Nettverket til WFP-sjefen David Beasley blir viktig når organisasjonen satser på å øke inntektene fra privat sektor framover. Foto: NTB

Fredsprisvinner WFP ber om penger fra USAs rikeste

Fredsprisvinneren, Verdens matvareprogram (WFP) ber nå enkeltpersoner og selskaper som har tjent mest i pandemitiden om støtte til matvarehjelp. Nobels fredspris gir viktig drahjelp.

Av Eva-Kristin Urestad Pedersen Sist oppdatert: 09.12.2020 13.08.09

– De siste årene vi blitt veldig flinke til å samle inn penger fra ulike giverland.  Direktøren vår, David Beasley, gjør en stor innsats i så måte. Likevel så vi allerede før pandemien et tydelig behov for å tenke nytt. Nå som korona-tiltak har gjort store innhugg i offentlige pengekasser, er det behovet forsterket, forklarer Tim Hunter, direktør for WFPs avdeling for private givere.

 

Nettverk er viktig

Pengeinnsamling fra privat sektor blir enda viktigere for WFP framover. En ny strategi ble vedtatt på organisasjonens styremøte i november. Målgruppen er i første rekke svært rike private enkeltmennesker og enheter, i første rekke i USA.

– Privat vil si alt som ikke er offentlig, sier Hunter, – altså også stiftelser, fond og liknende. Vi har allerede gjort en del for å få inn små summer fra privatpersoner, blant annet har vi utviklet en «Del måltidet»-app, men nå forsøker vi å rette oss inn mot privatpersoner med svært store formuer, understreker direktøren.

Arbeidet ledes an av WFPs støtteorganisasjon i USA, WFP-USA, hvor en ny ledelse har tatt grep for å høyne matvareprogrammets profil blant potensielle private givere.

– Hovedfokuset for dette arbeidet ligger unektelig på USA, sier Hunter, – ikke minst takket være nettverket til direktør Beasley.

– Nettverk er veldig viktig i denne sammenhengen, fordi de menneskene vi ønsker å nå, ikke er så lett å få tak i, det må mye arbeid til for å få innpass hos dem, og det jobber vi for å få til, understreker Hunter.

 

Velger de store teknologiselskapene

Hunter er tilbakeholden med navn på enkeltpersoner, men er klar på at de sektorene og selskapene WFP nå retter sine øyne mot, er dem som har tjent store penger i løpet av pandemien som har ført til økt behov for matvarehjelp rundt om i verden.

– Det er klart at vi har et spesielt fokus på de store teknologi-selskapene, det er mange som har tjent penger på nettbaserte tjenester i denne tiden.

Bill Gates, er en av verdens rikeste personer som allerede samarbeider med WFP i flere av deres operasjoner, gjennom stiftelsen «The Bill and Melinda Gates Foundation». 

– Arbeidet vårt med Gates-stiftelsen er ett eksempel på hvordan vi kan jobbe sammen med private givere, men det finnes ikke en modell som passer alle, her må vi være fleksible, understreker Hunter.

 

Fredsprisen er viktig

Fredspristildelingen er veldig viktig for WFPs arbeid med ulike givere, både fordi den har økt generell kunnskap om og tillit til organisasjonen, men også fordi mange potensielle givere har et ønske om å bli assosiert med fredsprisvinneren.

 – Da tildelingen var et faktum, kom det mange spontane donasjoner, forklarer Hunter.

 – Vi forventer at det samme vil skje etter utdelingsseremonien, selv om den er litt annerledes i år.

 

Magasinet Forbes filantrop-liste

Magasinet Forbes har nylig publisert en oversikt som kan hjelpe WFP litt på vei. Av sin berømte liste over Amerikas 400 rikeste, har de laget en liste over hvem av de rikeste som gir mest til veldedige formål.

74 av milliardærene har skrevet under på et løfte av å gi bort minst halvparten av formuen, men i praksis er det ingen av dem som gir så mye. Kun 10 av dem gir bort en femtedel av formuen, mens Jeff Bezos, mannen bak Amazon, og i høyeste grad en som har tjent mye penger under koronapandemien, har gitt bort mindre enn 1 prosent, går det fram av Forbes.

Enn så lenge har WFP ingen planer om å igangsette liknende initiativ i Europa og Asia, selv om Hunter ikke utelukker at det kan skje dersom initiativet i USA blir en suksess.

– Vi får se hvordan det går i USA. Men i Asia, for eksempel i Japan, har vi allerede høyt profilerte givere, avslutter han.

 

Se video om Fredsprisutstillingen om sult som våpen:

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 09.12.2020 13.08.09 Sist oppdatert: 09.12.2020 13.08.09