TANG CHHIN SOTHY / AFP / NTB  politics, Horizontal, People, OPPOSITION

Politi på vakt utenfor rettslokalene i Phnom Penh der over 100 opposisjonelle er tiltalt. Saken har vakt oppsikt internasjonalt. Foto: AFP/ NTB

UD: Bekymret over rettighetsbrudd i Kambodsja

Kambodsjanske myndigheter går til massesøksmål mot opposisjonelle de hevder har «konspirert mot staten». – Norge er bekymret over den negative utviklingen i menneskerettighetssituasjonen i Kambodsja, skriver Marte Ziolkowski, statssekretær i Utenriksdepartementet.

Av Ester Nordland Sist oppdatert: 07.12.2020 13.01.17

Norge følger med på denne saken sammen med likesinnede land, skriver hun i en epost til Bistandsaktuelt.  Rettsaken som startet i slutten av november omfatter journalister, politiske aktivister og menneskerettighetsaktivister. De fleste av de saksøkte tilhører det forbudte partiet Kambodsjas nasjonale redningsparti (CNRP). De risikerer opp til 10 års fengsel. Mange av de siktede i saken møtte ikke opp i retten, fordi de befinner seg i eksil.

– Ambassaden i Bangkok, som dekker Kambodsja, er i jevnlig kontakt med partnere i Bangkok og Phnom Penh om situasjonen for kambodsjanske aktivisters og menneskerettighetsforsvarere. Vår ambassade i Bangkok har også formidlet vår bekymring over utviklingen til kambodsjanske myndigheter, skriver Ziolkowski.

Norsk UD møtte opposisjonslederen Sam Rainsy på embetsnivå da han besøkte Norge i fjor. Han er en av grunnleggerne av det forbudte CNRP og bor nå i eksil.

– Da tidligere statssekretær Marianne Hagen besøkte Phnom Penh i februar i fjor, drøftet hun norsk bekymring for menneskerettighetssituasjonen med kambodsjanske myndigheter. Under besøket ble en intensjonsavtale mellom Norge og Kambodsja om jevnlige bilaterale konsultasjoner undertegnet. Hun besøkte også den andre opposisjonslederen Kem Sokha i Phnom Penh.

Norge har i flere år støttet en annen rettsprosess i Kambodsja – rettsoppgjøret etter Røde Kkmer-regimets. Norge har i alt bidratt med 8 millioner dollar siden opprettelsen.

– Vi er dermed den tiende største bidragsyteren. Den norske juristen Knut Røsandhaug er leder for UNAKRT (UN Assistance to the Khmer Rouge Tribunal) og nestleder i tribunalets administrasjon. Røde Khmer-tribunalets virksomhet vurderes som et viktig bidrag til forsoningsprosessen i Kambodsja, påpeker Marte Ziolkowski .

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 07.12.2020 13.01.17 Sist oppdatert: 07.12.2020 13.01.17