Attack, Bleeding, gunshot, Hospital, Maternity, Newborn, Ruins, War Victim

Verken mødre eller barn ble spart under terroristangrepet i Kabul på tirsdag. Mye tyder på at barselavdelingen drevet av Leger uten grensen var målet for angrepet. 24 mennesker ble drept og over 20 såret. Foto: Frederic Bonnet/Leger uten grenser. 

Terror i Afghanistan: – De kom for å drepe mødrene

– De gikk fra rom til rom og skjøt systematisk mødre, sier Frederic Bonnet som leder Leger uten grenser sitt kontor i Afghanistan. Terroristenes oppførsel under angrepet på tirsdag tyder på at barselklinikken Leger uten Grenser driver i Kabul var målet for aksjonen.

Av Tor Aksel Bolle Sist oppdatert: 15.05.2020 12.45.55

På tirsdag angrep et ukjent antall væpnede menn Dasht-e-Barchi-sykehuset vest i Kabul, hovedstaden i Afghanistan.

Leger uten grenser driver en barselklinikk med rundt 50 sengeplasser på sykehuset. Ifølge øyenvitner begynte mennene umiddelbart å skyte mot alle de så.  

Minst 24 mennesker, inkludert flere gravide kvinner, sykepleiere og nyfødte barn, ble drept før terroristene ble stanset av afghanske spesialsoldater.

Ingen har foreløpig tatt på seg ansvaret for det hensynsløse angrepet, Taliban har benekte at de sto bak.

Den amerikanske spesialutsendingen for afghansk gjenforening, Zalmay Khalilzad, melder på Twitter at USA mener IS er ansvarlig for de «grusomme angrepene» mot barselavdelingen og mot begravelsen.

– IS har vist et mønster der de foretrekker denne typen avskyelige angrep på sivile og er en trussel mot det afghanske folk og verden, skriver Khalilzad.

 

– Systematisk skutt

Nå begynner flere detaljer om det brutale angrepet å komme ut.

– Jeg dro tilbake dagen etter angrepet og det jeg så på barselavdelingen viset tydelig at mødrene ble systematisk skutt.  Veggene var sprayet med kuler, det var blod på gulvet i rommene, kjøretøy var utbrent og vinduene var skutt gjennom, sier Frederic Bonnet som leder Leger uten grenser sitt kontor i Afghanistan i en pressemelding.

Ifølge Bonnet var det totalt 26 mødre på avdelingen organisasjonen driver da angrepet skjedde. 10 klarte å gjemme seg.

Av de resterende 16 ble 11 drept. 3 av kvinnene som ble drept var inn på fødestua med ufødte barn i magen.

Blant de drepte er også to unge gutter og en jordmor som jobbet for Leger uten grenser. Tre av organisasjonens ansatte ble også skadet.

 

Attack, Bleeding, gunshot, Hospital, Maternity, Newborn, Ruins, War Victim

Slik så inngangen til barselavdelingen Leger uten grenser driver ut etter tirsdagens terrorangrep i Kabul. Mye tyder at at avdelingen med gravide, nybakte mødre og nyfødte barn var hovedmålet for terroristene. Foto: Frederic Bonnot / Leger Uten Grenser

 

Barselavdelingen var målet

Ansatte i Leger uten grenser som overlevde angrepet forteller at terroristene gikk direkte inn på barselavdelingen Leger uten grenser har drevet de siste seks årene.

På veien passert de flere andre avdelinger og bygninger som de ikke angrep. Dette tyder på at mødrene og avdelingen organisasjonen driver var hovedmålet. Bonnet beskriver angrepet  som «et fire timers helvete».

– De kom for å drepe mødrene. Dette landet er vant til grusomme hendelser. Men det som skjedde på tirsdag kan ikke beskrives med ord, sier han.

 

– Kan får store konsekvenser

Ifølge organisasjonen Human Rights Watch har det vært en økning i antall angrep på helseinstitusjoner og personell i Afghanistan de siste årene.  

– Generelt sett kan angrep på sykehus føre til at vi blir tvunget til å midlertidig redusere våre aktiviteter eller i verste fall trekke oss helt ut av et område. Det var blant annet tilfellet etter angrepet på sykehuset i Kunduz i 2015, og etter angrep på sykehus nord i Jemen i 2016. Det kan bety at store befolkningsgrupper blir stående uten tilgang på helsetjenester. Angrep kan også føre til at folk blir redde for å oppsøke helsehjelp, sier Karine Nordstrand som er president i Leger uten grenser i Norge.

Hun understreker at behovene er store i det krigsherjede landet.

– I Afghanistan er tilgangen på helsehjelp svært begrenset på grunn av vold og usikkerhet, fattigdom og et svakt helsevesen. I mars viste en rapport fra Leger uten grenser blan annet at situasjonen ikke har blitt noe bedre i provinsene Herat og Helmand i løpet av de siste seks årene, sier hun.

I tillegg til å jobbe i Kabul driver Leger uten grenser prosjekter i Herat, Khost, Kandahar, Lashkar Gah og Kunduz.

Norsk bistand til Afghanistan

Norge har gitt over 3,5 milliarder kroner i bistand til Afghanistan de siste fem årene. Pengene er blant annet gått til utdanning, humanitær hjelp, godt styresett og økonomisk utvikling. En evaluering av norsk bistand til Afghanistan påpekte i 2016 flere svakheter og at det var vanskelig å måle resultatene av den omfattende norske støtten.

Kilde: Norad

Siste nytt

Publisert: 15.05.2020 12.45.55 Sist oppdatert: 15.05.2020 12.45.55