pandemier, BNC, pandemi, POL

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein håper landene som deltar på konferansejn i dag blir enige om en forpliktende mekanisme som sikrer også fattige land rask tilgang til den kommende vaksinen mot korona-viruset. Bildet er fra et møte Ulstein og statsminister Erna Solberg nylig hadde med visedirektør i CEPI Frederik Kristensen. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix. 

Ulstein har tro på at fattige land skal få rettferdig tilgang til vaksine

– Jeg er optimist og tror vi kan klare å få på plass en internasjonal mekanisme som sikrer rettferdig tilgang til den kommende korona-vaksinen, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein. I dag deltar Erna Solberg på en konferanse for å samle inn penger til kampen mot viruset. Norge lover 13 milliarder til vaksinearbeid over flere år.

– Det er klart det er store kommersielle interesser knyttet til utviklingen av en vaksine mot korona-viruset. Derfor er det så enormt viktig at vi får  oppslutning rundt en mekanisme som sikrer også fattige land tilgang til vaksinen når den kommer, sier Ulstein.

Statsminister Erna Solberg er i dag med og leder en internasjonal nettkonferanse for å samle inn penger til den internasjonale kampen mot korona-viruset.

Vert og leder er EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen. Hun er den første på en talerliste med over 50 stats- og regjeringssjefer og andre ledere.

Norge deler lederjobben med blant andre Tyskland, Japan, Frankrike, Saudi-Arabia og Storbritannia. For sistnevnte stiller statsminister Boris Johnson, som var innlagt på sykehus med covid-19-smitte.

 

Store mål

Målet er å samle inn over 80 milliarder kroner. Planen er at pengene skal kanaliseres gjennom globale helseorganisasjoner som vaksinalliansene Cepi,  Gavi og det Globale fondet og gå til å raskest mulig utvikle og distribuere diagnostikkverktøy, behandlinger og vaksiner som vil hjelpe verden med å overvinne pandemien.

I tillegg til kommersielle interesser peker Ulstein på at lands fokus på egne nasjonale interesser kan stå i veien for en felles, forpliktende løsning som sikrer rettferdig fordeling av den kommende vaksinen.

– Vi har sett før, for eksempel i forbindelse med svine-influensaen i 2009, at rike land sikrer seg selv først. Og det ser også nå ut til at noen land vurderer å gå sine egen vei. Men samtidig er det veldig mange land som innser at dette er globalt problem som må løses i fellesskap. Derfor er jeg optimist, sier Ulstein.

 

Norges bidrag

Regjeringen har i år besluttet å øke bidraget til vaksineutvikling mot covid-19 gjennom Koalisjonen for forebygging av epidemier, CEPI, med 2,236 milliarder kroner. Norge har tidligere annonsert bidrag på 1,6 milliarder kroner for perioden 2017-2025. På toppmøtet i dag annonserte statsministeren et nytt bidrag til Vaksinealliansen Gavi 1 milliard dollar, som tilsvarer 10,25 milliarder kroner for 2021 – 2030.

– Norge har lang tradisjon for å investere i utvikling av og tilgang til vaksiner og har vært en sentral aktør i vaksinealliansen Gavi siden opprettelsen i 2000. Gavi vil ha en betydelig rolle for å sikre at covid-19 vaksinen blir rettferdig fordelt når den kommer. Det er en av årsakene til at vi øker støtten, sier statsminister Erna Solberg i en pressemelding.

Norges bidrag utgjør omlag ti prosent av Gavis portefølje. Norge alene bidrar til å vaksinere over 30 millioner barn og redder mellom 500 000 og 600 000 liv i nåværende periode.

 

Rettferdig fordeling

– Ulstein, hva vil et godt resultat av konferansen være?

– At vi får inn tilstrekkelig finansiering og at landene som deltar blir enige om en forpliktende mekanisme for rettferdig fordeling av den kommende vaksinen.

Ulstein legger ikke skjul på arbeidet med å bidra til at fattige land får tilgang til korona-vaksinen har tatt mye av tiden hans i det siste. Samtidig  understreker utviklingsministeren at det er viktig å ikke glemme resten av det langsiktige helsearbeidet selv om fokuset nå er på å bekjempe korona-viruset.

– Vi ser blant annet at store vaksine-programmer mot for eksempel meslinger nå blir nedskalert. Det er selvsagt uheldig, vi må prøve å ha flere tanker i hodet samtidig selv om det er utfordrende i den situasjonen vi er i, sier han.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 04.05.2020 11.40.04 Sist oppdatert: 04.05.2020 11.40.04