Represented by ZUMA Press, Inc.  gikomba, zselect, covid, disease, ZUMA, officer, zagency, PDP_1451.JPG, 19, 20200320_zaa_s197_266.jpg, covid-19, coronavirus, health, pandemic, virus, zumapress.com, covid19, market, fumigation, zwire, public, outbreak, corona, Press

Kenya har iverksatt en rekke tiltak for å begrense koronasmitte. Her desinfiseres Gikomba-markedet i Nairobi. I flere distrikter av landet er det nå forbud mot markeder, til og med utendørs. Foto: Dennis Sigwe / Zuma Press / NTB scanpix

Afrika: Kraftig økning i smitte, her er lista over tiltak

24 land i Afrika har så langt stengt sine grenser i kampen mot korona-utbruddet. Flere land innfører portforbud og utkommanderer sikkerhetsstyrker for å patruljere gatene. Vest-Afrika, og særlig Burkina Faso, er nå en kilde til bekymring.

Av Gunnar Zachrisen og Jan Speed (Oslo), Patrice Bafunyembaka (Kinshasa), Brian Ngugi (Nairobi), Olutimehin Adegbeye (Nigeria), Kizito Makoye (Dar es Salaam), Lucy Kassa (Addis Abeba), Jeffrey Moyo (Harare) og Sofi Lundin (Kampala) Sist oppdatert: 25.03.2020 17.06.40

(***Saken er oppdatert med Malawi og nye tiltak i Nigeria per 30. mars og Ghana per 31. mars. Oppdatert med nye smittetall samme dag, samt nye tiltak i Angola og DR Kongo per 27. mars.***)

- Det beste rådet til Afrika nå er å forberede seg på det verste og og begynne forberedelsene allerede i dag, sa WHO-president Tedros Ghebreyesus (fra Etiopia) for noen dager siden. 

Han fikk raskt svar. En rekke afrikanske land har iverksatt smitteverntiltak de siste dagene, tiltak som gradvis skjerpes i takt med utviklingen i pandemien. 

 

Kraftig økning i smittetilfeller

Antallet smittede totalt i afrikanske land passerte mandag denne uka 3800 tilfeller, en økning på 482 siste døgn. Den siste uka er det registrert en markant og kraftig smitteøkning. 60 er døde så langt, ifølge Verdens helseorganisasjons situasjonsrapport.

Den afrikanske unionens senter for smittekontroll og BBC opererer med høyere tall. 45 land har nå registrerte smittetilfeller. 

Smitteutviklingen i Afrika ser ut til å ligge et par uker bak andre regioner, men økningen skjer nå raskt, og raskere enn hva andre regioner har opplevd, ifølge The East African. 10. mars i år var det til sammenligning 105 smittetilfeller i Afrika, fordelt på ti land.

Sør-Afrika har foreløpig de fleste registerte smittetilfellene og passerte fredag 1000 tilfeller. Mandag var det registrert 1280 tilfeller. 93 er døde. Algerie er nummer to med 454 tilfeller og 45 døde.

Vest-Afrika er foreløpig hardere rammet enn Øst-Afrika. Det lutfattige landet Burkina Faso har tredje flest tilfeller i Afrika, og er nå en kilde til særlig bekymring - med 222 smittede så langt, hvorav hele 76 nye siste døgn. Tre har foreløpig dødd av sykdommen.

Elfenbenskysten har 165 smittede (ingen døde), Ghana 152 (15 døde) og Senegal 142 (23 døde).

De fleste eksperter antar at Afrika bare har sett begynnelsen på en smittebølge som vil skyte kraftig fart de nærmeste ukene og månedene. Samtidig antas det at nye koronarestriksjoner vil svekke økonomiene og legge ytterligere press på levekårene blant de fattigste. 

24 land i Afrika har så langt stengt sine grenser for all innreise, ytterligere ti har lagt ned forbud mot internasjonal flytrafikk og sju har vedtatt innreisebegrensninger for reisende som kommer fra høyrisiko-områder.

 

Her er noen av tiltakene som er innført i afrikanske land (sør for Sahara) - basert på våre lokale korrespondenters innrapporteringer (per 24. mars) samt nyhetsmeldinger:

 

Sør-Afrika:

1. Innbyggerne vil ikke ha lov til å forlate sine hjem unntatt i strengt kontrollerte former. Medisinsk personell, politi og hærsoldater er unntatt. 

