Kristiansen, Tore  POL

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein var tydelig på at norsk bistand ikke går til organisasjoner med terror-bånd. Han forsikret om at man fra norsk side har grundige rutiner for å forhindre at det skjer. Foto: Tore Kristiansen/ NTB scanpix. 

Ulstein: – Gir ikke bistand til folk med terror-bånd

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein avviser kontant at norsk bistand går til palestinske organisasjoner med terrorkoblinger. Det var Frps stortingsrepresentant Himanshu Gulati som stilte spørsmål om dette på Stortinget.

Av Tor Aksel Bolle Sist oppdatert: 03.03.2020 17.02.57

Utviklingsminister Dag Inge Ulstein var måtte møte på Stortinget for å svare på en interpellasjon fra Himanshu Gulati. Frps stortingsrepresentant spurte utviklingsministeren om hvordan norske myndigheter sikrer at organisasjoner som mottar norske bistandsmidler ikke gir denne støtten videre til organisasjoner som jobber i strid med målene for norsk utenrikspolitikk.

– Grunnen til at jeg tar opp denne interpellasjonen er fordi vi er blitt gjort kjent med flere eksempler på organisasjoner som indirekte mottar norsk bistand gjennom partnerskap med andre NGOer, dette er organisasjoner som ikke selv ville vært kvalifisert til å motta norsk bistand, sa Gulati. 

 

Ulstein: – Ikke riktig

Som eksempel viste Frp-representanten til den palestinske organisasjonen UAWC, som mottar norsk statlig bistand via Norsk Folkehjelp. Gulati påpekte  at USAID mener UAWC har tette bånd til en PFLP, en organisasjon som står på flere lands terrorlister.

Utviklingsminister Ulstein var klar i sitt svar til Gulati:

– Norge støtter ikke organisasjoner som oppfordrer til vold eller fremmer hatefulle ytringer. Norske myndigheter har svært detaljerte og klare regler for hvem som kan motta norsk støtte. Det gjelder også for organisasjoner med tilhold i Palestina eller Israel, sa Ulstein.

Statsråden understreket at sivilsamfunnet er en viktig kanal for norsk bistand og uttrykte bekymring på for «det økte presset mot sivilsamfunnet i mange land.»

Han understreket at Norge ikke kan kreve at palestinske organisasjoner er enig i absolutt alt av norsk offisiell politikk.

Ulstein sa også at man fra norsk side ikke har «noen troverdige opplysninger» som viser bånd mellom UAWC og terrororganisasjoner.

 

Sterk uenighet

Gulati brukte den omstridte israelske organisasjonen NGO Monitor som kilde for sin interpellasjon. Det likte SVs stortingsrepresentant Lars Haltbrekken dårlig. Han viste til at falske anklager og falske nyheter et er økende demokratisk problem og at NGO Monitor har blitt diskreditert av blant annet EU og Sverige.

Haltbrekken sa at Frps Gulati hadde rotet seg bort i en «mørk krok på internett og glemt å sjekke om det som stod der er sant"

– Er det virkelig slik at statsråden må komme til Stortinget for å svare på påstander som åpenbart er feilaktige? Debatten om disse temaene er vanskelig nok, vi trenger ikke rote den til med falske påstander som kan avkreftes med en enkelt Google-søk, sa Haltbrekken.

 

– Legitim bekymring

Aps Åsmund Aukrust var også kritisk til Gulatis kildebruk og spørsmål.

– Denne debatten handler om noe vi så langt har vært forskånet for i norsk debatt: at terrorstempelet kastes mot sivilsamfunnsorganisasjoner som støtter palestinernes sak, sa Aukrust.

Gulati avviste på sin side kritikken.

– Jeg er overrasket over at Aukrust og Haltbrekken brukte sine innlegg på å kritisere at dette tas opp i Stortinget og ikke å diskutere det som er selve saken: bekymringen for at norske penger støtter organisasjoner med bånd til terror. Det er en viktig og legitim bekymring, sa Gulati.

Les mer: 

Norsk Folkehjelp inngår millionforlik med USAID

Norsk Folkehjelp: Falske terroranklager fra Israel, igjen

Norsk Folkehjelp: – Dypt problematisk

– At NGO Monitor nå blir brukt som kilde i en stortingsdebatt synes jeg er dypt problematisk. Det er grundig dokumentert gang på gang at de ikke er en seriøs og troverdig aktør, sier Henriette Westhrin som er generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

Hun avviser at UAWC, som Norsk Folkehjelp samarbeider med, har bånd til terrororganisasjoner.

– UAWC er en seriør medlemsorganisasjon som må bruke mye ressurser på å avvise grunnløse terror-påstander. Vi kan godt være uenige i synet på konflikten mellom israelere og palestinere, men debatten må være redelig. NGO Monitor er ikke en aktør som bør få påvirke norsk utviklingspolitikk, sier Westhrin. 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 03.03.2020 17.02.57 Sist oppdatert: 03.03.2020 17.02.57