Det har vært en økende tendens til at sikkerhetsorganene kan arrestere sivile borgere i hemmelighet og holde dem i lang tid, uten at familie og slektninger blir informert, sier LHRC-direktør Henga.

– Folk er ikke fri til å uttrykke sine meninger. De er redde for å bli torturert eller siktet for alvorlige forbrytelser, legger hun til.

I et felles brev til FNs spesialrapportør for menneskerettigheter i januar krevde menneskerettsorganisasjoner at Tanzanias regjering umiddelbart frafaller siktelsene mot Magoti og andre menneskerettsaktivister og journalister som nå blir rettsforfulgt.

«Det vekker dyp bekymring når rettssystemet blir brukt på en slik måte. Om dette ikke blir brakt under kontroll, blir det en svært farlig praksis som truer selve grunnlaget for demokratiet i Tanzania», skriver de blant annet i brevet.

Ifølge dem innebærer siktelsene mot Magoti en trussel også mot andre forsvarere av menneskerettigheter, mot aktivister og journalister.

 

Forbud mot å saksøke regjeringen

I desember vedtok regjeringen et forbud mot at enkeltpersoner eller frivillige organisasjoner kunne saksøke regjeringen for Den afrikanske menneskerettighetsdomstolen. Kritikere karakteriserte forbudet som regimets siste skritt med skjerpet undertrykking, ved at det kan frata folk en viktig vei til rettferdighet.

Den afrikanske menneskerettighetsdomstolen er etablert av afrikanske land for å sikre vern av menneskerettigheter på kontinentet.

 

Juristen Tito Magoti og kollegaen Theodory Giyan som arbeider for Legal and Human Rights Centre (LHRC) på vei fra retten til fengsel. Begge er anklaget for økonomiske lovbrudd. Foto: Emmanuel Herman

Siste nytt

Publisert: 16.01.2020 15.34.21 Sist oppdatert: 16.01.2020 15.34.21