2. Alle butikker og forretninger vil holde stengt, unntatt de som leverer livsnødvendige varer, som mat og medisiner.

3. Midlertidige boliger vil bli etablert for landets hjemløse.

4. Offentlige kontorer for sosialstøtte, medisinske laboratorier og legekontorer vil holde åpent. Banker vil også holde åpent.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Frisører med beskyttelsesmasker på jobb i bydelen Soweto i Johannesburg i dag, onsdag 25. mars 2020. Sør-Afrikas president har varslet at landet skal iverksette strenge tiltak i et forsøk på å dempe koronaspredningen. Foto: Jerome Delay / AP / NTB scanpix

 

Madagaskar:

1. Myndighetene har erklært "helseunntakstilstand".

2. Alle skoler og universiteter stenges i to uker. 

3. Forbud mot større arrangementer i to uker. 

4. All flytrafikk, både internasjonale og regionale flyvninger, stenges i 30 dager. Lokalfly til/fra hovedstaden er også stanset. 

5. Det er besluttet fullt portforbud og strenge bevegelsesrestriksjoner på dagtid i 15 dager for hovedstaden Antananarivo (ca. 3 millioner innbyggere) og den største havnebyen Toamasina (ca. 300 000 innbyggere). Portforbudet gjelder mellom klokka 20 om kvelden og 5 om morgenen.

6. Offentlig transport er stanset og kun et medlem fra hver husstand tillates å gjøre nødvendige innkjøp. Banker, apotek, teleselskaper og bensinstasjoner holdes åpne.

 

DR Kongo:

1. Internasjonale flyvninger fra andre land med koronasmitte er stanset. Bare flyvinger med varer, i hovedsak utenlands-import av mat, kan lande. Flyplassansatte og migrasjonsfunksjonærer gis utvidede fullmakter med sikte på å stanse mulige smittebærere. 

2. Alle møter og feiringer med mer enn 20 mennesker på offentlig sted er forbudt.

3. Skoler, universiteter, kirker, religiøse møter, sportsaktiviterer er forbudt i en måned.

4. Barer, kafeer, nattklubber, restauranter og andre sosiale aktiviteter er også forbudt.

5. Bryllup, begravelser og minnemarkeringer innendørs er forbudt. Lik vil bli fraktet direkte fra likhus til kirkegårdene, med følge fra et minimum antall pårørende.

6. Offentlige kontorer holder fortsatt åpent, men med begrenset tilbud og betjening. Det er innført en maksgrense på fem personer av gangen i offentlige kontorer.

7. I hovedstaden Kinshasa vil taxi-busser og hurtigbåter ha begrensninger i passasjertall. Taxi-busser, som tidligere tok 60 personer, vil nå for eksempel maksimalt kunne ta 20.

8. På markedet i Kinshasa er det nå bare tillatt å selge matvarer.

9. I gruvebyen Lubumbashi er det innført portforbud fra solnedgang til soloppgang. Gruveselskaper måtte stanse sine operasjoner i to døgn fra og med mandag.

10. Distriktsmyndigheter er blitt instruert om at offentlige plasser med mye folk skal utstyres med muligheter for å vaske hender. 

11. Det etableres et nasjonalt solidaritetsfond for å hjelpe de mest sårbare økonomisk. Fondet er åpent for bidrag fra internasjonale bistandsgivere. 

12. Sentralbanken oppfordrer hovedstadens innbyggere om å bruke mobilbanktjenester istedenfor å betale med kontanter. 

 

Etiopia: 

1. Flyvninger til 30 land er stanset. 

2. Alle passasjerer som ankommer fra land med koronasmitte er forpliktet til å holde seg i karantene i 14 dager, på dertil utpekte hoteller, og på egen bekostning.  

3. Alle skoler, unntatt universiteter, holdes stengt.

4. Sportsarrangementer, store møter og konferanser er forbudt de nærmeste to ukene. Mindre arrangementer krever godkjenning fra myndighetene. 

5. Alle nasjonale grenser er stengt for persontrafikk. Import og eksport avgrenses til frakt av livsnødvendige varer. 

6. Å presse for mange passasjerer inn på offentlig transportmidler vil bli straffet. Ekstrabusser vil bli satt inn for å unngå køer av folk. Busser som tildigere var forbeholdt offentlig ansatte, settes inn i vanlig tjeneste, som et gratis tilbud for alle.  

