Hundrevis av demonstranter ble idag overraskende løslatt fra Insein-fengselet i Yangon. Flere viste det etterhvert velkjente tre-fingre-tegnet demonstrantene har brukt siden kuppet 1. februar. Fortsatt sitter minst 2000 politikere, rettighetsforkjempere og aktivister fengslet eller i husarrest. Foto: Str. / AP / NTB

Myanmar: Mer enn 600 demonstranter løslatt fra Insein-fengselet

360 menn og 268 kvinner er løslatt fra Insein-fengslet, opplyser fengselsmyndighetene dagen etter at EU innførte sanksjoner mot 11 generaler.

Militærjuntaen har løslatt over 600 personer som var pågrepet under demonstrasjoner mot det nye regimet, bekrefter statlige medier i landet. Øyenvitner opplyser til nyhetsbyrået AP at de har sett busser med stort sett unge mennesker komme ut av Insein-fengselet i Yangon. De antas å være studenter som ble pågrepet tidligere i mars i forbindelse med protester mot militærjuntaen.

– Vi har løslatt 360 menn og 268 kvinner fra Insein-fengslet i dag, sier en ikke navngitt kilde i fengselsmyndighetene til AFP.

Noen timer senere ble den fengslede AP-fotografen Thein Zaw, som ble pågrepet da han fotograferte protestene, også løslatt.

– Jeg ved god helse og skal hjem for å treffe moren min, sa fotografen til AFP.

Thein Zaw og fem andre journalister ble pågrepet og siktet for å ha bidratt til «spredning av desinformasjon». Siktelsen mot Thein Zaw er nå droppet, mens statusen til de andre journalistene er ukjent.

 

Nye sanksjoner

Nyheten om løslatelsene kom samme dag som landets avsatte regjeringssjef, Aung San Suu Kyi, etter planen skulle møte i retten i hovedstaden Naypyidaw. Hun er tiltalt for blant annet å ha mottatt bestikkelser, for å oppbevare ulovlige walkietalkier og for brudd på koronaregler. Blir hun dømt, kan hun få forbud mot å inneha politisk embete.

Advokaten hennes, Khin Maung Zaw, sier at høringen er utsatt til 1. april på grunn av tekniske problemer etter juntaens internettnedstenginger. Myanmar har vært preget av uro siden militærkuppet. Sikkerhetsstyrker har brukt dødelig makt for å få kontroll over massedemonstrasjoner i hele landet.

Mandag ble EU enige om å ilegge sanksjoner mot elleve medlemmer av militærjuntaen for den brutale håndteringen av opposisjonen og demonstranter som har protestert mot kuppet.

– Antallet drap har nådd et uutholdelig nivå. Dette er grunnen til at vi ikke kan la være å innføre sanksjoner, sa Tysklands utenriksminister Heiko Maas.

Minst 275 personer er bekreftet drept i forbindelse med demonstrasjonene, ifølge Assistance Association for Political Prisoners.

 

Forsvarer seg

På en pressekonferanse i hovedstaden Naypyidaw igår hevdet juntaens talsmann, general Zaw Min Tun, at dødstallet er lavere. Juntaen fremholder at antall drepte er 164 og forsvarer sin framferd mot demonstranter og sier de ikke vil tolerere anarki.

– Det gjør meg trist fordi disse voldelige terroristene som dør, er landsmenn, sa han om demonstrantene som er skutt og drept.

De militære har brukt både tåregass og gummikuler, men også skutt med skarpt for å slå ned på de omfattende protestene. Demonstrantene krever at demokratiet gjeninnføres. Mandag ble en 14 år gammel gutt skutt da han hentet vann.

Til tross for den internasjonale fordømmelsen forsvarer Zaw Min Tun responsen. Han hevder at fem politimenn og fire soldater er drept siden kuppet, og fremholder at Myanmars sittende myndigheter har vært helt nødt til å reagere mot det han omtaler som væpnede opprørere.

– Vi må slå ned på anarkiet. Hvilket land i verden vil akseptere anarki? spurte han retorisk til de fremmøtte journalistene..

Publisert: 24.03.2021 12.04.10 Sist oppdatert: 24.03.2021 12.04.10