Vanessa Rubilar / Zuma Press / NTB  zselect, zlast24, abortion, demonstrators, woman, sign, global, demo, zwire, signs, placards, demonstrator, legal, decriminalization, female, day, rally, ZUMA, zagency, posters, protest, VR186.jpg, protester, zumapress.com, protesters, 20210928_zaa_s197_269.jpg, lady, demonstration, poster, placard, Press

Tusener av kvinner demonstrerte i går for retten til abort i Chiles hovedstad Santiago. Foto: Vanessa Rubilar / Zuma / NTB

Store abortdemonstrasjoner i Latin-Amerika

Flere tusen demonstranter samlet seg i El Salvador, Chile, Peru, Mexico og Colombia med krav om selvbestemt abort.

Abort er mer eller mindre forbudt i de fleste landene i regionen, og flere hundre kvinner sitter fengslet for brudd på abortlovgivning.

I El Salvador kan kvinner dømmes til åtte års fengsel for drap om de tar abort. Ifølge aktivister sitter 17 kvinner fengslet i landet, anklaget for å ha brutt abortlovene da de oppsøkte akutt gynekologhjelp.

Abort er også forbudt i Honduras, Nicaragua, Den dominikanske republikk og Haiti, og de fleste av de andre landene tillater det kun av medisinske årsaker eller om graviditeten er som følge av voldtekt.

I Chile godkjente underhuset i nasjonalforsamlingen tirsdag et forslag om avkriminalisering av abort fram til uke 14 – et stort steg i et land der den katolske kirken har motsatt seg mer liberal lovgivning.

Forslaget må imidlertid også godkjennes i det svært konservative senatet.

Publisert: 29.09.2021 09.36.33 Sist oppdatert: 29.09.2021 10.26.27