7. Offentlige kontorer må holde sine ansatte hjemme, med unntak av nøkkelpersonell. 

8. Nattklubber og barer skal holdes stengt.

9. Religiøse aktører er nødt til å begrense sine møter. 

10. Jernbanetilbudet mellom Etiopia og Djibouti holdes stengt, med unntak av lokale reiser.

AFP or licensors  Horizontal, epidemic, health, transport, virus

Metroen i hovedstaden Addis Abeba er et av stedene der etiopiske myndigheter har iverksatt tiltak for å hindre koronasmitte. Foto: Michael Tewelde / AFP / NTB scanpix

 

Tanzania: 

1. Innbyggerne oppfordres til å lytte til helsemyndighetens råd og unngå håndtrykk og unødvendige ansamlinger av mennesker. 

2. Alle statlige skoler og universiteter holdes stengt. 

3. Det nasjonale flyselskapet stanser alle internasjonale flygninger. Alle innkommende flyvninger fra korona-berørte land er stanset. 

4. Alle passasjerer fra land med korona-smitte må oppholde seg i karantene i minst 14 dager, og må selv dekke utgiftene til dette. 

5. Alle reisetillatelser for offentlige ansattes utenlandsreiser er trukket tilbake.

6. Alle turisme-aktiviteter på Zanzibar er stanset. 

 

Malawi: 

1. Regjeringen har stanset alle flyvninger fra Sør-Afrika, Kenya, Zimbabwe, og Zambia med unntak av de som frakter inn medisiner og medisinsk utstyr. 

2. Forsamlinger med mer enn 100 personer er forbudt. Det gjelder både politiske møter, bryllup, fotballkamper og andre typer forsamlinger av mennesker. 

3. De som kommer fra høyrisikoland er pålagt egenkarantene og myndighetene sier de vil følge opp.

4. Håndvask-fasiliteter vil bli satt opp på offentlige steder, som sykehus, butikker, banker, kontorer, osv.

5. Skoler er stengt inntil videre. 

 

Uganda: 

1. Flyplassen i Entebbe er stengt for både innkommende og avgående fly. Alle landegrenser er stengt.

2. Skoler, universiteter, barer, nattklubber, kirker, moskeer må holde stengt.

3. Markedsplasser er kun for de som selger mat. Salg av mobiltelefoner, tekstiler, kjøkkenutstyr etc. er forbudt.

4. Konserter, sportarrangement, og bryllup («Ugandan Style») er forbudt. 

5. All offentlig transport (taxi, matatu, tuk-tuk, busser, boda boda, etc.) er forbudt.

6. Private biler får ha maksimalt 3 personer, inkludert sjåføren. Familier med flere enn tre personer får ikke kjøre i samme bil.

7. Håndhilsing og klemmer er forbudt.

8. Alle med symptomer på forkjølelse er beordret til å holde seg hjemme. 

AFP or licensors  TOPSHOTS, Horizontal, epidemic, health, virus

Gonzaga Yiga (49), en bydelsansatt i Ugandas hovedstad Kampala, bruker megafon for å informere innbyggerne om koronaviruset. Foto: Badru Katumba / AFP / NTB scanpix

 

Kenya: 

1. Skoler, restauranter, barer, offentlige kontorer holder stengt. Det er forbud mot religiøse møter, fotballkamper og konserter.

2. Lokale myndigheter i distriktene har nedlagt forbud mot utendørsmarkeder og markedsdager.

3. Det er strengere regler for bruk av offentlige transportmidler.

4. Det er svært få utlendinger som nå får slippe inn. Folk som ankommer landet må gjennomgå testing og pålegges 14-dagers karantene med opphold på offentlige institusjoner eller private hoteller, på egen regning. Reglene gjelder både kenyanere og utlendinger. 

5. Besøk til syke eller eldre ved sykehus må begrenses og kontrolleres.

 

Sør- Sudan: 

1. Portforbud fra kl. 20 til kl.06. Nasjonale sikkerhetsstyrker, både politi og militære vil overvåke portforbudet.
 
2. Alle barer, tekafeer og nattklubber stenges. Restauranter kan holde åpent for take-away fram til kl. 18.00 hver dag.
 
3. Juba International Airport og andre nasjonale flyplasser er stengt for internasjonale flygninger. Unntak: Flygninger av mat, fly med relasjon til viktige funksjoner under unntakstilstanden, flyvninger som passerer gjennom sørsudansk luftrom, humanitær bistand, inkludert medisiner og nødhjelp.
 
4. Alle passasjertrafikk over grensene opphører. Unntak: Kjøretøyer med last, lastebiler og tankbiler med drivstoff-forsyninger. 
Private og offentlige arbeidsgivere må lage ordninger for å tillate "ikke-essensielle" ansatte å holde seg hjemme med lønn.
 
5. Offentlige institusjoner holdes åpne halv dag, med start kl. 7.30 og lukning kl. 13. Sykehusansatte, politi og andre medlemmer av sikkerhetsstyrkene er unntatt og følger normale prosedyrer. 

 

Zimbabwe: 

1. All sosial aktivitet knyttet til nattklubber, barer, ølhaller, kinoer, svømmebassenger, treningssentere og sportsaktiviteter er forbudt.

2. Zimbabwere som kommer hjem fra utlandet blir satt i tre ukers karantene uansett smittestatus.

3. Alle grenser er nå stengt. Alle reiser ut av landet, unntatt livsnødvendige reiser, er forbudt. 

4. Antall mennesker som får lov å møtes begrenses til maksimalt 50.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Folk i kø for å få målt kroppstemperaturen før de får komme inn på et offentlig sykehus i Zimbabwes hovedstad Harare. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP / NTB scanpix

 

Rwanda: 

1. Å bevege seg eller foreta besøk utenfor hjemmet er ikke tillatt. Unntak: Besøk relatert til hels, innkjøp av mat og banktjenester.

2. Alle grenser holdes stengt. Unntak for vareleveranser og rwandiske borgere som returnerer til hjemlandet. Enhver som ankommer fra utlandet må i 14 dagers karantene på utvalgte oppholdssteder. 

3. Alle markeder stenges, med unntak av de mest livsnødvendige. 

4. Det innføres begrensninger på innenlandske reiser. 

5. Alle kommersielle flygninger er stanset.

6. Alle barer må holde stengt. 

7. Store utendørsarrangementer som konserter og politiske møter må ikke avholdes. 

 

Nigeria:

1. Afrikas mest folkerike land har stengt sine grenser. Alle internasjonale flyvninger er forbudt fram til 23. april. Livsnødvendige flyvninger er unntatt.  

2. Smittede personer er beordret til å holde seg unna andre mennesker. 

3. Skoler er stengt. Religiøse møter og andre sosiale sammenhenger frarådes. 

4. I hovedstaden Abuja og storbyen Lagos holdes markeder og butikker stengt, med unntak av de som selger mat og medisiner.

5. Fra og med mandag 30. mars kl. 22 er folk i Abuja og Lagos bedt om å holde seg inne.

AFP or licensors  Horizontal, epidemic, health, virus

En helsearbeider måler temperaturen til folk som ønsker å passere grensen mellom hovedstaden Abuja og delstaten Nasarawa etter at president Muhammadu Buhari erklærte «lock-down» i Nigeria for å hindre koronasmitte. Foto: Kola Sulaimon / AFP / NTB scanpix

 

Angola: 

1. Fra og med fredag 27. mars er det erklært i unntakstilstand i Angola.

2. Allerede i tre dager har universiteter og videregående skoler vært stengt, og idrettsarrangementer vært innstilt.

3. Folk har ikke lov til bevege seg utenfor sine hjem de neste 15 dagene, med unntak av de som må sikre hjemlevering av mat, og sikre medisin og ta ut penger.

4. Det er heller ikke lov å bevege seg mellom landets provinser eller innad i provinsene.

5. Helse- og nødhjelpsarbeidere er unntatt for forbudet for å bevege seg rundt om i byer og i landet.

 

Ghana:

1. Byene Accra, Tema og Kumasi, som er de foreløpig hardest rammede av viruset, ble stengt mandag 30. mars. Bare nøkkelpersonell som helsearbeidere, utvalgte offentlig ansatte og matselgere får holde åpent. Innbyggerne får lov å kjøpe mat.

2. Privat passasjertransport får fortsatt operere, men med begrensninger i antall passasjerer. 

3. 35 000 politi og militære er mobilisert for å håndheve restriksjonene.

4. Nasjonale grenser er stengt. 

 

Senegal og Elfenbenskysten:

1. Både Senegal og Elfenbenskysten erklærte mandag unntakstilstand. Senegal har innført portforbud fra solnedgang til soloppgang. Elfenbenskysten sier de har innført gradvise begrensninger i befolkningens frihet.  

2. Senegal forbød sist uke internasjonale kommersielle flygninger, mens Elfenbenskysten har stengt nattklubber og kinoer. 

 

Mauritania og Burkina Faso 

1. Begge land har innført portforbud fra solnedgang til soloppgang og reiserestriksjoner. 

 

 

Over hele kontinentet iverksetter myndighetene tiltak og lanserer holdningskampanjer. I Senegal bidrar kjente gatekunstnere med å spre budskap om god hygiene. Foto: Abaca / NTB scanpix

Siste nytt

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 25.03.2020 17.06.40 Sist oppdatert: 25.03.2020 17.06.40